Z událostí městské policie - listopad 2023

5. 11. 2023 v 01:40 hodin přijala hlídka MP oznámení od neznámého oznamovatele, že v ulice Nad Gymnáziem u hřiště leží muž pod lavičkou, který je pravděpodobně v podnapilém stavu. Hlídka se neprodleně dostavila na místo. Na místě byl vyzván k prokázání totožnosti. Jednalo se o muže z VM. Z jeho jednání a dechu bylo zřejmé, že byl v podnapilém stavu. Muž byl bez zranění a byl schopen samostatného pohybu. Vzhledem k tomu, že byl již před domem, kde pobýval. Hlídka MP dohlédla, aby odešel do místa bydliště v pořádku.

6. 11. 2023 v 16:11 hodin byla nahlášena drobná krádež v Kauflandu. Hlídka na místě zjistila, že se jednalo o místního bezdomovce, který se pokusil odcizit 3 ½ l lahve Vodky. Po provedených úkonech byla muži uložena pokuta příkazem na místě ve výši 10 000 korun.

6. 11. 2023 v 15:35 hodin hlídka MP zjistila, že u Penny marketu v ulici K Novému nádraží ve Velkém Meziříčí se povalovaly osoby bez domova. Všechny osoby byly pod vlivem alkoholických nápojů. Hlídka osoby na místě poučila a z místa vykázala.

8. 11. 2023 v dopoledních hodinách při řešení dopravního přestupku s mužem, tento MP oznámil, že již před 2 roky hlásil propadený kanál, vpusť dešťové vody v křižovatce Obchvat Čermákova. Hlídka uvedenou závadu oznámila neprodleně TS.

9. 11. 2023 v 14:30 hodin byla MP nahlášena v ulici Čermákova olejová skvrna, která je rozjížděna provozem na komunikaci. Hlídka MP po konzultaci s Hasiči si převzala sorbent a skvrna byla následně dekontaminovaná.

10. 11. 2023 v 13:30 hodin přijala hlídka MP oznámení z prodejny COOP, že došlo k drobné krádeži zboží. Hlídka MP na místě zjistila, že krádeže se dopustil místní bezdomovec v podnapilém stavu. Ten z prodejny odcizil a pronesl přes pokladnu bez zaplacení sladkosti více jak za 100 korun. Muž se strážníkům na místě přiznal. Po provedených úkonech, byla muži uložena pokuta příkazem na místě ve výši několika tisíc korun, neboť se jedná o opakovanou krádež.

11. 11. 2023 v 00:15 hodin zjistila hlídka MP z MKDS pohyb dvou nezletilých osob v ulici Radnická, které kouřily a provedenou ODZ se prokázal v jejich dechu téměř 1 promile alkoholu. Obě osoby shodně uvedly, že alkohol jim byl prodán v baru. Hlídka MP provedla všechny neodkladné úkony na místě a poučila obsluhu baru, že podezření ze spáchání přestupku bude oznámeno k dalším úkonům k příslušnému správnímu orgánu. Nezletilé osoby budou oznámeny na OSPOD.

13. 11. 2023 v 19:40 hodin přijala MP oznámení od oznamovatelky z bytového domu v ulici Gen. Jaroše, která má problémy se sousedy. Ti bydlí v bytě nad ní a jsou hluční. Oznamovatelka dále uvedla, že sousedy žádala, aby byl v domě v 19:30 hodin klid, neboť její dcera chodí v uvedenou dobu spát. Sousedi ji nebrali vážně a její požadavky nebrali v potaz. Hlídka MP se dostavila na místo a obě strany poučila ve smyslu veřejného pořádku a občanského soužití. Vzhledem k tomu, že nedošlo k žádnému protiprávnímu jednání nebylo třeba na místě dalšího opatření.

14. 11. 2023 v 17:50 hodin přijala MP oznámení, že došlo k napadení oznamovatelky a jejího psa cizím psem bojového plemene, který byl na volno v prostoru ulici Novosady u prodejny Kotvička. Oznamovatelka uvedla, že se jednalo o psa pana, kterého již z jeho předchozích incidentů zná. Žena incident oznamovala z domu, proto jí hlídka MP oznámila, že se k ní dostaví pro upřesnění incidentu. Z MKDS bylo zjištěno, že se muž se psem, kterého měl na volno pohybuje na náměstí. Hlídka jej vyzvala, aby se prokázal, uvázal psa na vodítko. Vzhledem k tomu, že jevil známky podnapilosti byl vyzván k provedení ODZ. Muž předložil OP, psa si uvázal ale ODZ odmítnul. Po upřesnění oznamovatelky strážníkům bylo zjištěno, že nedošlo k žádnému poranění osob ani zvířat, neboť pes muže měl zdravotní límec kolem krku a nebyl schopen díky této zdravotní pomůcce nikoho kousnout. Dále bylo uvedeno, že po incidentu se pokoušel muž svého psa uvázat na vodítko, což mu nešlo z důvodu podezření na požití alkoholických nápojů. Muž byl hlídkou MP poučen o tom, že věc bude oznámena příslušnému správnímu orgánu k projednání, neboť se takového jednání dopouští opakovaně.

