Údolím Balinky a Oslavy povedou nové naučné stezky

bal-18-MV údolí obou velkomeziříčských řek vzniknou ještě letos nové naučné stezky.

Na trasách bude návštěvníkům k dispozici 24 informační panelů a 9 interaktivních panelů pro děti. Obě stezky budou navíc propojeny a celková délka tras tak dosáhne bezmála 50 kilometrů.

„Obě říční údolí jsou nejen oblíbenými výletními trasami místních, ale svojí přírodou, přírodními pamětihodnostmi i zachovalostí kulturní krajiny také důležitým turistickým cílem pro návštěvníky Vysočiny," vysvětlil starosta Radovan Necid.

„Kromě značení tras a umístění panelů vznikne ještě speciální turistický webový portál a edice propagačních materiálů," dodává Zuzana Villertová, manažer projektu. V současné době je vyznačena pouze naučná stezka Balinským údolím (5 km), která bude doplněna o několik nových interaktivních panelů. Velký okruh (14 km) bude navazovat na stávající malý z Balin a povede přes obce Uhřínov, Šeborov, Svařenov a Hrbov a zpět do Velkého Meziříčí.

V Nesměřském údolí vznikne malý okruh (3 km) od mostu u čistírny odpadních vod po levém břehu řeky přes Letnou k „Panské hájence" a přes most zpět po pravém břehu. Velký okruh (15 km) bude pokračovat od „Panské hájenky" přes rekreační středisko Nesměř, Říhákův mlýn do Oslavy, Dolních Heřmanic, Petrávče a zpět do Velkého Meziříčí.

Naučné stezky budou propojeny spojovacím okruhem (8 km) z Balin přes Osové k „Panské hájence" v Nesměři.

Projekt je spolufinancován z Regionálního operačního programu NUTS II Jihovýchod. Celkové výdaje projektu jsou plánovány ve výši 580 tis. Kč, výše dotace je 536,5 tis. Kč. Právě v těchto dnech město vyhlásilo výběrové řízení na dodavatele panelů, značení a propagačních materiálů.

Nahoru