Z událostí městské policie - únor 2024

1. 2. 2024 v 11:40 hodin řešila MP oznámení, kdy oznamovatelka uvedla, že její bývalý přítel jí odcizil klíče. Po příjezdu do zaměstnání oznamovatelky hlídka zjistila, že bývalý přítel poslal sms, že klíče, které odcizil vhodil do schránky oznamovatelky. Hlídka s oznamovatelkou jela do místa bydliště, kde klíče opravdu ve schránce byly tak, jak bylo uvedeno v sms. Hlídka poučila oznamovatelku, aby si zkontrolovala byt, zda je tam vše v pořádku a nic jí nechybí.

5. 2. 2024 v 06:30 hodin zjistila MP z městského dohlížecího kamerového systému, že v 02:30 hodin skupina osob UA národnosti úmyslně otočila dvě zaparkovaná osobní vozidla v ulici Komenského za branou. Dalším šetřením hlídka zjištila, že se jednalo o muže, kteří byli v ulici Komenského ubytovaní, ale kromě jednoho se již ve VM nezdržují. Jeden z mužů, byl vyzván strážníky, aby se dostavil na MP k projednání přestupku proti občanskému soužití a majetku. Podezřelý muž se k činu přiznal. Vzhledem k tomu, že nedošlo ke škodě na majetku, byla muži uložena několikatisícikorunová pokuta příkazem na místě.

5. 2. 2024 přijala MP telefonické oznámení od obvodního oddělení PČR s žádostí o součinnost při pátrání po osobě, která PČR sdělila, že se chystá zapalovat auta. Hlídce byl předán popis osoby a dle pokynů PČR byly prověřeny lokality v katastru VM, kde by se mohla osoba zdržovat. Později bylo pátrání odvoláno, protože PČR osobu nalezla.

5. 2. 2024 přijala MP oznámení, že v ulici Krškova křičí pravděpodobně opilá osoba. Hlídka se neprodleně dostavila na místo, ale osobu nenalezla. Následně ještě provedena kontrola přilehlých oblastí.

7. 2. 2024 za pomoci městského kamerového dohlížecího systému MP zjistila osobu, která se zdržovala přes hodinu na veřejných toaletách. Hlídka se dostavila na místo, provedla lustraci osoby u obvodního oddělení PČR. Osoba hlídce sdělila, že čeká na kamarádku a na toaletu se chodila ohřát. Z místa MP ženu vykázána, nebyla třeba žádná dalších opatření.

7. 2. 2024 zjistila MP otevřený oheň v lesním porostu za garážemi v ulici Nad Plovárnou. Na místě se nacházela osoba, která uvedla, že nalezla paletu a chtěla se jí tímto zbavit. Osobu MP poučila o podmínkách rozdělávání ohňů na veřejném prostranství a vyzvala ji k uhašení ohně. Výzvě osoba vyhověla, z místa po uhašení ohně osoba odešla.

7. 2. 2024 při preventivní kontrola na ulici Nábřeží MP spatřila volně pobíhajícího pes, který byl hlídkou odchycen u Kauflandu. Provedla kontrolu psa, při které nebyl zjištěn majitel. Psa hlídka převezla do záchytné stanice ve Velkém Meziříčí pro zaběhlé psy.

8. 2. 2024 před místní částí Mostiště zjistila hlídka MP havarované vozidlo v příkopu. Hlídka na místě zjistila, že řidič při kašlání strhl řízení a skončil v příkopu. Provedla proto orientační dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Při nehodě nevznikla škoda na cizím majetku ani na zdraví. Řidič uvedl, že odtah vozidla má již zajištěný. O situaci MP vyrozuměla obvodní oddělení PČR.

9. 2. 2024 přijala hlídka MP telefonické oznámení, že v ulici Komenského stojí kamion. Hlídka se dostavila na místo, kde řidič kamionu uvedl, že ho tam navedla navigace. Hlídkou vyveden na komunikaci 602 odkud pokračoval dál v jízdě.

