Volejbaloví junioři porazili národní tým Ukrajiny

1. 5. 2022

IMG 2473V rámci přípravy na finále extraligy jsme odehráli na Velký pátek přátelský zápas s reprezentací Ukrajiny U 18, která se připravuje v Mikulově na kvalifikaci o ME. Hned na úvod píšu, že jsme vyhráli 3:2. Výsledek ani nebyl tak v této přípravě důležitý, spíš jsme sledovali výkony. A zde musím s potěšením říci, že jsme obstáli. Samozřejmě, že ještě děláme chyby, náš výkon je ještě trochu syrový, ale pozitivní je, že soupeř nás nepřehrál. My byli lepší ať hrál kdokoliv. První dva sety odehráli ti, co by měli nastoupit ve finále juniorské extraligy. Tedy na smeči Martin Smetana a Dominik Medek, na bloku Matyáš Pospíšil a Honza Vanini, nahrávač Tomáš Kopecký. Jako diagonální bude ve finále Jirka Mikulenka, zde hrál Adam Dobrovolný, který bude Jirkovi krýt záda. Jako libero Tanys Bantianidis a nově i Matěj Vlk. Střídali ještě na smeč Vojta Hladík a Matěj Janák, na nahrávce Adam Kalivoda a na diagonálním postu Martin Čuml. Všichni uspěli! Nebylo znát, jestli hraje základní sestava nebo kombinace s náhradníky. Naše vystoupení mělo stabilní úroveň. Nikdy jsme neklesli na podprůměr. Ukrajinci hráli také dobře, takže zápas měl všechny parametry dobrého mládežnického volejbalu.

První set: naše neustálé vedení o dva až tři body, nakonec v koncovce několik chyb a prohra 25:27.

Druhý set: jako přes kopírák, my vedeme celý set, v koncovce dokonce 24:20, několik individuálních chyb, a nakonec těsné vítězství 25:23.

Třetí set: Místo Médi Medka jde Vojta Hladík, místo Dobiho Dobrovolného jde Martin Čumpl a mění se libera a Matěje Vlka čeká premiéra za juniory. Vše skvěle i když zase v koncovce porážka 23:25.

Čtvrtý set: opět změny na smeči. Přichází Méďa a Matěj Janák, ostatní beze změny. Od začátku držíme pevně otěže zápasu, Ukrajinci jsou pod tlakem a vítězíme 25:18.

Pátý set se vrací základní sestava, která si vítězství 15:12 již pohlídala.
Celkový výkon výborný, dařilo se v obraně v poli i na bloku, dobře jsme podávali, nahrávka takticky konečně výborná. Trochu váháme s útokem z hlavního kůlu, ale zase jdou dobře pajpy a doskoky. Z jednotlivců bych chtěl vyzdvihnout nebojácný výkon se 70% úspěšností v útoku Martina Čumpla a bojovnost Matěje Vlka. Ostatní netřeba chválit, o jejich kvalitách je již dávno jasno. Dlouhodobě máme problém s liberem. Po zanechání aktivní činnosti Járy Nedvěda stále hledáme. Tanys se snaží, lepší se na příjmu, v poli je to horší. Matěj Vlk je bojovník, ale nemá zkušenosti. Proto jsme hráli část zápasu bez libera a jeho místo zastoupil Matyáš Pospíšil, který jako blokař nechodil na lavičku. Samozřejmě, že zápas také ukázal naše slabiny, které budeme chtít do začátku bojů o medaile ještě eliminovat. Máme ještě 3 týdny a času je relativně dost. O víkendu budeme s většinou z týmu hrát jako vítězové krajského přeboru kvalifikaci o II. ligu mužů v Hradci Králové a další konec týdne vyplní soustředění v Mikulově jehož součástí bude přátelský zápas s juniory Ostravy. A pak již jen Havířov a finále extraligy.

Velké Meziříčí, 17. 4. 2022, Petr Juda

Nahoru