Velkomeziříčské Dny zdraví a jeho vítězné jablko

s chuti jablekDny zdraví ve Velkém Meziříčí letos probíhaly od 23. září až do 3. října.

Zahájil je cyklus programů Jablečné dny pro žáky Základních škol se speciálním vzdělávacím programem a seniory v meziříčských sociálních zařízeních a vyvrcholily akcí Dny zdraví s chutí jablek pro širokou veřejnost, která se uskutečnila 3. října 2013 od 9 do 17 hodin v zahradě a budově Městské knihovny Velké Meziříčí.

Už samotný název napovídal, že v hlavní roli bude tentokrát jablko. Ukázalo se, že potvrdilo svoji roli favorita mezi ostatním tuzemským ovocem. V průběhu dne přilákalo více než 350 návštěvníků, přestože tentokrát museli vážit cestu až na zahradu Městské knihovny. Jablko ale i překvapilo. A o to se postarali spojenými silami všichni organizátoři. V ochutnávce pečiva a pochoutek z jablek se zde představily mimo tradičních štrůdlů, buchet a dezertů i méně známé a neobvyklé pochoutky jako různé cukroví, jablka s karamelem, jablečný čaj, pomazánky, salát či vlastnoručně vyrobený mošt. Nechyběla ani lidová pochoutka našich prapředků – pečená jablka na ohni.

Zájemci se zde mohli mimo jiné dozvědět užitečné rady o sázení, roubování i průběžné péče o ovocné stromy a zahradu i novodobé způsoby ekologického kompostování. Pro malé i starší děti nechyběly výtvarné dílničky, kde byla jablíčka klíčovým dekorativním prvkem.

Atrakcí akce pak byla ochutnávka jedenácti (většinou podzimních) odrůd jablek, spojená s návštěvnickou anketou o nejchutnější jablko. 291 odevzdaných hlasů pak rozhodlo o vítězi: první místo obsadila odrůda GALA, druhé RUBÍN, třetí SELENA, čtvrté FLORINA a páté GOLDEN.

Programový cyklus Dnů zdraví s chutí jablek připravili pracovníci Chaloupek Velké Meziříčí ve spolupráci s Městem Velké Meziříčí – Zdravý kraj Vysočina a Městskou knihovnou Velké Meziříčí.

Poděkování za spolupráci patří studentům a pedagogům Střední hotelové školy, Střední školy řemesel a služeb, Základní a střední školy Březejc, členům Českého zahrádkářského svazu, Českého svazu včelařů, panu Františku Viziblovi, pracovníkům Centra pro rodiče s dětmi Kopretina, , Ligy vozíčkářů, Wellnes studia, majitelům Zahradnictví Molnár Budišov, Jan Trutna - Bioprodukt, Krámku u Marušky.

Zvláštní poděkování pak členkám Českého svazu žen Velké Meziříčí, firmě OVOCE - ZELENINA Jan Smejkal a Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Zdena Poláková a Město Velké Meziříčí

foto 1 - dny zdraví foto 4 - dny zdraví foto 5 - dny zdraví
foto 6 - dny zdraví foto 8  -dny zdaví foto 11 - dny zdraví
foto 2 - dny zdraví foto 3 - dny zdraví foto 7 - dny zdraví
foto 9 - dny zdaví foto 10 -dny zdraví
Nahoru