Z událostí městské policie - prosinec 2023

1. 12. 2023 v 18:30 přijala hlídka MP žádost o součinnost při prověření oznámení o přítomnosti bezdomovců v Kauflandu. Hlídka na místě zjistila, že se jednalo o 4 jí známe osoby bez domova, které se zdržovaly v průchodu do Kauflandu a obtěžovaly nakupující. Hlídka všechny osoby vyzvala, aby prodejnu opustily. Výzvě dotyční vyhověli.

1. 12. 2023 v 15:50 na služebnu MP se dostavila žena, která uvedla, že stála s vozidlem na parkovišti u drogerie v ulici Radnická. Při nakládání kočárku a batohu do zavazadlového prostoru (kufru) nechala otevřené dveře. Když dávala dítě do vozidla, odcizil jí neznámý muž z kufru auta batoh a následně z místa utekl. MP bezprostředně prověřila městský kamerový dohlížecí systém a zjistila, že dvě osoby oznamovatelku sledovaly až k vozidlu. Chvíli její nepozornosti využily k odcizení batohu s veškerými doklady. Hlídka MP poučila oznamovatelku, aby věc oznámila i na obvodní oddělení Policie ČR z důvodu zneužití platebních karet. Hlídka MP rovněž věc předala k dalšímu šetření Policii ČR.

1. 12. 2023 v 14:05 převzali strážníci mobilní telefon, který nálezce našel v ulici Komenského. Majitel nalezeného telefonu se pokoušel volat z jiného telefonního čísla na své, načež mu strážník sdělil, že telefon se nachází na jejich služebně. Po nezbytných úkonech si věc majitel přebral.

1. 12. 2023 v 22:25 přijala MP oznámení, že v bytovém domě v ulici Hornoměstská dochází k rušení nočního klidu spotřebičem. Hlídka na místě zjistila, že od sousedky oznamovatele je slyšet hluk. Kontaktovala proto nájemnici bytu, která uvedla, že již spala, a že se jí spustila sama myčka nádobí. Myčku okamžitě zastavila a omluvila se. Strážníci nepřistoupili k dalšímu opatření.

2. 12. 2023 v 23:18 přijala hlídka MP oznámení, že na přechodu pro chodce v ulici Hornoměstská v důsledku náledí spadl muž a udeřil se do hlavy, dále nebyl schopen si stoupnout. Oznamovatelka byla poučena hlídkou, aby zavolala linku 155 záchranou službu. Hlídka MP se neprodleně dostavila na místo, kde zjistila, že muž je při vědomí a komunikuje. Uvedl pouze, že si nemůže stoupnout. Strážníci do příjezdu záchranky řídili dopravu a o muže se starala oznamovatelka události a další přítomné osoby. Po příjezdu RZZS, byl muž naložen a odvezen do nemocnice v Třebíči k dalšímu vyšetření.

5. 12. 2023 v 19:20 přijala MP oznámení, že v prodejně smíšeného zboží se nachází podnapilý muž bez domova a obtěžuje tam zákazníky i obsluhu. Hlídka na místě zjistila, že se jednalo o místního bezdomovce, který byl nejprve poučen ve smyslu občanského soužití a následně byl z prodejny vykázán. Vzhledem k tomu, že nedošlo k žádné škodě na majetku ani na zdraví, nebylo třeba učinit dalšího opatření.

6. 12. 2023 v 16:14 na základě poznatků MP, byl poskytnuty podněty Policii ČR o řidiči motorového vozidla, který má zákaz řízení a nerespektuje jej. Policie ČR (PČR) si poznatky převzala a následně vozidlo s řidičem zastavila. Na místě bylo zjištěno, že řidič měl vysloven zákaz řízení, proto PČR zahájila s řidičem další úkony.

7. 12. 2023 v 7:45 došlo v ulici Třebíčská k dopravní nehodě dvou osobních vozidel. Jedno z vozidel nedobrzdilo a narazilo do vozidla jedoucím před ním. Hlídka MP, která byla na místě přítomna přivolala Policii ČR oddělení dopravních nehod. Do jejich příjezdu na místě usměrňovala provoz. Po příjezdu dopravní Policie ČR si šetření nehody na místě převzala.

12. 12. 2023 v 13:10 prověřovala MP zaparkované vozidlo Škoda Octavia, které mělo údajně otevřené dveře a kolem vozidla bylo znečištěno veřejné prostranství. Tato věc byla medializována s fotkou na internetu. Hlídka MP se dostavila na místo, kde zadokumentovala vozidlo a prostor kolem něj. Dále bylo zjištěno, že vozidlo má platné OTP. V době, kdy byla hlídka na místě, bylo vozidlo uzavřeno a kolem vozidla byl pořádek.

