Příběhy našich sousedů vyprávěli žáci základních škol z Osové Bítýšky, Křižanova a Velkého Meziříčí

22. 2. 2022

 

20211031 100016Ani náročný rok 2021 v době covidové epidemie nezabránil mladým dokumentaristům z našeho regionu, aby zaznamenali neobyčejná vyprávění pamětníků 20. století. Díky žákovským reportážím z projektu Příběhy našich sousedů se tak už nezapomene ani na čtyři jedinečné životní osudy místních pamětníků, kteří se stanou součástí jedné z nejrozsáhlejších veřejně přístupných online pamětnických sbírek v Evropě s názvem Paměť národa (www.pametnaroda.cz).

Do prvního ročníku dokumentaristického projektu Příběhy našich sousedů se zapojili žáci ze ZŠ Křižanov, ZŠ Osová Bítýška a ZŠ Velké Meziříčí. Jejich úkolem bylo nejen natočit rozhovor celoživotního vyprávění, ale následně nahrávku zpracovat a zpřístupnit publiku, vznikly tak čtyři nahrávky a čtyři životopisy, které si můžete prohlédnout v odkaze na stránkách Příběhy našich sousedů.

„Projekt je jedinečný tím, že se děti učí historii z vyprávění jejich dědečků a babiček nebo osobností regionu. Vyslechnou si co zažili a zpracují jejich příběh jak v rozhlasové reportáži přímo ve studiu Českého rozhlasu Vysočina, tak pak novinářskou formou do podoby článku," vysvětluje koordinátorka místní projektu Barbora Živná.

Žáci z Křižanova vyzpovídali místní rodačku a bývalou ředitelku základní školy Danielu Širhalovou. Jak vzpomínala na příchod do Brna, kde studovala vysokou školu? „Porovnám-li život v Brně a na malé vesnici, lidé byli vystrašeni všude a nikdo nevěděl, co se děje a co bude. Přišla řada nových nařízení. Po roce 1970 byly tzv. prověrky. Spousta lidí byla na prověrkách, jestli třeba nespolupracují se západem nebo nemají kontakty s osobami politicky nespolehlivými. Lidé se kvůli tomu cítili ukřivdění. Dokonce i někteří učitelé byli vyloučeni z komunistické strany." 

Svůj životní příběh dětem vyprávěl i vzdálený příbuzný Jana Kubiše František Kubiš. „Ten den tak hustě sněžilo a napadlo asi 35 – 40 cm sněhu. A já jako kluk jsem musel házet sníh, protože jsme bydleli na hlavní trase Praha – Brno. Po této silnici se valili němečtí vojáci a v naší obci byla vyhlášena pracovní povinnost. S dětmi z okolí odhazoval sníh z hlavní trasy Praha/Jihlava/Brno kudy jeli Němečtí vojáci s tanky. Němci přiběhli a řvali schnell, schnell – „rychle, rychle", aby odhrnuli sníh z cesty a mohli projet tanky. A tím začala okupace Československa." 

Děti z Osové Bítýšky dlouho pátraly po zajímavém pamětníkovi, v době Covidu to nebyla vůbec jednoduchá práce. Nakonec si povídaly s otcem Tomášem, knězem Dominikánského řádu, který jim vyprávěl, jak v době komunismu studoval a skládal zkoušky na kněze. 

Ve Velkém Meziříčí se chopil role pamětníka dědeček jedno ze žáků pan Jiří Fic. Zavzpomínal na roky 1968 a 1969, kdy jako student žďárské průmyslovky vezl se spolužáky věnec na pohřeb Jana Palacha do Prahy. Bylo tam moc lidí a nepustili je k rakvi. I tak se mu zážitek vryl do paměti. 

O PROJEKTU:

Od roku 2012 do ledna 2021 se do projektu Příběhy našich sousedů po celé ČR zapojilo 989 českých škol s více jak 6319 žáky a studenty, kteří pod vedením 1162 učitelů zdokumentovali v 1475 žákovských dokumentaristických týmech téměř již 1500 pamětnických příběhů. Cílem přitom nebylo zapojit jen elitní školy a nejnadanější žáky, ale zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu čtrnáctiletých a patnáctiletých žáků a studentů. Žákovské dokumenty jsou dostupné na webu www.pribehynasichsousedu.cz.

Barbora Živná

4 copy

Nahoru