Z událostí městské policie - leden 2024

1. 1. 2023 v 2:50 hodin zjistila Hlídka MP převrácené betonové odpadkové koše na chodníku horní strany Náměstí. Z městského kamerového dohlížecího systému, byla zjištěna osoba, která se tohoto jednání dopustila. Dalším šetřením bylo zjištěno, že by se mohlo jednat o přečin poškozování cizí věci a výtržnictví, neboť tři betonové koše byly poškozeny a jejich cena přesáhla nejméně 14 000 korun. proto byla věc oznámena k dalším úkonům Policii ČR.

3. 1. 2024 9:20 hodin byla na autobusovém nádraží nalezena pánská peněženka s doklady a hotovostí. Nález MP zadokumentovala a předala na ztráty a nálezy na městském úřadě.

3. 1. 2024 v 21:15 hodin proběhla kontrola bytových domů v ulici Bezručova z důvodu výskytu osob bez domova, které tam přespávaly a dělaly tam nepořádek. Při kontrole byla zjištěna jedna osoba, která byla poučena o veřejném pořádku a následně z místa vykázána.

4. 1. 2024 v 19:00 hodin provedla hlídka MP kontrolu vozidla s podezřelou osádkou z důvodu přijatého oznámení v ulici Vrchovecká. Na místě bylo zjištěno, že vozidlo na místě parkovalo z důvodu bezpečnostní přestávky, neboť se jednalo o vozidlo taxi. které jelo z větší dálky. Následně vozidlo z místa odjelo.

4. 1. 2024 v 21:50 hodin přijala hlídka MP oznámení od personálu Kauflandu. Hlídka věc prověřila, osoby bez domova poučila a z prodejny vykázala.

5. 1. 2024 v 6:25 hodin provedla hlídka MP odchyt volně se pohybujícího psa v ulici Třebíčská, kde hrozilo nebezpečí dopravní nehody. Na základě čipu byla zjištěna majitelka psa, která si jej na služebně MP převzala.

5. 1. 2024 v 11:20 hodin zaznamenala hlídka MP pohyb psa v ulici Radnická. Z místní znalosti zjistila, že se jednalo o psa majitelky, která již opakovaně nerespektovala vyhlášku č. 1/2016 o volném pohybu psů, proto strážníci přestupek s majitelkou vyřešili uložením pokuty příkazem na místě ve výši několika stovek korun.

8. 1. 2024 v 14:10 hodin přijala MP oznámení, že se v ulici Třebíčská volně pohyboval pes bez majitele a hrozilo, že by jej mohlo srazit vozidlo. Oznamovatel jej proto odchytil a vyrozuměl MP. Strážníci se neprodleně dostavili na místo, převzali psa od oznamovatele a transportovali jej do záchytné stanice. Následně si nalezeného psa ze záchytné stanice převzal majitel.

8. 1. 2024 v 20:18 hodin zjistila hlídka MP pohyb třech osob u prodejny smíšeného zboží na Náměstí, přičemž jedna z osob jevila značné známky podnapilosti. Při orientační dechové zkoušky nadýchala přes 2 promile alkoholu. Hlídka MP přistoupila k uvedeným osobám a doporučila jim, aby se odebraly do místa pobytu a poučila je ve smyslu veřejného pořádku. Osoby chtěly z místa odejít, ale jedna z nich upadla na zem a způsobila si zranění, které si vyžádalo přivolání záchranné služby. Osádka záchranky následně zraněnou osobu transportovala do nemocnice v Třebíči.

9. 1. 2024 v 15:55 hodin zjistila hlídka MP v ulici Družstevní, že došlo ke zranění osoby, která upadla. Hlídka asistovala záchranářům při zajištění první pomoci a transportu zraněné osoby leteckou záchrannou službou do nemocnice k dalšímu ošetření. Hlídka MP doporučila záchranné službě bezpečné místo k přistání v ulici Třebíčská a zajistila bezpečnost dopravy při přistání i vzlétnutí vrtulníku.