14. 12. 2023 v 9:00 přijala MP oznámení, že v garáži (u domu oznamovatelčiny matky) se nachází a neoprávněně zde přebývá žena s dvěma psy bojového plemene, několika kočkami a fretkou. Hlídka MP na místě zjistila, že oznámení se zakládá na pravdě. Paní, která na pozemku nemovitosti několik dní neoprávněně obývá kůlnu je bezdomovkyně, která bydlela v Bíteši a z bytu byla vystěhována. Hlídka MP se spojila s obvodním oddělením Policie ČR. Věc je momentálně v řešení ve spolupráci s Veterinární správou a Policií ČR.

14. 12. 2023 v 15:10 se na služebnu MP dostavila žena, která nalezla platební karty a další klubové karty. MP nález zadokumentovala a prostřednictvím banky zjistila majitele, kterého telefonicky kontaktovala. Majitel dokladů byl ze Žďáru nad Sázavou a nález si obratem na služebně MP převzal.

14. 12. 2023 v 17:20 přijala MP oznámení od řidiče kamionu, že v prostoru vlakového nádraží v ulici K Novému nádraží se pohybuje skupina mužů a lezli do šachty vedle nádraží. Hlídka se neprodleně dostavila na místo, ale muži se již na místě nezdržovali. Řidič, který věc oznámil na místě hlídce uvedl, že muži odešli směrem k autobusovému nádraží. Prostřednictvím MKDS byla skupina mužů zachycena, jak jde směrem k restauraci U Kozů. Hlídka MP muže v restauraci oslovila, aby prokázali totožnost a vyzvala je, aby podali vysvětlení, co dělali na nádraží. Následně bylo zjištěno, že jeden z nich tam v mládí bydlel a ukazoval kolegům, kde si jako kluci hráli. Hlídka všechny na místě poučila. Vzhledem k tomu, že nedošlo k žádné škodě na majetku nebylo třeba dalšího opatření.

14. 12. 2023 v 21:30 přijala MP telefonické oznámení, že na vlakové zastávce v ulici Družstevní se zdržují nějaké osoby a sprejují tam po zdech. Hlídka MP byla vyslána na místo. Vzhledem k tomu, že byla právě v ulici Družstevní dorazila na místo během několika sekund. Na zastávce se zdržovali dvě osoby, které MP znala. Celý objekt zastávky hlídka prověřila a nikde žádný čerstvý nástřik nebyl. Vzhledem k tomu, že osoby si na místě balily cigarety a požívaly alkohol, byly z místa vykázány a poučeny. Obě osoby výzvě strážníků vyhověly a místo opustily.

18. 12. 2023 v dopoledních hodinách bylo prověřováno oznámení na Hlášení závad, že v ulici Mlýnská někdo neoprávněně ukládá odpad mimo vyhrazená místa, a to ke kontejnerům na domovní odpad. Hlídka zjistila původce a kontaktovala jej. Daného MP vyzvala, aby odpad odvezl na recyklační dvůr a nadále se nedopouštěl tohoto jednání. Poučili jej také na případné vysoké pokuty v případech, že by se věc opakovala. Výzvě osoba vyhověla a odpad byl z místa odvezla.

19. 12. 2023 v 7:00 bylo přijato telefonické oznámení, že v bytovém domě v ulici Bezručova spí v suterénu muž. Hlídka MP byla vyslána na místo, kde bylo zjistila, že se jednalo o MP známého místního muže bez domova. Muž byl probuzen a vyzván, aby dům opustil. Ten výzvě vyhověl a z místa odešel.

20. 12. 2023 v 14:13 řešila MP na parkovišti ve Svitu zablokované vozidlo, které nemohlo z místa odjet. Strážníci zjistili majitele jednoho řidiče vozidla, které bránilo odjezdu oznamovatelky a vyzvali jej, aby s vozidlem odjel a umožnil oznamovatelce místo opustit. Věc byla na místě vyřešena domluvou s poučením.

20. 12. 2023 v 15:15 byl vyrozuměn majitel nemovitosti v ulici Komenského o tom, že z jeho střechy trčí lať sněhové zábrany a hrozí pád na chodník. Majitel nemovitosti ubezpečil hlídku MP, že se postará o její upevnění případně sundání, aby neohrožovala chodce.

20. 12. 2023 v 20:14 prověřovala a zjišťovala hlídka původce vylepování plakátů hudebních produkcí, které byly vylepeny v rozporu s vyhláškou města VM. Věc je nadále v šetření a prověřování možných pachatelů přestupku.

