U příležitosti postupu do kategorie B místní Agendy 21 vzniklo poutavé video o městě

Natáčení videospotu_CENIA_copyVelkému Meziříčí se na podzim loňského roku podařilo v rámci Auditu udržitelného rozvoje postoupit do kategorie B místní Agendy 21 (MA21). Stalo se tak po necelých dvaceti letech od doby, kdy bylo součástí Národní sítě zdravých měst. Při této příležitosti vytvořila Česká informační agentura životního prostředí (CENIA) ve spolupráci se společností Gnomon Production s.r.o. a za podpory Ministerstva životního prostředí krátký videospot.

Nejlepšími realizátory MA21 se v roce 2020 stali v kategorii A město Jihlava a obec Křižánky, v kategorii B Kopřivnice a nově Velké Meziříčí. Za účelem představení základních principů a hlavních aktérů programu MA21 vzniklo celkem pět videopříspěvků. Úvodní videospot doplňují krátké příspěvky o jednotlivých městech. Videa vám prozradí, v čem jsou nejúspěšnější realizátoři MA21 výjimeční, co sami ve svém rozvoji považují za stěžejní a co o jejich aktivitách soudí nezávislí experti. „Na Velkém Meziříčí si nejvíce cením toho, že přistupují k místní agendě jako k otevřenému učícímu se procesu a skutečně pracují i s těmi doporučeními, které v rámci hodnocení místní Agendy 21 dostávají," zhodnotila přístup města Ing. Zuzana Drhová, Ph.D., expertka pro regionální rozvoj.

Všechna videa jsou dostupná na youtube kanálu agentury CENIA. Videospot o Velkém Meziříčí vám přinášíme i prostřednictvím tohoto článku.

Místní Agenda 21 je programem konkrétních obcí, měst či regionů, který zavádí principy trvale udržitelného rozvoje do praxe při zohledňování místních problémů. Tvoří se ve spolupráci s občany a organizacemi za účelem zajištění dlouhodobé vysoké kvality života a životního prostředí na daném místě. 

Lucie Málková

Nahoru