Z událostí městské policie - květen 2018

Pátrání po osobě
Dne 31.5.2018 dopoledne v přijala hlídka MP od Operačního střediska PČR žádost o součinnost při pátrání po dívce, která chtěla skočit z dálničního mostu. Hlídka dle pokynů PČR prověřila oblast u dálničního mostu na Fajtově kopci a následně další místa, kde by se dívka mohla zdržovat. Posléze bylo pátrání odvoláno s tím, že dívka byla nalezena v pořádku a bez zranění.


Chtěl si odnést dopravní zařízení
Dne 28.5.2018 v 03.10 hod. při preventivní činnosti na ulici Novosady spatřila hlídka MP muže, který z komunikace odnášel čtyři dopravní kužely. Muž byl hlídkou vyzván k prokázání totožnosti a k tomu, aby kužely vrátil zpět na místo. Následně byl jeho přestupek strážníky projednán uložením pokuty příkazem na místě.

Vykrádali zaparkovaná vozidla
Dne 27.5.2018 v 01.00 hod. přijala hlídka MP žádost Operačního střediska PČR o poskytnutí součinnosti při pátrání po podezřelých osobách, které se vloupaly do zaparkovaných motorových vozidel na ulici Čermákova ve Velkém Meziříčí. Strážníci z popisu podezřelých osob a z místní znalosti stanovili možný pohyb těchto osob a na ulici Krškova společně s hlídkou PČR zadrželi oba pachatele, kteří se pokoušeli dostat do dalšího zaparkovaného vozidla. Dalším šetřením bylo zjištěno, že pachatelé v noci vykradli nejméně šest zaparkovaných osobních automobilů. PČR si následně věc převzala k dořešení.

Jezdil na cizím kole
Dne 25.5.2018 v 00.50 hod. spatřili strážníci pomocí MKDS dva mladíky, kteří jeli na jednom jízdním kole po ulici Náměstí a pokračovali na ulici Novosady, kde ohrožovali bezpečnost a plynulost silničního provozu. Hlídka MP na místě mladíky vyzvala k prokázání totožnosti a následně k provedení dechové zkoušky, která byla pozitivní. Dále bylo zjištěno, že jízdní kolo použili neoprávněně, bez svolení majitele. Přestupek proti majetku byl projednán uložením pokuty příkazem na místě a jízda na bicyklu pod vlivem alkoholu byla jako přestupek podle příslušného ustanovení zákona o silničním provozu oznámena příslušnému správnímu orgánu.

Preventivní akce
Dne 18.5.2018 proběhla preventivní akce s názvem Bezpečnost na ulici, které se zúčastnili žáci z prvního stupně ZŠ Sokolovská. Tato akce byla zaměřená na bezpečnost dětí, kdy MUDr. Blaha s dětmi probral první pomoc zraněnému, od hasičů se doslechly o tom, co obnáší jejich činnost a strážníci s dětmi probrali pravidla chůze přes přechod pro chodce, jak se mají chovat a na co si dát pozor v silničním provozu.

Ucpané kanály
Dne 17.5.2018 přijala hlídka MP oznámení, že na ulici Novosady na silnici II/602 u autobusových zastávek v důsledku přívalového deště neodtékají kanály a že tam vzniká laguna. Ve věci strážníci vyrozuměli Správu a údržbu silnic Velké Meziříčí, jejíž pracovníci pak zjednali nápravu.

Náhlá nevolnost
Dne 15.5.2018 odpoledne bylo hlídce MP oznámeno, že v jednom z velkomeziříčských hotelů zkolaboval muž. Strážníci se neprodleně dostavili na místo, zkontrolovali životní funkce a do příjezdu ZZS měli muže stále pod dohledem. Po příjezdu ZZS lékař rozhodl o převozu osoby do nemocnice v Jihlavě.

Nález kočárku
Dne 14.5.2018 v 22.40 hod. přijala hlídka MP oznámení o nalezeném dětském kočárku na ulici Komenského. Strážníci se dostavili na místo, kočárek převezli na služebnu MP, kde byl jako nález dočasně uložen a následně byl předán oddělení ztrát a nálezů městského úřadu.

Krádeže v provozovně
Dne 9.5.2018 v 13.00 hod. přijala hlídka telefonické oznámení z provozovny Kaufland, kde mělo dojít ke krádeži zboží. Hlídka se neprodleně dostavila na místo, kde jí svědek celé události sdělil, že podezřelé osoby z místa utekly. Hlídka následně podezřelé osoby dohledala. Jednalo se o cizí státní příslušníky, kteří následně škodu na prodejně uhradili. Dne 11.5.2018 v 18.00 hod. přijala hlídka telefonické oznámení s žádostí o součinnost od OOPČR ve věci krádeže v provozovně Kaufland. Na místě se strážníkům ke krádeži podezřelý muž přiznal a způsobenou škodu zaplatil. V obou případech po provedení nezbytných úkonů byl přestupek proti majetku projednán uložením pokuty příkazem na místě.

Dopravní soutěž
Dne 4.5.2018 proběhlo na dopravním hřišti na ulici Oslavická oblastní kolo Dopravní soutěže mladých cyklistů. Strážníci ve spolupráci s dopravní policií, pracovníky odboru dopravy Městského úřadu a pracovníky DÓZY působili jako rozhodčí v jednotlivých disciplínách soutěže. Mladí cyklisté v praktické části předvedli, jak zvládnou teoretické znalosti pravidel provozu na pozemních komunikacích přenést do soutěžní jízdy po dopravním hřišti, dále jízdu zručnosti a poskytování první pomoci.

Měla obavu o syna
Dne 1.5.2018 v 01.10 hod. přijala hlídka MP oznámení matky, která měla strach o syna, který měl večer odejít na Fajtův kopec, kde probíhala akce Čarodějnice a ještě se nevrátil domů a na její telefonické volání nereagoval. Dle popisu matky se hlídka vydala mladistvého hledat a ve věci vyrozuměla i OOPČR Velké Meziříčí. V 01:30 hod. přijali strážníci oznámení, že se syn oznamovatelky vrátil v pořádku domů.

Nahoru