Férová snídaně aneb Férová zahradní slavnost

DSC 0082V neděli 4. 9. od brzkého rána ožívala zahrada okolo Husova domu. Hned po bohoslužbách se donesené stoly začaly plnit výrobky fair trade (obchůdek Jeden svět), lokálními produkty (tasovské placky, Elisovo pekařství, Němcova farma, jablečné trubičky, oleje ze stodoly), vzorky zboží z bezplastového obchodu (Pytlíci.cz). Déle vzorky do soutěže o nejlepší marmeládu a nejlepší buchtu a všemi možnými dobrotami, které mnozí účastníci vlastnoručně vyrobili. Z garáže se stal výčep (s lokálním pivem i limem) a z přístěnku prodejna kávy a vaflí Bifé vafle. Na zahradě byl připravený program o šesti úkolech pro malé děti a pro větší jedenáct zastavení, která sloužila k seznámení s fair trade tématikou. Na volejbalovém hřišti stál kulturní stánek, kde se postupně vystřídali muzikanti Matěj Hampl, Martin Sedlák a Jenda Novák, Michal Kment a Miloš Fic. Návštěvníci si mohli prohlédnout zahradu, která se pomalu otevírá a stává útočištěm pro (unavené) lidi, ptáky, obojživelníky, hmyz suchozemský i vodní a nejrůznější rostlinstvo. Během letošního roku bylo i díky městu Velké Meziříčí vybudováno jezírko a vystavěno podium. Další – už třetí etapa obnovy živoucí zahrady čeká na příští rok.

Férové slavnosti se zúčastnila Eva Hybášková, jejíž návrh obnovy zahrady doslova nadchnul staršovstvo místního evangelického sboru a jednomyslně jej podpořilo. Popřála zahradě, aby dobře sloužila a darovala nám krásné pítko pro ptáky. Že je fair trade myšlenka mnohovrstevnatá, se pokusila krátce vysvětlit také farářka. Nejde jen o spravedlivé ocenění práce drobných pěstitelů v Latinské Americe, Africe a Asii. Fair trade předpokládá také stabilitu v obchodování, a tedy sociální jistotu stejně jako ohleduplnost k přírodě. Mikrofonu se chopila také Pavla Švecová a vysvětlila princip bezplastového obchodování.

Odpoledne jsme pak přivítali pana místostarostu s chotí a pana starostu, který poděkoval místnímu sboru za spolupráci na této Férové akci. Popřál zahradě, ať slouží místním i hostům a ocenil vítězku soutěže o nejlepší marmeládu (Věra Kuklíková z VM vyhrála hlasování s rakytníkovou marmeládou) a o nejlepší buchtu (Julinka Chodáková z Vanče vyhrála se svými cookies).

Poslední návštěvníci odcházeli kolem půl šesté a lidský šrumec na zahradě ustal. Zatímco v jezírku a mraveništích a hnízdech zůstalo čilo. Když budete unavení a půjdete ulicí U Světlé, zajděte se na zahradu podívat. U Husova domu je brána stále otevřená. A kdybyste chtěli vidět návrhy, měli zajímavé zahradní doporučení nebo si prostě chtěli popovídat, neváhejte stisknout zvonek.

Markéta Slámová

logo zdrave mestologo ZDRAVY KRAJ zakl bar

 

 

 

 

Nahoru