21. 12. 2023 v 9:50 hodin bylo na služebnu MP oznámeno učitelkou z Mateřské školy Čechova, že došlo k poškození skleněné výplně okna u jedné třídy. Hlídka MP se dostavila na místo, kde prohlédla místo poškození a zjistila, že na uvedeném okně je krmítko pro ptáky. Dále bylo zjištěno, že poškozená výplň byla v horní části u rámu, kde bylo odštípnuto sklo o průměru asi 2 cm na venkovní výplni směrem do vnitřního prostoru dvojskla. Tímto poškozením nebylo zřejmé, že by byla ohrožena bezpečnost dětí, neboť došlo k poškození pouze venkovní části dvojskla a předmět nepronikl mezi skla ani do třídy. Na venkovním parapetu ani pod oknem nebyl nalezen předmět, kterým by mohlo dojít k poškození. Dalším šetřením nebyl zjištěn pachatel, který škodu způsobil.

22. 12. 2023 v 23:50 hodin bylo na služebnu MP oznámeno rušení nočního klidu hudební produkcí v ulici Strmá. Hlídka na místě zjistila, že v uvedeném bytě je klid. Hlídka osobu i přesto poučila ve smyslu rušení nočního klidu a z místa bez dalšího opatření odjela.

24. 12. 2023 v 1:25 hodin řešila MP v ulici Novosady zlomený strom túje, který zasahoval do jízdního pruhu komunikace. Vyrozuměn dispečink správy a údržby silnic. Následně byla dřevina odstraněna Hasiči.

27. 12. 2023 v 14:25 hodin bylo přijato telefonické oznámení, že v ulici Na Spravedlnosti se má pohybovat majitelka černého psa, kterého venčí na volno a po upozornění občanů si jej neuvázala na vodítko. MP provádí nepravidelné kontroly, ale zatím žádná osoba se psem na volno nebyla hlídkou MP zjištěna. Kontroly budou probíhat nadále i v ostatních lokalitách.

27. 12. 2023 v 16:07 hodin vyjela na telefonické oznámení od občana, že v ulici Čermákova stojí zaparkované vozidlo na chodníku. Hlídka MP na vozidlo vložila výzvu, aby se řidič dostavil na služebnu MP k projednání přestupku. Přestupek a řešení bylo zadokumentováno v dopravních přestupcích v evidenci MP.

27. 12. 2023 v 19:23 hodin řešila na Náměstí podnapilého majitele psa bojového plemene, který jej opakovaně neměl na vodítku a porušoval tak vyhlášku města. Přestupek byl zadokumentován a společně se záznamem z městského kamerového dohlížecího systému bylo podezření ze spáchání přestupku oznámeno příslušnému správnímu orgánu k projednání.

27. 12. 2023 v 18:12 hodin bylo přijato telefonické oznámení, že na starém hřbitově v ulici Bezděkov se má zdržovat omladina. Hlídka MP se neprodleně dostavila na místo a po kontrole hřbitova nezjistila žádný nepořádek ani osoby, které by se tam chovaly v rozporu s hřbitovním řádem. Ve stanovenou dobu byl hřbitov hlídkou uzamčen.

28. 12. 2023 v 11:20 hodin byl nalezen „malý technický průkaz" od vozidla před služebnou MP na Náměstí. Hlídka jej odevzdala na odbor dopravy městského úřadu.

29. 12. 2023 v 19:40 hodin prověřovala MP v součinnosti s Policií ČR oznámení, že má na Náměstí ležet na chodníku osoba v podnapilém stavu se psem bojového plemene. Hlídka MP byla na místě první a zjistila, že se jednalo o jí známou osobu. Tato osoba byla opětovně pod vlivem alkoholu a psa neměla pod kontrolou ani na vodítku. Pes se volně pohyboval po náměstí a ohrožoval kolemjdoucí. MP muže přepravila do místa bydliště, aby eliminovala další narušování veřejného pořádku a ohrožování osob psem v centru města. Podezření ze spáchání přestupku bylo opakovaně oznámeno příslušnému správnímu orgánu k projednání z důvodu recidivy.

Za uvedené období Městská policie Velké Meziříčí odhalila v katastru Velkého Meziříčí 113 dopravních přestupků, které se týkaly především porušení dopravního značení a částečně i obecné úpravy silničního provozu spojené se zákazem stání.

V městysi Křižanov, kde Městská policie Velké Meziříčí provádí úsekové měření na základě veřejnoprávní smlouvy, odhalila celkem 107 dopravních přestupků, kdy řidiči překročili nejvyšší dovolenou rychlost. Tyto přestupky oznamuje příslušnému správnímu orgánu k dalším úkonům.

Jan Klikar,
vedoucí strážník Městské policie Velké Meziříčí

Nahoru