Filmový festival zimních adrenalinových sportů

31. 10. 2013

snow film fest2013 (3)U zdejších diváků vyhrál film o dvou surfařích za polárním kruhem

Třetí filmové promítání se konalo ve Velkém Meziříčí minulou sobotu v kinosále Jupiter clubu ve Velkém Meziříčí. Připravila ho opět Internetová televize Velké Meziříčí, tentokrát ve spolupráci s Jupiter clubem. Loni se tato podzimní přehlídka ještě jmenovala Filmový festival zimních sportů, letos se divákům představila jako Tierra Snow film fest. A opět byla zaměřena na adrenalinové zimní sporty. Na osmdesát diváků zhlédlo ve velkomeziříčském kině devět titulů různé délky. Program trval necelých pět hodin, včetně půlhodinové přestávky na občerstvení. Krom hlavní náplně si ještě přítomní mohli prohlédnout stánek sportovní prodejny Ski sport Drápela z Velkého Meziříčí s lyžemi, snowboardy a doplňky pro zimní sportování. Uvedená prodejna je jedinou specializovanou v našem městě, v níž můžete najít jak nové zboží, tak půjčovnu.

Z hlasovacích lístků vyplynulo, že z devíti promítnutých filmů se zdejším divákům nejvíce líbil norský snímek Na sever od slunce o dvou surfařích, kteří strávili devět měsíců studené norské zimy v izolaci za polárním kruhem. Krom sportování nasbírali také asi 3 tuny odpadu, které do tamních míst zaneslo moře.

Hned za norskými tvůrci se umístil drsný snímek Australanů Napříč ledy. Dva dobrodruzi se vydali přes Antarktidu tam a zpět zcela bez pomoci, jen s lyžemi a sáněmi. Náročnou cestu se jim po vypětí všech sil podařilo jako zatím jediným na světě dokončit.

Svoje příznivce si našly také filmy jako Lákavý strach, Modrá posedlost, Sněhová cesta či Neviditelná hora. Posledně jmenovaný snímek kupříkladu ukázal, že i nevidomý horolezec může zdolat Mont Blanc, Gerlach i Elbrus.

Podzimní přehlídka, která probíhá v téměř 190 městech České i Slovenské republiky, byla zahájena právě v sobotu 19. října v Praze a končit bude 30. 11. v Brně.

Na další promítání, a to s tematikou letních a jarních sportů pod názvem Expediční kamera, se můžete těšit v měsíci březnu příštího roku.

Oba filmové festivaly podpořilo finančně Město Velké Meziříčí. Krom něho patří poděkování za podporu také firmě Nápoje Homola, Jupiter clubu a za mediální propagaci týdeníku Velkomeziříčsko.

Aleš Horký – iTVM

Foto: Iva Horká


snow film fest2013 (2)snow film fest2013 (1)

Nahoru