Starší žáci na XXII. ročníku Prague handball cup - házená

8. 4. 2013

Prague handball cup 2013 003

Velikonoční víkend pro házenkáře znamená tradičně jediné – Prague handball cup, jeden z největších mládežnických turnajů na světě. Od 29. března do 1. dubna měřilo své házenkářské dovednosti 411 družstev z 22 států celého světa.

 

Naši starší žáci (kategorie MC3) tak měli možnost konfrontace se zahraničními soupeři v konkurenci 71 družstev.

 

Naše družstvo bylo zařazeno do osmé základní skupiny a náš cíl byl probojovat se z této základní skupiny do dalších vyřazovacích bojů. V pátek začalo naše tažení turnajem proti týmu z Německa Barleber HC. Do utkání jsme doslova vlétli a po pěti minutách za stavu 7:1, bylo jasné že vstup do turnaje se nám povede. Velmi dobrý výkon podal v brance Vojtěch Drápela, který podával stabilní výkony po celou dobu turnaje. Německého soupeře jsme přehráli v poměru 22:9.

 

V druhém utkání jsme narazili na tým ze Slovenska MŠK Považská Bystrica. Od začátku soupeř praktikoval osobní obranu našeho nejlepšího střelce Tomáše Blahu a to nám činilo značné problémy v rozehrávce. V postupném útoku vázla kolektivní souhra a kluci se museli prosazovat spíše individuálně. Neustále jsme dotahovali náskok soupeře, leč marně. Po nepřesvědčivém výkonu jsme podlehli v poměru 13:16.

 

Ve třetím pátečním utkání jsme nastoupili proti favoritu skupiny HC Dukla Praha II. Utkání bylo velmi vyrovnané. Soupeř opět praktikoval osobní obranu na Tomáše Blahu. Tentokrát již zbytek družstva předváděl pěknou souhru a hrála se pohledná házená. Nejvíce konto soupeře plnili Filip Svoboda s Tomášem Stupkou.

Pět minut před koncem za stavu 12:12 jsme pokazili přihrávky v rychlém útoku, navíc nám nebyla uznána regulérní branka a tak jsme odcházeli smolně poraženi v poměru 13:15.

 

V sobotu ráno jsme nastoupili proti Ukrajinskému celku ZTR-98. Proti fyzicky vyspělejšímu soupeři kluci předváděli prvních deset minut výbornou kombinační hru v útoku. Bohužel se nedařilo pokrývat soupeřovi spojky a tak jsme vedli pouze 7:5. Následně jsme neproměnili 7m hod několikrát ztratili míč v útoku a soupeř rychlými brejky otočil vývoj utkání. V druhé půli se nám již nepodařilo vývoj otočit, soupeř byl ve všech směrech lepší a podlehli jsme vysoko 12:22 a naše naděje na postup tak byly zhatěny. Po výletu na Petřínskou rozhlednu jsme sehráli poslední utkání ve skupině s Dánským celkem Fredensborg Håndbold. V utkání jsme po celou dobu vedli a po kolektivním výkonu jsme zvítězili 14:6.

 

Po konečném zúčtování nám patřila v základní skupině čtvrtá nepostupová příčka, což znamenalo že jsme v další fázi turnaje hráli vyřazovacím systémem o postup do tzv. B-finále s ostatními nepostoupivšími družstvy.

 

Tabulka základní skupiny:

pořadí Družstvo skore body
1. HC Dukla Praha II 95:39:00 10
2. ZTR-98 101:60 8
3. MŠK Považská Bystrica 72:60 6
4. TJ Sokol Velké Meziříčí 74:68 4
5. Fredensborg Håndbold 39:90 2
6. Barleber HC 48:112 0

V neděli nás čekal opět soupeř z Dánska tentokrát Jersie HK.

 Fyzicky slabšímu soupeři jsme nedali sebemenší šanci a zvítězili jsme v poměru 19:11. Dalším soupeřem nám byl Rakouský celek WAT Atzgersdorf. Vstup do utkání se nám vydařil a vedli jsme 6:1. Houževnatý soupeř, který hrál velmi rychlou házenou a byl mohutně podporován značným množstvím fanoušků, do poločasu snížil na rozdíl dvou branek. V druhém poločase jsme si udržovali jedno až dvou brankový náskok. V poslední minutě jsme byli posláni do početní nevýhody a soupeř vyrovnal 10 sekund před koncem na konečných 19:19. O osudu utkání tak rozhodly 7m hody. Po čtyřech kolech to bylo 3:3, naše poslední „sedmička" skončila na tyči a tím pro nás putování v turnaji skončilo.

 

Turnaj nám dovolil konfrontaci se zahraničními kluby s různými herními styly. Většina utkání byla vyrovnaná a kluci tak získali mnoho cenných herních zkušeností. Vítězem kategorie starších žáků se stal Chorvatský tým RK Karlovac, který ve finálovém utkání přehrál Dánský celek Nøvling IF I.

 

Sestava a branky: Vojtěch Drápela – Tomáš Blaha (37), Filip Svoboda (26), Tomáš Stupka (14), Filip Macoun (11), Tomáš Frejlich (10), Michael Ambrož (6), Tomáš Pažourek (4), Dominik Buchta, trenér Ladislav Šidlo, vedoucí družstva Petr Kácal.

 

Autor: Laďa Šidlo

 

 Prague handball cup 2013 014 kopie

Nahoru