Projektový den v bílém na ZŠ Sokolovská

16. 7. 2017

2 copyV posledním dubnovém týdnu se ve třídách a na chodbách školy objevil plakát s tématem projektového dne. Vše bylo utajeno v názvu „700 let od..." a doplněno fotografií velkomeziříčského kostela.
„Takže 700 let. Ale od čeho 700 let?" ptali se zvídaví žáci a žákyně. S odpovědí na tuto otázku jim pomohl vyučovací den strávený v centru města.

Devátý květen se tedy stal nejen významný osvobozením Velkého Meziříčí, ale i dnem, v němž se třídy 2. stupně pokoušely získat v „bojové" hře co nejvíce indicií za splněné úkoly. Vždyť za správně uhodnuté heslo mohly získat poklad! A tak se v úterý všichni vydali na cestu, na kterou dostali i buchtu do světa, báječný perník s citronovou polevou.

Stanoviště různorodých úkolů byla rozesetá v blízkosti kostela. Teenageři měli prokázat schopnosti orientovat se v terénu při geocachingu, spolupracovat při skládání věže i puzzlů, odpovídat správně v soutěži Riskuj, změřit obvod kostela pomocí barevných provázků i uhádnout hádanky Mr. Freedoma, bydlícího nahoře ve věži. Sedmá (nouzová) indicie byla umístěna ve škole a k jejímu splnění byl nutný sportovní výkon celé třídy.
Příjemným zpestřením tohoto „vyučování" se stala prohlídka kostela doplněná hrou na varhany, jejichž sílu hlasu slyšely některé „děti" vůbec poprvé. I bílá trička, která zůstala schovaná pod bundami kvůli chladnému počasí, souzněla nenápadně s barvou kostela, který oslaví v prosinci svých 700 let od první písemné zmínky. Rovněž dobrovolná sbírka na podporu nadace DOBRÝ ANDĚL podpořila hlavní myšlenku celé akce a téměř prozradila heslo. Obyčejných pět písmen, které složí slovo, jež můžete nosit na dlani, ale nikdy by nemělo zkamenět. Vždy by mělo být na pravém místě...
Po dvanácté hodině bylo tajemné heslo všemi třídami rozluštěno, a tak vítězové odcházeli obohaceni o nové zážitky, sladkou odměnu a pocit, že někomu, byť vzdálenému, svým darem pomohli.
ZŠ Sokolovská děkuje všem, kteří se podíleli na projektovém dnu, a také kolegyním z 1. stupně, kuchařskému týmu ŠJ, panu Josefu Drlíčkovi, panu Zdeňkovi Svobodovi, firmě POEX a Městu Velké Meziříčí.

I. Bíbrová

14 2

34

 

Nahoru