9. 1. 2024 v 16:15 hodin přijala MP telefonické oznámení, že se má v ulici Novosady nacházet osoba ležící na chodníku, pravděpodobně v podnapilém stavu. Hlídka v tu dobu zasahovala při transportu zraněné osoby vrtulníkem v ulici Třebíčská, proto byl oznamovatel odkázán, aby volal Policii ČR. Po návratu hlídky MP z předchozího oznámení prověřila ulici Novosady, ale žádná ležící osoba se tam již nenacházela.

9. 1. 2024 v 16:30 hodin přijala MP oznámení, že v ulici U Světlé se pohybuje muž, který převrací popelnice. Hlídka se dostavila na místo, kde se nacházela oznamovatelka. Ta uvedla, že se muž s někým po telefonu dohadoval, následně si rozbil mobilní telefon a z místa odešel. Hlídka společně sPolicií ČR po muži pátrala, ale muže se nepodařilo dohledat. V okolí incidentu nalezli jednu převrácenou popelnici

9. 1. 2024 v 21:20 hodin přijala MP oznámení, že za provozovnou POEX v ulici Třebíčská se nachází potrhaný zajíc. Hlídka MP poučila muže, o tom, že drobná zvěř v přírodě se neodstraňuje, že se o to postará příroda sama. Hlídka muže ubezpečovala, že následující den bude vyrozuměn myslivecký hospodář. Ten byl kontaktován a uvedl, že drobná zvěř se neodklízí, navíc bylo zjištěno, že se na uvedeném místě následující den již zajíc nenacházel.

10. 1. 2024 v 20:07 hodin přijala MP oznámení od personálu Kauflandu, že se tam nachází podnapilý muž, který pokřikuje po zákaznících. Hlídka se dostavila na místo, kde zjistila, že se jednalo o místního bezdomovce. Ten strážníkům uvedl, že to dělá z důvodu, aby jej strážníci odvezli na záchytku. Strážníci vyzvali muže, aby prodejnu opustil. Na výzvu nereagoval, proto jej strážníci poučili a následně jej vyprovodili z prodejny. Vzhledem k tomu, že muž byl schopen samostatného pohybu, neohrožoval ani svůj život a zdraví, ani bezpečnost a plynulost silničního provozu, nebylo třeba dalšího opatření za strany strážníků.

10. 1. 2024 v 19:45 hodin přijala MP telefonické oznámení od majitelky bytu v ulici Gen. Jaroše, že dochází k jejímu rušení hlukem ze sousedního bytu. Hlídka MP se dostavila na místo. Oznamovatelka uvedla další podrobnosti. Hlídka MP neslyšela žádný hluk ze sousedního bytu. Rovněž se nejednalo ani o narušení veřejného pořádku - nočního klidu. Strážníci ve smyslu zákona o některých přestupcích poučili oznamovatelku, že se nejedná o narušení veřejného pořádku a dále ji poučili, jak má v těchto případech postupovat.

11. 1. 2024 v odpoledních hodinách se dostavil na služebnu muž, který nalezl občanský průkaz v ulici Třebíčská. Hlídka nález převzala a předala jej na městský úřad na odbor správní oddělení občanských průkazů.

11. 1. 2024 v 15:32 hodin přijala MP telefonické oznámení, kdy oznamovatel uvedl, že na účelovou komunikaci směrem k hotelu Amerika vytéká větší množství odpadní vody, která namrzá na komunikaci. Hlídka MP se neprodleně dostavila na místo, kde se nacházel oznamovatel. Hlídka na místě konstatovala, že se jedná o spodní vodu, která v důsledku povětrnostních podmínek vytékala na uvedenou komunikaci. Oznamovatel se domníval, že by se mělo jednat o vypuštěnou odpadní tekutinu

Strážníci jej informovali o tom, že věc bude oznámena na odbor životního prostředí městského úřadu, aby věc prošetřili. Rovněž byly informovány o namrzlé komunikaci technické služby, aby vozovku ošetřily.

