Výměnný pobyt mezi studenty GVM a studenty střední školy z italského Turína

9. 10. 2018

g1Ve dnech 22. – 29. září se 22 studentů GVM opět setkalo se svými přáteli ze střední školy Liceo Scientifico Statale Gobetti, tentokrát však ve městě Turín.

Po příletu do Milána se naši studenti vydali autobusem do Turína, kde byli na náměstí Piazza Vittorio Veneto s nadšením očekáváni. Italské rodiny se jich vlídně ujaly a po celou dobu pobytu se o ně výborně staraly.

Na začátku týdne přivítalo české studenty vedení školy a byl pro ně připraven sportovní program a také prohlídka královského paláce Palazzo Reale v centru města, který byl sídlem savojských a později italských králů. Velmi pestrý program doprovázelo po celý týden teplé a slunečné počasí. Studenti měli možnost vidět mnoho zajímavých míst nejen v Turíně, ale také v jeho okolí. Navštívili muzeum moderního umění Castello di Rivoli, kterým je provedli jejich italští přátelé a nechali se okouzlit půvabnými vinařskými městečky Barolo a La Morra.

Nechyběly ani ochutnávky tradičních italských pokrmů, vynikající zmrzliny a bezpochyby také pravé italské kávy. Nejen v rodinném prostředí a ve škole, ale také v ruchu velkoměsta poznávali studenti každodenní život místních obyvatel, jejich zvyky a kulturu. Zdokonalování znalostí anglického jazyka bylo navíc obohaceno o několik italských slov či celých vět.

Návštěva Turína a zejména druhé setkání s italskými přáteli přineslo všem zúčastněným mnoho nezapomenutelných zážitků a krásných vzpomínek, o čemž svědčilo také smutné loučení před odjezdem domů.

Výměnný pobyt se uskutečnil za podpory města Velké Meziříčí a Sdružení rodičů při Gymnáziu ve Velkém Meziříčí, z. s. Těmto organizacím patří naše poděkování.

g2

 

Nahoru