Co je to Zdravé město?

logo zdrave_mestoJak je zdravý člověk, tak může být zdravé i město. Jde tedy o sladění mnoha oblastí zvyšování úrovně a kvality života občanů. Životní prostředí, doprava, sociální oblast, bezpečnost, školství, volný čas - to vše jsou oblasti důležité pro každého z nás.

 

Zdravé město je označení pro město (dobrá vizitka a známka kvality), které se aktivně zapojuje do projektu Zdravé město, který iniciovala Světová zdravotnická organizace WHO. Všechna Zdravá města spojuje především myšlenka kvalitnějšího, zdravějšího a spokojenějšího života jejich občanů. Proto se intenzivně zabývají všemi oblastmi života, které mohou mít vliv na zdraví a pohodu obyvatel (životním a sociálním prostředím, rozvojem města,...). Města, obce, regiony se sdružují do tzv. národních sítí, které jim umožňují výměnu zkušeností v oblasti podpory kvality veřejné správy, kvality strategického plánování a řízení s ohledem na udržitelný rozvoj, kvalitu života a zdraví.

V České republice jde o mezinárodně certifikovanou asociaci Národní síť zdravých měst, jež poskytuje členským municipalitám cenné informace k finančním zdrojům, zprostředkovává spolupráci s odbornými partnery, vzdělává pracovníky úřadů v oblasti udržitelného rozvoje, strategického řízení atd. a v neposlední řadě také propaguje úspěšné aktivity města na celonárodní úrovni.

Město Velké Meziříčí je od roku 2001 řádným členem asociace Národní sítě Zdravých měst ČR. V roce 2019 tuto asociaci tvořilo více než 130 měst, obcí, městských částí, mikroregionů a místních akčních skupin, které se zapojují do postupu strategického rozvoje a do diskusí o záměrech města v souladu s požadavky udržitelného rozvoje a aktivním zapojením veřejnosti.

Zdravé město Velké Meziříčí

 

Nahoru