15. 11. 2023 v 13:00 hodin bylo na služebnu MP oznámeno, společně s žádostí o součinnost, že z Výchovného ústavu VM utekly tři chovanky, které se zdržují u marketu Billa. Hlídka MP se dostavila na místo. Zajištěné chovanky následně transportovala do VÚDM VM. Další úkony prováděla hlídka PČR.

16. 11. 2023 v 15:55 hodin přijala hlídka MP oznámení o zaparkovaném vozidle na chodníku v ulici Čermákova. Hlídka na místě zjistila, že se majitel u vozidla zdržuje. Podezření z přestupku bylo na místě projednáno a řidič byl vyzván, aby vozidlo přeparkoval, což řidič neprodleně učinil.

16. 11. 2023 v 17:15 hodin přijala MP oznámení od Policie ČR, že z výchovného ústavu utekly dvě chovanky. Policie požadovala, aby v případě výskytu chovanek MP kontaktovala Policii ČR. Během výkonu služby se chovanky nepodařilo zajistit.

17. 11. 2023 v 22:40 hodin hlídka MP zjistila skupinu osob na náměstí, která nadměrným způsobem rušila noční klid. Jednalo se hluk vozidla, které bylo řidičem vytáčeno do vysokých otáček bez důvodu a tím nadměrně rušil noční klid. Druhé vozidlo osob mělo otevřené dveře a z vozidla byla pouštěna hlasitá hudba čím byl rovněž rušen noční klid. Oba řidiči, byli hlídkou neprodleně vyzvány, aby zanechaly protiprávního jednání s poučením o možných následcích. Obě osoby výzvě vyhověly a následně z místa odjely.

19. 11. 2023 v 01:10 hodin kontaktoval řidič taxi služby hlídku MP a předal jí nález dámské peněženky. Nález byl zadokumentován a předán na ztráty a nálezy MěÚ Velké Meziříčí.

20. 11. 2023 v 14:30 hodin bylo na služebnu MP oznámeno, že v ulici Nad Sýpkami, Záviškova a Fr. Stránecké se pohybuje vozidlo Ford Transit bílé barvy s muži romské národnosti, kteří v rozporu s Nařízením města Velkého Meziříčí nabízeli služby oprav apod. Hlídka MP byla vyslána na místo, kdy v ulici Fr. Stránecké vozidlo s osádkou zastihla. Na místě byly hlídkou provedeny všechny neodkladné úkony ke zjištění totožnosti osob a jejich podnikání. Na místo se dostavila rovněž hlídka Policie ČR, která osoby prověřila, zda nejsou v pátrání. Osoby byly na místě poučeny a vyzvány k ukončení jejich protiprávního jednání. Poté osoby z místa odjely.

20. 11. 2023 v 18:45 hodin prováděla hlídka MP opatření na základě stížností v ulici Komenského v bytovém domě, kde dochází před domem ke znečišťování veřejného prostranství odpadky, které tam zanechávají nájemníci domu. Hlídka všechny nájemníky poučila ve smyslu veřejného pořádku s možnými následky v případě toho, že bude nadále docházet ke znečišťování veřejného prostranství.

21. 11. 2023 v 06:50 hodin přijala MP oznámení, že v ulici Jihlavská leží sražená srna. Hlídka se dostavila na místo celou lokalitu prohlédla, ale srna nebyla nalezena.

21. 11. 2023 v 10:30 hodin přijala MP oznámení od obsluhy čerpací stanice ZDAR, K Novému nádraží Velké Meziříčí, že v prostoru čerpací stanice byly nalezeny sluchátka a platební karta. Hlídka se dostavila na místo a nález převzala do úschovy. Následně byl na služebně MP nález zadokumentován a předán na ztráty a nálezy.

21. 11. 2023 v 10:45 hodin při kontrole parkování v ulici Novosady pěší hlídka MP zaregistrovala u prodejny Domus, že tam došlo ke konfliktu osob. Hlídka se dostavila na místo a zjistila, že muž měl zakoupit zboží (zapalovač oranžové barvy) v uvedené prodejně. Protože nefungoval požadoval jeho výměnu. Prodavač uvedl, že takový druh neprodává a výměnu odmítnul. Muž začal být vulgární a agresivní, proto jej prodavač vystrčil z prodejny. Hlídka celou věc uklidnila a zjistila, že opravdu uvedený druh zapalovače není na prodejně k prodeji, navíc bylo zřejmé, že zapalovač nebyl nový nýbrž několik dní používaný. U agresivního muže byla provedena ODZ. Provedená zkouška ukázala nízkou hladinu alkoholu v dechu. Muž byl poučen ve smyslu občanského soužití s možnými následky a byl propuštěn. Následně muž odjel autobusovou dopravou do místa bydliště.