14. 2. 2024 v 10:00 hodin kontaktovala MP provozovatele poškozeného vozidla Dacia, které stálo na parkovišti za Svitem. Provozovatel uvedl, že vozidlo bude odklidí z parkoviště během několika dnů a stojí tam z důvodu ohledání likvidátorem pojišťovny.

Dne 14. 2. 2024 v 05:50 hodin umístila hlídka Policie ČR do kotce MP odchyceného psa. MP psa prověřila a dle čipu byl dohledala jeho majitel, ten si jej převzal ze záchytné stanice VM. Jednalo se o majitele z ulice Karlov.

V sobotu 17. 2. 2024 v 03:05 hodin přijala hlídka Městské policie Velké Meziříčí (MP) oznámení od vrátné firmy Sanborn, že na jejich parkovišti zaparkovalo vozidlo a z něj se vypotácel podnapilý řidič. MP se dostavila na místo, kde zjistila, že na sedadle řidiče spal muž. Ten byl následně vyzván k prokázání totožnosti a provedení orientační dechové zkoušky na přítomnost alkoholu v dechu. Jednalo se o příslušníka UA národnosti, který nadýchal téměř 2,5 promile alkoholu v dechu. Strážníci MP na místo přivolali Policii České republiky (PČR), která si věc převzala k dalšímu šetření pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

22. 2. 2024 v 09:40 hodin zjistila MP z městského kamerového dohlížecího systému na zastávce autobusového nádraží muže, který tam spal. Hlídka MP vyjela na místo, kde strážníci zjistili, že se jednalo o místního muže bez domova. Muž hlídce uvedl, že je podchlazený a nemůže se samostatně pohybovat. Na místo byla přivolána rychlá záchranná služba. Lékař muže na místě vyšetřil a vzhledem k tomu, že muž byl podchlazen a celkově ve špatném zdravotním stavu rozhodl o jeho transportu do zdravotnického zařízení k jeho dalšímu vyšetření.

22. 2. 2024 v 14:55 hodin přijala hlídka telefonické oznámení od výpravčího vlakového nádraží, že se ve vestibulu nádraží zdržuje skupina osob, které tam dělá nepořádek. Hlídka MP plnila další úkoly, proto požádala o součinnost hlídku Policie ČR. Po uvolnění se hlídka MP dostavila na vlakové nádraží, kde byla hlídka Policie ČR. Ta uvedla, že se tam zdržují dvě osoby, ale bez zjevného protiprávního jednání. Osoby byly na místě ztotožněny a poučeny ve smyslu zachování veřejného pořádku.

22.2.2024 v 16:49 hodin hlídka MP zjistila, že v ulici Radnická se nachází maďarský kamion a řidič potřeboval pomoc při vyjetí z centra města. Řidiče do uvedené ulice zavedla navigace, kterou sledoval a nevěnoval pozornost dopravnímu značení. Strážníci zajistili bezpečné vyjetí kamionu do křižovatky Vrchovecká, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

22. 2. 2024 v 09:40 hodin zjistila MP z MKDS na zastávce autobusového nádraží muže, který tam spal. Hlídka byla vyslána na místo, kde strážníci zjistili, že se jednalo o místního muže bez domova. Muž hlídce uvedl, že je podchlazený a nemůže se samostatně pohybovat. Na místo byla přivolána RZS. Lékař muže na místě vyšetřil. Muž byl podchlazen a celkově ve špatném zdravotním stavu rozhodl proto o jeho transportu do zdravotnického zařízení k jeho dalšímu vyšetření.

22. 2. 2024 v 14:55 hodin přijala hlídka telefonického oznámení od výpravčího vlakového nádraží, že se ve vestibulu vlakového nádraží zdržuje skupina osob, která tam dělá nepořádek. Hlídka MP plnila další úkoly, požádala proto o součinnost hlídku Policie ČR. Po uvolnění MP se hlídka dostavila na vlakové nádraží, kde byla hlídka PČR, která uvedla, že se tam zdržují dvě osoby, ale bez zjevného protiprávního jednání. Osoby byly na místě ztotožněny a poučeny ve smyslu zachování veřejného pořádku.