13. 1. 2024 v 5:20 hodin bylo zjištěno, že z nemovitosti v ulici Novosady u světelné křižovatky vytéká větší množství vody na pozemní komunikaci. V nemovitosti se nikdo nezdržoval, proto byli na místo přivoláni Hasiči, aby byl uzavřen hlavní přívod vody. Následným zjišťováním kontaktu na majitele nemovitosti, byla na místo přivolána odpovědná osoba, která nemovitost v rekonstrukci odemknula. Kontrolou nemovitosti bylo zjištěno, že praskl vodoměr v důsledku mrazu. Hasiči na místě odčerpali vodu následně byla přivolána správa a údržba silnic, aby byla zajištěna sjízdnost komunikace.

16. 1. 2023 v 10:30 hodin bylo na služebnu MP oznámeno, že v ulici Hornoměstská stojí vozidlo, které nedovoluje pokácení stromu z důvodu nebezpečí pádu na něj. Hlídka MP zjistila majitele uvedeného vozidla a vyzvala jej, aby vozidlo přeparkoval. V místě nebylo žádné přechodné dopravní značení, proto nebylo potřeba dalšího opatření.

25. 1. 2024 v odpoledních hodinách přijala MP oznámení, že v ulici Hornoměstská (za posilovnou) je nalomená větev borovice, která ohrožuje bezpečnost a plynulost silničního provozu. Věc MP neprodleně oznámila na technické služby města, ty větev následně odstraněnily.

26. 1. 2024 v 19:35 hodin přijala MP na služebně oznámení, že na pozemku oznamovatele v ulici Hornoměstská stojí zaparkované vozidlo. Provozovatele MP vylustrovala a kontaktovala, ten vozidlo přeparkoval.

28. 1. 2024 v 03:17 hodin zjistila MP z městského kamerového dohlížecího systému potyčku dvou osob. Hlídka se neprodleně dostavila na místo a zabránila dalšímu napadení. Na místě bylo zjištěno, že se jednalo o dvě osoby UA národnosti. Jedna z osob z místa utekla. Druhého muže MP na místě poučila a vyzvala, aby odešel do místa pobytu. Totožnost osob nebyla hodnověrně zjištěna – doklady měly v mobilu. Při potyčce nedošlo ke zranění ani škodě na majetku, proto nebylo třeba dalších opatření.

28. 1. 2024 v 05:20 hodin hlídka MP zjistila v ulici Nad Gymnáziem odstavené vozidlo SUV černé barvy napříč pozemní komunikace. Následnou obhlídkou zjistila, že řidič vozidlo řádně nezabezpečil ani zařazením rychlostního stupně ani ruční brzdou a vozidlo samovolně vyjelo z parkovacího místa. Hlídka prostřednictvím PČR zjistila provozovatele, kterého kontaktovala. Vzhledem k tomu, že nedošlo k žádné škodě na majetku, vyzvala MP řidiče, aby vozidlo řádně zaparkoval a zajistil.

30. 1. 2024 v 11:30 hod. přijala MP oznámení, že jedna pracovnice vyhrožuje, že si chce něco udělat. Hlídka MP se spojila s PČR, která již po ženě pátrala. MP se připojila k pátrání, po 10 minutách však dostala zprávu od PČR, že se žena našla v pořádku. Další úkony provedla PČR.

30. 1. 2024 v 13:15 hod. přijala MP oznámení, že si žena nechala v autobuse tašku s doklady. Nebyla schopná uvézt s jakou přepravní společností cestovala. Strážník ji poučil o tom, aby zavolala na dispečinky dopravních společností a domluvila se s dispečerem, zda její věci nenašel řidič se kterým cestovala.

Za uvedené období Městská policie Velké Meziříčí odhalila 173 dopravních přestupků v katastru Velkého Meziříčí. Jednalo se především o porušování dopravního značení a porušování obecné úpravy silničního provozu. V Městysi Křižanov bylo odhaleno za uvedené období, 165 dopravních přestupků spojených s překročením nejvyšší dovolené rychlosti, které provádí úsekovým měřením MP Velké Meziříčí na základě veřejnoprávní smlouvy mezi městem Velké Meziříčí a městysem Křižanov. Tyto přestupky jsou předávány příslušnému správnímu orgánu k projednání.

Jan Klikar,
vedoucí strážník Městské policie Velké Meziříčí

Nahoru