Den vody si prožijeme i užijeme

PXL 20220706_093410446Den vody si připomínáme vždy 22. března, a to již od roku 1922, kdy ho vyhlásili účastníci Konference OSN (Organizace spojených národů) o životním prostředí a rozvoji (UNCED) v Riu de Janeiro. Tento den by měl být pro všechny vztyčeným prstem, který říká, že pitná voda není samozřejmostí.

Zemi se říká modrá planeta, protože celých 71 procent jejího povrchu pokrývá voda, ale pouze 0,007 procenta má k dispozici 6,8 miliardy lidí, uvádí National Geographic. Sladká voda představuje jen asi 2,5 procenta veškeré vody na planetě. Téměř dvě miliardy lidí nemají přístup k bezpečné pitné vodě a 122 milionů je odkázáno na vodu z řek. Dalších 368 milionů si musí vystačit s vodou z nechráněných studní a pramenů. Mohlo by se zdát, že Evropy a České republiky se to netýká. Klimatická změna však přináší sucho i sem. Aktuální situaci si může každý dohledat na webech, které se této problematice profesionálně věnují: www.Intersucho.cz, www.faktaoklimatu.cz. I naši vodohospodáři si už nyní kladou otázku, zda bude vodních zdrojů za pár let dostatek.

Letošním tématem Světového dne vody je Urychlení změn prostřednictvím partnerství a spolupráce.
Ve Velkém Meziříčí letošní Den vody připomenou čtyři subjekty: Skaut Velké Meziříčí, Chaloupky, o. p. s., a lesní mateřská škola, otužilci a Městská knihovna Velké Meziříčí. Čistota vod se týká všech naprosto bezprostředně. Skauti a ekocentrum Chaloupky o ochraně životního prostředí učí a k odpovědnému chování vedou děti, otužilci se celoročně noří do nejrůznějších rybníků, řek a tůní, a jejich čistotu tak mají z první ruky.

Skauti z Velkého Meziříčí
Připraví hru ve městě pro malé i velké. Jednotlivci či týmy mohou putovat podle mapky s vyznačenými body, na kterých naleznou QR kódy. Po jeho načtení chytrým telefonem se dozví informaci o daném místě a úkol. Cesta bude samoobslužná a bude „v provozu" od pondělí 20. března až do konce dubna. Podrobnosti naleznete na stránkách místního střediska: www.skautvm.cz.

Chaloupky – zahrada na Ostrůvku
Na chaloupecké zahradě se budou moci návštěvníci od 20. do 24. března inspirovat v hospodaření s vodou v době zvyšujícího se sucha. Kromě toho mohou po celý měsíc v předsálí kina Jupiter clubu navštívit výstavu Fakta o klimatu.

Otužilecký Klub ledních medvědů Třebíč a jejich přátelé z okolí
Možnost pohybu v čisté přírodě a vodě je nesmírně důležitá pro naši tělesnou i duševní pohodu. Ukázkové plavání otužilců v sobotu 25. března v 15:00 hodin v rybníčku pod Hotelem Amerika bude velkou výzvou pro všechny, kdo si chtějí otužování pod odborným dohledem vyzkoušet. Pro takové odvážlivce bude připraveno místo na převlékání, teplý čaj a buřt na opečení. Průvodní slovo pronese Zdeněk Mikoláš – předseda Klubu lední medvědi Třebíč.

Městská knihovna Velké Meziříčí
Na středu 22. března od 10 hodin připravila pro děti od tří do šesti let hraní s písničkou Prší, prší, jen se leje nazvané Dešťová kapela. Rodiče čeká nejprve káva a potom malý koncert.

Jan Uher

Den vody_2023_final

Nahoru