Ekolog chválí: město se rozvíjí, ale jeho ekologická stopa neroste

IMG 0437Ekologická stopa Velkého Meziříčí má celkově klesající tendenci, což je z pohledu ochrany přírody pozitivní zpráva.

Dozvěděli se to lidé včera na setkání se starostou, kde je s výsledky z již pátého měření seznámil ekolog Viktor Třebický.

 

„V přírodě je to zařízeno tak, že odpad jednoho živočicha je zdrojem pro jiný druh. U člověka to bohužel neplatí. Odpad po něm zůstává,“ uvedl Viktor Třebický a vysvětlil, že ekologická stopa sleduje právě to množství člověkem vytvořených odpadů a spotřebovaných zdrojů ve srovnání s biokapacitou, tedy s tím, kolik zelených ploch a zdrojů má město k dispozici. Je tedy takovou „zelenou vizitkou“ města.

 

 

„Město Velké Meziříčí jako jediné v České republice sleduje tento ekologický ukazatel každoročně již od roku 2011. Má tak ze všech českých a moravských měst nejdelší časovou řadu dat o svém ‚ekologickém provozu‘,“ sdělil Třebický s tím, že jeho výsledky jsou příznivé. Ekologická stopa města neroste, přestože se Velké Meziříčí rozvíjí. „Meziročně (2014/2015) se sice mírně zvýšila, v roce 2015 má 5,3 globálního hektaru na obyvatele, avšak celkově od počátku sledování klesá. Tento výsledek je příznivý i ve srovnání s jinými městy v ČR,“ vysvětlil ekolog s tím, že ekologická stopa města převyšuje jeho biokapacitu pouze 4,3krát.

 

 Více zde

 

Nahoru