21. 11. 2023 ve 13:00 hodin přijala MP oznámení od personálu Farního úřadu, že muž měl znečistit prostor v kostele. Hlídka MP se dostavila na místo a identifikovala muže, který se opakovaně dopouští přestupků proti veřejnému pořádku. Za přestupek mu strážníci uložili pokuta příkazem na místě v několikatisícové výši.

21. 11. 2023 v 17:00 hodin přijala MP oznámení od muže, který uvedl, že se mu zaběhl pes (Bernský salašnický pes). Uvedl své telefonní číslo se žádostí o informaci, kdyby jej někdo někde spatřil. Dále uvedl, že sám svého psa aktivně hledá.

21. 11. 2023 v 18:40 hodin zjistila hlídka MP na autobusové zastávce v ulici Novosady spícího muže, jednalo se o místního muže bez domova, který byl pod vlivem alkoholu. Kolem zastávky byl nepořádek lahev od alkoholu, rozsypané hranolky a další odpad. Na místě mu byla uložena několikatisícová pokuta, neboť se přestupků proti veřejnému pořádku dopouští opakovaně. Následně z místa odešel.

22. 11. 2023 v 10:30 hodin přijala MP oznámení od občana, který uvedl, že v ulici Bezručova stojí delší dobu čtyři vozidla bez hnutí, jsou naplněna věcmi a blokují parkovací místa. Hlídka na místě provedla kontrolu vozidel a zjistila, že tři vozidla splňují podmínky provozu na pozemních komunikací a jedno vozidlo má 1 měsíc propadlou TK. Neporušují žádné dopravní značení a netvoří překážku silničního provozu.

22. 11. 2023 v 10:50 hodin přijala MP oznámení, že v ulici Zámecká stojí zaparkovaná vozidla v nepřehledném úseku a hrozilo, že může dojít k dopravní nehodě. MP na místě zjistila majitele vozidel a vyzvala je, aby vozidla přeparkovala. Dále byli řidiči poučeni ve smyslu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Výzvám bylo vyhověno a vozidla byla z nepřehledného úseku odstraněna.

22. 11. 2023 v 20:06 hodin byl vydán majitelce pes, kterého v nočních hodinách odchytla hlídka Policie ČR a umístila jej do kotce. Majitelka byla poučena ve smyslu vyhlášky a zákona o volném pohybu psů po veřejném prostranství.

25. 11. 2023 v 01:50 hodin zjistila hlídka MP z MKDS, že v ulici Třebíčská před OC Panorama leží muž. Hlídka se neprodleně dostavila na místo, muže probrala, ale ten nebyl schopen prokázat totožnost a jednalo se muže ukrajinské národnosti. Na základě toho, že nebyl schopen ani v součinnosti s hlídkou, byl předveden na Policii ČR. Na policii ČR byla zjištěna totožnost. Muž byl pod vlivem alkoholických nápojů. ODZ prokázáno téměř tři promile alkoholu v dechu. Muž měl drobné poranění v obličeji, které vzniklo v důsledku fyzického napadení s kamarády, které nechtěl uvádět a nechtěl věc řešit. Rovněž nežádal lékařské ošetření. Hlídka MP muže přepravila do místa pobytu.

29. 11. 2023 v 14:30 přijata MP telefonické žádost o součinnost při prověření údajně týraného psa na Fajtově kopci. Hlídka provedla kontrolu u chaty, kde se mělo nacházet štěně týraného psa. Hlídka zjistila, že majitel psa jen venčil a pes byl v dobré kondici. Proto nebylo třeba dalšího opatření a oznámení se nezakládalo na pravdě.

29. 11. 2023 v 19:00 přijala hlídka MP oznámení, že v Průmyslové ulici stojí v rozporu s dopravním značením několik kamionů. Hlídka na místě provedla kontrolu. Všechny řidiče upozornila na porušení dopravního značení a vyzvala je, aby místo opustili. Řidiči výzvě vyhověli a odjeli. Jeden kamion byl bez řidiče, za jeho stěrač MP vložila výzvu, aby se daný dostavil do 5 pracovních dnů na služebnu MP k projednání věci. V případě, že se řidič nedostaví ve stanovenou dobu bude věc oznámena příslušnému správnímu orgánu k projednání.

30. 11. 2023 v 07:35 byl v ulici Oslavická nalezen černobílý pes. Po prověření čipu zjistila MP majitelku, tu strážníci kontaktovali Po úkonech předala MP psa majitelce.

Za uvedené období MP Velké Meziříčí odhalila 146 dopravních přestupků v katastru Velkého Meziříčí, které se týkaly především nedodržování dopravního značení a porušování obecné úpravy silničního provozu, a v městysi Křižanov, bylo odhaleno 251 dopravních přestupků, které se týkaly překročení nejvyšší dovolené rychlosti na základě úsekového měření. Přestupky z Křižanova jsou oznamovány správnímu orgánu k dalším úkonům. Přestupky, kterých se dopustili řidiči v katastru Velkého Meziříčí, řeší MP převážně na služebně pokutou příkazem na místě.

Jan Klikar,
vedoucí strážník Městské policie Velké Meziříčí

Nahoru