Štafeta Klimatour 2013 letos ve Velkém Meziříčí

klimtour 2Zdravé město Velké Meziříčí dne 25. června 2013 v 17.00 hod. přivítá mezinárodní cyklistickou štafetu Klimatour, která má již mnohaletou tradici na území Rakouska i Německa.

V loňském roce poprvé překročila hranice našeho kraje. Trasa vedla z dolnorakouského Drosendorfu, přes obce mikroregionu Jemnicko, Moravskobudějovicko a končila v Dalešicích na Hrotovicku. Hlavní myšlenkou je podpora ekologického způsobu přepravy, vzájemného potkávání mezi obcemi a představení společenského života obce. Akce slouží také ke zviditelnění obcí na trase. Peloton cyklistů propojí sousední obce, které si mezi sebou předávají symbolickou štafetu. V jednotlivých zastávkách pak probíhá kulturní program, který organizují obec a realizátoři akce. Dochází tak k propojení myšlenek ekologické akce a kulturního dění v obci. Klimatour je propagován v mediích v rámci kraje i celé republiky.

Předpokládaná trasa letošního ročníku je rozdělena do tří etap: Koněšín - Velké Meziříčí, Velké Meziříčí - Nové Město na Moravě, Nové Město na Moravě - Křižánky. Město Velké Meziříčí tedy bude uzavírat první etapu. Štafeta by měla na náměstí ve Velkém Meziříčí dorazit od Tasova Mlynářskou stezkou údolím řeky Oslavy v úterý 25. června 2013 kolem 17 hodiny.

Doprovodný program bude z důvodu nepříznivé předpovědi počasí přesunut do velkého sálu Jupiter clubu.

klimatour 3

Nahoru