Rybářské závody v Jívoví se velmi vydařily. Ryby ale braly jen málo

8. 7. 2021

20210703 075041V sobotu 3. července se na rybníku Zvonďáku v Jívoví uskutečnil 9. ročník tradiční soutěže v lovu ryb na udici.

 

Dostavilo se celkem 48 soutěžících zájemců, mezi nimi i tři ženy. A dvě z nich uspěly! Svá zastoupení zde měly Jívoví, Velké Meziříčí, Jaroměřice nad Rokytnou, Rudíkov, Baliny, Velká Bíteš, Velký Beranov, Žďár nad Sázavou, Sazomín, Kozlov, Sviny, Vídeň u Velkého Meziříčí, Mostiště, Radenice, Stránecká Zhoř, Svařanov, Dobrá Voda, Dobřínsko, Moravský Krumlov, Střelice u Brna a Užhorod; zúčastnili se i tři ukrajinští dělníci ubytovaní přímo v obci. Poněkud překvapivě se ale nakonec nepřihlásil nikdo z blízkého Křižanova.

Celý podnik začal samostatným výběrem lovných míst. V 5:00 hodin ráno následovala prezentace a v 6:00 hodin se odstartovalo zazvoněním Zvondovým zvoncem. Každý chytal na jeden prut. Ulovené kusy měřili a zapisovali předem určení rozhodčí. Hlavními organizátory závodů se stali jívovský občan Jaroslav "Zvonda" Horký s rodinou jakožto nájemce rybníka a dále Stanislav Dočkal z Velkého Meziříčí. Pomáhali však i další lidé z Jívoví a z Meziříčí. Výčep obsluhoval Václav Ďásek z Jívoví a roznášku občerstvení kolem rybníka zajišťovaly sestry Květa Kučerová a Pavla Ďásková, obě také místní. Vypomáhali i paní Klusáčková se synem z Oslavice.

Přítomní rybáři i přihlížející diváci si mohli hojně dopřávat například opravdu chutnou dršťkovou polévku pana Holemého, uzeniny (výborná Měřínská cigára), pivo, kávu, čaj, limo, ale také ledacos ostřejšího. Neboť, přiznejme si, rybářské závody vždy bývají vlastně jakousi veselou hospodou pod širým nebem. A to je právě trošku chyba: když se kolem vody příliš chodí a hodně dupe, oploutvenci v rybníce to svou citlivou tzv.postranní čárou na bocích vnímají, tudíž bývají velmi ostražití a nástrahy na háčcích zvedají jen sporadicky a opatrně.

Z vody se podařilo vytáhnout především kapry různých velikostí, dále zelenozlaté líny a jednoho amura. Poněkud proměnlivé počasí způsobilo, že kapři začali nejvíce brát až po jedenácté hodině. Nejvíce štěstí měl nakonec soutěžící zapsaný ve startovní listině pod "nešťastným" číslem 13.

Na celé dění důstojně dohlíželi dva tradiční maskoti závodů - keramický hastrman Jívovák a dřevěná erotická rusalka Zvonděna.

Konečné pořadí nejlepších:

  1. Vladimír Pařil Velké Meziříčí - 214 b.
  2. Vratislav Štěpánek Sviny - 178 b.
  3. Jaroslav Pavlíček Žďár n.S. - 175 b.
  4. Kamil Pavlíček Žďár n.S. - 140 b.
  5. Tomáš Hořínek Kozlov - 110 b.
  6. Jana Novotná Jaroměřice nad Rokytnou - 97 b.
  7. Marek Červený Vel.Meziříčí - 89 b.
  8. Dagmar Štefanková Velká Bíteš - 82 b.
  9. Václav Novotný Jaroměřice nad Rokyt. - 74 b.
  10. Bohuslav Komínek Vel.Meziříčí - 68 b.
  11. František Kocmánek Jaroměřice n.Rok. - 68 b.
  12. Pavel Janeček Vel.Meziříčí - 63 b.
  13. Miloš Dvořák Vel.Meziříčí - 57 b.
  14. Jaroslav Martinec Mostiště - 57 b.
  15. Jurij z Ukrajiny Užhorod - 55 b.

V soutěži o největší rybu uspěli:

Vladimír Pařil Vel.Meziříčí - kapr 56 cm
Jurij z Ukrajiny Užhorod - kapr 55 cm
Jaroslav Pavlíček Žďár nad Sázavou - kapr 53 cm
Tomáš Hořínek Kozlov - kapr 52 cm
Václav Novotný Jaroměřice nad Rokyt. - kapr 50 cm

Úspěšníci byli odměněni krásnými kovovými pamětními poháry, diplomy, medailemi a hodnotnými věcnými cenami. Uskutečnila se také tombola, v níž mohl něco vyhrát úplně každý - tedy i ten, koho postihla rybářská smůla a nic mu bohužel na háčku neuvízlo. 27 lidí nějakou rybu ulovilo, 21 zbývajících však pohořelo.

Pro pobavení rybářů a přihlížejících diváků obcházel lovná stanoviště i odpočinkovou zónu místní podnikatel, podnikavec, nadšenec a sběratel všeho možného - totiž pan František Uhlíř ml. Ten zde důstojně kráčel coby vysloužilec rakousko-uherské armády s flašinetem, muzicíroval pro dobrou pohodu - nu a protože šlo o flašinet, tak v něm měl ukryty flaštičky se slivovicí, jíž stále napájel všechny kolem dokola. Tentýž obětavec připravil na přilehlém trávníku krásnou výstavu historických velocipedů z dob monarchie i první republiky včetně expozice starých vycházkových holí a čakanů.

Sponzorům závodů patří velký dík. Stali se jimi Obec Jívoví, Město Velké Meziříčí / Turistické a informační centrum - Květoslava Hladíková, Jaroslav "Zvonda" Horký z Jívoví, Truhlářství Doména Stanislav Dočkal & Pavel Dohnal VM, Lenka Marková / pivnice Na Lipnici VM, Vladimír Pařil VM, Vlastimil Pól VM, František "Iša" Krejčí VM, Václav Ďásek Jívoví, František Uhlíř Jívoví, Zelenina VM / Jan Smejkal z Petrávče, rodinná zemědělská farma Pavel Uchytil Šeborov u Uhřínova, truhlářství Rostislav Kříž Jívoví, truhlářství Lukáš Novotný Jívoví, Renova / pan Malec VM, Alpa s.r.o. VM, v.d. Dřevo Měřín, Lékárna Salvia K & P s.r.o. Žďár nad Sázavou / Květoslava Kučerová, závodníci z Dobřínska a z Moravského Krumlova.

Vladimír Pařil

20210703 054251

20210703 075246

20210703 121102

20210703 074928_copy

20210703 075108

20210703 075308

Nahoru