SBÍRKA BATŮŽKŮ POMŮŽE DĚTEM V AFRICKÉ MALAWI

005472 05_055537Pracovníci Oblastní charity ve Žďáře nad Sázavou se v měsíci srpnu zapojí ve spolupráci s mezinárodní charitativní organizací Mary's Meals do tzv. Batůžkového projektu. Ten spočívá ve sbírce batohů pro děti ze základních škol v africké Malawi.

 

„Do Batůžkového projektu se zapojíme velmi rádi, a to právě v době, kdy se prázdniny posunují do druhé poloviny a téma školních potřeb začne být právě aktuální. Plnit batůžek nemusí pouze rodina, ale i skupinka přátel nebo kolegů v zaměstnání. Je to vlastně taková společná možnost potěšit někoho, kdo v tuto chvíli pomoc potřebuje, a současně i udělat radost sami sobě," vysvětluje Ing. Jana Zelená, ředitelka žďárské Charity.

NAPLNĚNÉ BATŮŽKY sbíráme po celý měsíc SRPEN v pracovní dny od 8.00 do 15.30 v sídle žďárské Charity na Horní 22 ve Žďáře nad Sázavou. V Bystřici nad Pernštejnem a ve Velkém Meziříčí je možné odevzdat batůžek v pracovní dny od 13.00 do 15.00 hod. v denním stacionáři Rosa a Nesa, a to od 5. srpna do 30. srpna 2019.

Jak batůžek připravit?

Seznam věcí, které mají být součástí každého batůžku je zveřejněný na stránkách žďárské Charity nebo je součástí průvodní kartičky, kterou si zájemci mohou vyzvednout ve Žďáře nad Sázavou na recepci Městského úřadu, v obou žďárských kostelích, v Knihovně M. J. Sychry a na Poliklinice ve Žďáře nad Sázavou. V Bystřici and Pernštejnem a ve Velkém Meziříčí jsou kartičky k dispozici v místních informačních centrech.

Součástí každého batůžku je: průvodní kartička, ve které je uvedeno, pro koho je batůžek určený (dívka či chlapec v určitém věku) a seznam vložených věcí: sešity, pouzdro na tužky, pera, guma, balení pastelek, ořezávátko, pravítko, lžíce, mýdlo, zubní pasta, zubní kartáček, ručník na ruce, malý míček, tričko či šaty, kraťasy nebo sukně, žabky či sandále.
Některé věci mohou být lehce použité, ale v dobrém stavu. Nové musí být vždy hygienické potřeby (zubní pasta, kartáček a mýdlo). Sladkosti ani hračky do batůžku nepatří, aby nekomplikovaly dopravu do zahraničí.

Zapojení do této sbírky je zcela dobrovolné. Každý může přispět dle svého uvážení a možností. Oblastní charita Žďár nad Sázavou následně předá získané batůžky na nejbližší sběrné místo v České republice. Odtud pak poputují do centrálního skladu ve Vídni a následně do škol zapojených do projektu s názvem Mary's Meals, který poskytuje stravu africkým dětem a podporuje tak při získání vyšší úrovně vzdělanosti.

Lenka Šustrová

pdfBatůžkový projekt VM

pdfPrůvodní kartička

 

 

Nahoru