Na NKT Půlmaraton vyběhlo kolem osmdesáti běžců

8. 7. 2021

NKT copyV sobotu 12. 6. 2021 opět odstartoval druhý závod seriálu NKT trilogie, a to hned na dvou délkách trati. Půlmaratonovou trať, tedy 21,1 km Nesměřským údolím do Oslavy a zpátky, měli závodníci možnost absolvovat již posedmé a druhým rokem k ní přibyla i Desítka, tedy závod na 10 km. Po zkušenostech z minulých let se organizátorská skupina ze Sportovního centra Velké Meziříčí rozhodla posunout start závodu na odpolední 17. hodinu. V předchozích ročnících se startovalo již ve 14:00, ale slunko bylo tak prudké, že nejeden závodník měl problém s dehydratací. Trať obou závodů je certifikovaná IAFF/AIMS a nejen díky tomu se sjížděli běžci z širokého okolí, kteří si mohli trať zapsat do oficiálních deníčků.

 

Letošní rok všech sportovních závodů je poznamenán pandemií covid 19, sportovci jsou opatrnější a termíny závodů se slučují a přesouvají, takže loňský počet 111 účastníků bohužel překonán nebyl, ale i tak na trasu vyběhlo kolem 80ti běžců, z toho za doprovodu rodičů dva stateční desetiletí kluci. Ráda bych tímto vyzvedla výkon Samuela Slabého, který uběhl celý půlmaraton v nádherném čase 2:14 a nechal tak za sebou ještě desítku běžců dospělého věku.

Na desetikilometrové trati byla letos také jedna raritka, fotbalový rozhodčí Roman Myška se dobrovolně rozhodl absolvovat celých 10 km pozpátku. Trasu zaběhl v čase 1:25 a dle svědků se opravdu ani jednou neobrátil do normálního stylu běhu. Můžeme jen doufat, že jeho nohy a svaly ostatních částí jeho těla již nebolí. Takovýto výkon se asi natrénovat dost dobře nedá.

Závody se i v letošním roce potkali s termínem městské pouti, která lehce komplikuje situaci sportovcům, kteří se musí při prvním exhibičním kolečku kolem náměstí protloukat davem lidí, které sice rozhání organizátoři, nicméně atrakce jsou pro některé silnějším lákadlem, než fandit běžcům. Díky celodenním deštíkům však situace nebyla nijak kritická, návštěvníků bylo méně a i běžcům se běželo lépe než na přímém slunci. V příštích letech budou závody již bez městské pouti.

Desítku za muže vyhrál Stanislav Zacha s časem 0:39:15 a za ženy Emma Talačová s časem 0:52:54. Půlmaraton vybojoval s časem 1:20:38 jako loňský rok Jakub Exner, který si však od loňského roku polepšil o celé 4 minuty. Druhý závodník v pořadí za Jakubem dokončil závod až po 6ti minutách! Nejlepším ženským časem na "půlce" se může pyšnit Lenka Doležalová s časem 1:45:28.

Vyhlášení výsledků proběhlo za vydatného deště, ale i tak bylo radostné a závodníci si domů odnesli kromě diplomů a pohárů i věcné ceny. Děkujeme sponzorům za podporu celé trilogie, bez nich by se závody uskutečnit nemohly. Především firma NKT, která zaštiťuje celou NKT Trilogii a finančně jí podporuje, dále softwarová firma SPSoft, jejíž ředitel a velký sportovec Pavel Sejrek taktéž nabídl finanční pomoc a v neposlední řadě další místní firmy Poex, Goldnutrition a Nutspread za ceny pro vítěze a doplnění energie všem závodníkům na občerstvovacích stanicích i přímo při prezentaci. Velký dík patří také samotnému městu Velké Meziříčí, které dodalo ceny pro vítěze a díky součinnosti městských úředníků a vedení města můžeme každoročně závody zorganizovat. Díky také panu místostarostovi Ing. Františkovi Smažilovi za odstartování závodu. Dále děkujeme všem organizátorům z řad Sportovního centra VM i brigádníkům, kteří se výborně zhostili obsluhy občerstvovacích stanic a výpočetního střediska v cíli závodu.

Jako třetím ze série Trilogie bude 16. 10. 2021 srdcová záležitost a poslední letošní závod NKT Koloběh. Jedná se o závod dvojic žena + muž + jedno kolo, přičemž na kole smí jet vždy jen jeden z dvojice a druhý vedle něj běží. Střídání je libovolné, ale dvojice takto musí absolvovat krásných 25 km kolem Velkého Meziříčí. Trať je opravdu kopcovitá přes všechny okolní dominanty, ale při správné strategii se závod stane krásnou projížďkou a díky vyrovnanému počtu žen a mužů i společenskou událostí při vyhlašování výsledků a následné sportovní afterparty. Zveme tímto všechny rekreační i profi sportovce aby neváhali a byli součástí této parádní sportovní akce. SPORTU ZDAR!

Michaela Dvorská

Nahoru