22. 2. 2024 v 16:49 hodin hlídka MP zjistila, že v ulici Radnická se nachází maďarský kamion a řidič potřeboval pomoc při vyjetí z centra města. Řidiče do uvedené ulice zavedla navigace, kterou sledoval a nevěnoval pozornost dopravnímu značení. Strážníci zajistili bezpečné vyjetí kamionu do křižovatky Vrchovecká, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

26. 2. 2024 v 09:00 hodin telefonicky oznámil muž z ulice Bezručova, že se ho pokoušela kontaktovat osoba, která tvrdila, že je ze společnosti T-Mobile, a že pro něho mají dárek. Dále po něm požadovala citlivé údaje. Oznamovatel pojal podezření, že by se mohlo jednat o podvod, proto s ní ukončil rozhovor a věc oznámil na MP. Strážník jej odkázal na OO Policie ČR, která takové podvody šetří.

26. 2. 2024 v 09:30 hodin přijala MP oznámení od paní, která čekala na svoji dceru, která se měla vrátit se třídou MŠ z vycházky. Během doby seděla ve vozidle u bočního domu v ulici Družstevní odkud vyšel starší muž, který jí měl poškodit lak na vozidle přesně na levém předním blatníku v délce asi 40 cm. Muž měl udělat vryp klíči. Dalším šetřením bylo zjištěno, o kterého muže se jednalo. Muž byl vyzván, aby se dostavil na služebnu MP k sepsání zápisu o podaném vysvětlení, ze kterého vyplynulo, že ke škodě nedošlo v úmyslu, ale nešťastnou náhodou. Muž věc přiznal a uvedl, že při vkládání klíčů do kapsy došlo k poškození laku a dále bylo uvedeno, že se pokoušel s majitelkou domluvit na opravě. Následně byla mezi poškozenou a mužem k dohodě o opravě, proto ze strany MP nebylo třeba dalšího opatření.

29. 2. 2024 v 09:25 hodin zjistila MP volný pohyb psa. Hlídka MP se dostavila na místo, kde byl pes odchycen. Z místní znalosti byla zjištěna majitelka psa, která byla strážníky na místě pokutována příkazem na místě, neboť to nebyl ojedinělý případ. Uvedený pes byl již opakovaně hlídkou MP odchycen a s majitelkou byla věc opakovaně projednávaná.

29. 2. 2024 v 12:00 hodin na základě telefonického oznámení kontrolovala hlídka MP dvě osoby, které byly podezřelé z podomního prodeje okenních žaluzií apod. Hlídka vyzvala osoby k podání vysvětlení. Ty uvedly, že pouze vhazují reklamní letáky do schránek. Obě osoby byly ztotožněny a poučeny ve smyslu zákazu podomního prodeje a nabízení služeb. Jednalo se o dvě ženy snědé pleti z Brněnska.

29. 2. 2024 v 16:30 hodin si při kontrolní činnosti všimla hlídka MP pohybu osoby na dálničním mostě.

Strážníci neprodleně informovali Policii ČR a šli jí naproti. Při kontaktu s paní ji vyzvali, aby most opustila a podala vysvětlení co na mostě dělá. Paní uvedla, že si fotí Velké Meziříčí ve dne i v noci a že se tam opakovaně pohybovala. Následně byla předána hlídce Policii ČR k dalším úkonům.

Za uvedené období strážníci odhalili 162 dopravních přestupků, kterých se řidiči dopustili v katastru Velkého Meziříčí, především nedodržováním dopravního značení, případně obecné úpravy silničního provozu. Většina přestupků byla vyřešena na služebně MP pokutou příkazem na místě a několik podezřeních bylo oznámeno příslušnému správnímu orgánu k projednání.

Z úsekového měření rychlosti v městysi Křižanov, kde měří MP Velké Meziříčí na základě veřejnoprávní smlouvy, bylo odhaleno za uvedené období 123 přestupků, které jsou odesílány příslušnému správnímu orgánu k projednání.

Jan Klikar,
vedoucí strážník Městské policie Velké Meziříčí

Nahoru