Tábor Zubří 2014

20. 10. 2014

2014Na pobřeží ohně hoří,

proplul jsem už sedm moří.

Na cestách mě chránil Zeus,

vracím se jak Odysseus.

První sloka z písně Jaromíra Nohavici, kterou jsme si vybrali za táborovou hymnu, jasně dává najevo, kolem jakého tématu se letošní tábor točil.

Pokud si písničku chcete zazpívat celou, naleznete ji například v autorově zpěvníku nebo v nějakém internetovém zpěvníku (např. www.supermusic.sk). Spolu s dětmi a s ithackým hrdinou Odysseem jsme proplouvali různými dobrodružstvími od konce Trojské války přes setkání s kouzelnicí Kirké po střílení lukem a šípy a bojem o krásnou Penelopé. Cesta to nebyla jednoduchá, ale nakonec jsme všichni ve zdraví a šťastni dorazili domů.

Počasí se nám letos moc nevydařilo. To nám ale neubralo na chuti do her a soutěží. Děti si procvičily své tábornické dovednosti při lovu zubříků (inspirováno známými bobříky). Musely prokázat svůj orientační smysl v terénu i na mapě, kreativitu při řešení hlavolamů, znalosti při první pomoci nebo dokázat svou hbitost a rychlost. Každý vedoucí a instruktor byl představitelem jednoho zubříka, jednoho úkolu. Za splnění děti dostaly knoflíky různých barev a tvarů symbolizující získaného zubříka. Lovení zubříků bylo dobrovolné a probíhalo ve volném čase dětí i vedoucích. Před deštěm nás jako každý rok chránil dřevěný srub a letos také veliký stan, v kterém i za deště bylo možno hrát různé hry, učit se Morseovu abecedu a dělat mnohé další aktivity. Za půjčení hangáru vděčíme klobouckým hasičům, kterým bychom i touto cestou rádi poděkovali. Za příznivého počasí probíhaly jako každý rok výlety do okolí, kratší i delší, přičemž náročnost a délka tratí vždy odpovídaly věku a schopnosti dětí.

Získané zubříky si táborníci mohli přišít na táborové tričko, které si sami po oddílech vyrobili. Aby i náš tábor šel s moderní dobou, připravili jsme si na konec tábora pro děti překvapení v podobě táborového placky neboli „badges". Mám velikou radost, že ji sem tam zahlédnu i nyní, několik týdnu po konci tábora, na batohu táborníků, kteří s námi byli v Zubří. Program nám také zpestřily návštěvy; policisté se starými policejními vozy, do kterých mohli táborníci nahlédnout a šermířská skupina, která předvedla výzbroj a zbraně z různých dějinných období.

Nutno se ještě zmínit, že po vydařených puťácích v loňském roce jsme jeden naplánovali i na letošní srpen, avšak pro malou účast způsobenou špatným počasím a pro počasí samotné se nakonec neuskutečnil. Neznamená to však, že jsme se myšlenky puťáků zcela vzdali. Pokud zájem potrvá, je pravděpodobné, že naše činnost nezůstane „jen" u organizování tábora.

Nakonec bychom rádi poděkovali tradičním i novým sponzorům, díky kterým si děti dovezou domů na památku kromě mnohých zážitků a dobrodružství také větší i menší dárky. Jiné sponzorské dary využijeme přímo v hrách nebo pro jejich přípravu.

Fotogalerie

Nahoru