Z událostí městské policie - březen 2018

Podvodné jednání při rozměňování peněz
Strážníci zachytili případy, kdy došlo v místních obchodech k podvodnému jednání skupiny osob. Pachatelé většinou chtějí koupit zboží s malou tržní hodnotou, ale platí větší bankovou. Následně po prodavačích požadují ještě rozměnění peněz a zmatou obchodníka tak, až přestane mít přehled o tom, kolik dostal a kolik měl vrátit. Nebo přicházejí do obchodu za účelem jenom rozměnit větší bankovku a scénář jak zmást a prodavače a podvodem se obohatit je obdobný. Dne 20.3.2018 se o toto jednání pokusila skupina tří osob cizí národnosti v lékárně, dne 27.3.2018 pak dvě osoby v prodejně zeleniny a v jedné z místních restaurací. Strážníkům byl vydán popis osob, na základě kterých se pomocí záznamu z MKDS podařilo získat další poznatky k pachatelům, které byly předány Policii ČR.

Podnapilá osoba
Dne 23.3.2018 v 16.25 hod. přijala hlídka MP telefonické oznámení o ležícím muži na ulici Františkov. Hlídka se neprodleně dostavila na místo, kde muže vyzvala, aby se podrobil orientační dechové zkoušce. Ta byla pozitivní, s výsledkem 3,5 promile alkoholu v dechu. Po provedení nezbytných úkonů strážníci podnapilého muže přepravili do PZS v Jihlavě k vystřízlivění pod odborným dohledem.


Krádež v obchodě
Dne 16.3.2018 v 14.55 hod. přijala hlídka MP oznámení od OOPČR s žádostí o provedení součinnosti ve věci objasnění krádeže zboží v provozovně Penny Market na ulici K Novému Nádraží. Na místě bylo zjištěno, že krádeže se dopustil 24letý muž, který odcizil láhev alkoholu, kterou následně otevřel. Vzhledem k tomu, že došlo ke škodě na majetku, kterou nebyl schopen uhradit, byla celá věc po zadokumentování předána k dořešení správnímu orgánu.

Nezabezpečené vozidlo
Dne 15.3.2018 v 10.50 hod. bylo přijato oznámení o zaparkovaném vozidle na ulici Náměstí, u kterého je ze strany spolujezdce stažené okénko. Hlídka MP se dostavila na místo, ve vozidle zjistila uložené tašky a další materiál, proto v rámci prevence vyčkala na místě do příchodu majitelky, která byla poučena o řádném zabezpečení vozidla proti krádeži.

Poškození dřevin
Dne 12.4.2016 v 10.15hod. přijala hlídka MP oznámení, že na pozemku u rodinného domu ve Velkém Meziříčí, mělo dojít k polití tújí neznámou tekutinou tmavé barvy, která zapáchá. Po příjezdu na místo bylo hlídce oznámeno, že k poškození tújí mělo dojít ze strany sousedů majitele domu a podezření z přestupku proti majetku strážníci oznámili příslušnému správnímu orgánu.

Nabízeli zboží na ulici
Dne 13.3.2018 v 8.50 hod. přijali strážníci telefonické oznámení, že na ul. Novosady dochází k nedovolenému pochůzkovému prodeji. Strážníci se dostavili na místo, kde zjistili, že na ulici dva muži z Rumunska nabízejí lidem ke koupi sadu nožů, proto je vyzvali, aby neprodleně svou činnost ukončili a to z důvodu platného zákazu podomního i pochůzkového prodeje a nabízení služeb na celém území města. Celá událost byla jako přestupek oznámena příslušnému správnímu orgánu.

Ležel na zemi
Dne 7.3.2018 v 13.45 hod. přijala hlídka MP telefonické oznámení o ležícím muži za veřejnými záchodky na ulici Rozkoš. Strážníci se neprodleně dostavili na místo, kde u muže zkontrolovali životní funkce a přivolali ZZS kraje Vysočina, po příjezdu ZZS na místo lékař rozhodl o převozu muže do nemocnice v Třebíči z důvodu jeho podchlazení.

Měla obavu o život syna
Dne 2.3.2018 v 23.30 hod. přijala hlídka MP oznámení matky, která měla obavu o svého syna, který měl navečer odejít z domu a ještě se nevrátil. Dále žena uvedla, že se mu snažila dovolat a on jí poslal zprávu, ať už nic neřeší a od té doby jí nezvedá telefon a ona má obavu o jeho život, protože se v minulosti již o sebevraždu pokusil. Na uvedenou adresu se dostavila hlídka MP i PČR a během zjišťování skutečného stavu věci se domů dostavil syn oznamovatelky, který uvedl, že byl venku s kamarádem a že zvonění telefonu neslyšel.

Nedorozumění
Dne 2.3.2018 večer přijala hlídka MP oznámení od zaměstnankyně posilovny na ulici Hornoměstská o muži, který stojí na ulici a dívá se do provozovny a ona má strach, aby jí neublížil. Dále uvedla, že se jedná o cizince, který si byl v odpoledních hodinách zacvičit v jejich provozovně a již tehdy se měl chovat podezřele. Hlídka se dostavila na místo, kde se dozvěděla, že během cvičení měl do cizince strčit jeden ze zákazníků a on žádal vysvětlení a omluvu, ale vzhledem k jazykové bariéře se v provozovně nebyl schopen s nikým domluvit. Celá událost se tedy vysvětlila s tím, že nedošlo k protiprávnímu jednání a po provedení nezbytných úkonů strážníci věc ukončili.

Přečin krádeže
Dne 1. 3. 2018 v 16.50 hod. přijala hlídka MP telefonické oznámení od zaměstnankyně provozovny KIK na ulici U Tržiště, že v provozovně došlo ke krádeži zboží. Dále strážníkům uvedla popis muže a směr, kudy s lupem odešel. Tohoto muže hlídka dohledala na ulici Nad Pilou. Vzhledem k tomu, že u sebe neměl doklad totožnosti, byl převezen na Obvodní oddělení PČR. Zde po ověření totožnosti a prověření jeho trestní minulosti bylo zjištěno, že muž byl za krádeže již v minulosti trestán, proto byl hlídkou MP s podezřením na skutečnost, že byl spáchán přečin krádeže, předán Policii ČR k provedení dalších úkonů.

Nahoru