První jarní víkend patřilo Velké Meziříčí skautům z celé České republiky

30. 3. 2017

6P8A9898XV. valný sněm Junáka – českého skauta ve Velkém Meziříčí je u konce. O víkendu 24. – 26. 3. 2017 se do našeho města sjelo více než 600 skautských vedoucích skautek a skautů z celé země.



V rámci této příležitosti vyrostly na náměstí stany, teepee, vlajkový stožár a nechyběl zde ani oheň. Pro veřejnost byl tento výjimečný víkend zahájen v 14:00 hodin, kdy místní skauti slavnosti nastoupili a zazpívali skautskou hymnu. Pro veřejnost bylo připraveno několik aktivit, jakými bylo například vyřezávání výrobků ze dřeva, pletení z vrbového proutí, ekologická hra o původu potravin na pultech obchodů aj. Po celou sobotu byla otevřena kostelní věž, lidé se mohli zúčastnit ekumenické bohoslužby či si zazpívat u táborového ohně. Všem, kteří za námi přišli, srdečně děkujeme, a doufáme, že jsme Vám alespoň částečně zpříjemnili první jarní víkend.

Samotní účastníci sněmu se v pátek od 17. hodiny registrovali v Jupiter Clubu, ubytovávali se ve smluvených prostorách a v 19:30 byl mezinárodním skautským signálem a poté skautskou hymnou, doprovázenou houslemi, oficiálně zahájen XV. valný sněm Junáka – českého skauta. Po úvodních proslovech a projednání byl v kině promítán film Skauti bez lilie.
Mezi projednávaná témata sněmu patřilo zejména zhodnocení dlouhodobé celostátní strategie rozvoje skautingu, rozhodování o detailech podoby loga organizace možnosti podpory skautských vedoucích a role dospělých dobrovolníků v organizaci. „Valný sněm navázal na proběhlé sněmy skautských středisek, okresů a krajů. Jedním z hlavních témat sněmu bylo, jak získat dostatek kvalifikovaných vedoucích a jak těmto dobrovolníkům zajistit dostatečnou podporu pro práci s dětma," uvádí Josef Výprachtický, starosta Junáka – českého skauta.
Na sněmu byly také představeny nové odborky – doklad všestrannosti skautingu a dovedností, které může dítě v oddíle získat. Mezi jednotlivé dovednosti z oblasti sportu či přírody se zařadily nové, například Reportér/Reportérka či Ajťák/Ajťačka.
Naši hosté, skauti a skautky z celé republiky kromě vlastního jednání, měli připravený doprovodný program. Například si zkusili rozhoupat zvony v kostelní věži, zúčastnili se komentované prohlídky místního zámku a pivovaru, někteří se odreagovali při noční adrenalinové hře a jiní dali přednost relaxaci v čajovně.
V neděli pak probíhala volba vedení skautské organizace, kdy delegáti potvrdili ve funkcích stávající vedení.
Našemu velkomeziříčskému bratrovi, spoluobčanovi p. Miroslavu Jurdovi, byla na sněmu slavnostně předána Medaile skautské vděčnosti. Toto vyznamenání si zasloužil za spoluobnovování skautingu v našem městě v letech šedesátých a devadesátých, za jeho aktivitu a skautské působení i v době zákazu této organizace. Srdečné díky!

Zájem o skauting neustále roste, svědčí o tom přibývající počet členů – 2 307 za loňský rok, a to především ve věkové skupině mladších školních dětí. Za posledních 11 let narostla skautská základna o 42 % a letos počet členů skautského hnutí v Česku dosáhl počtu 57 840. I v našem velkomeziříčském středisku došlo v roce 2017 k nárůstu registrovaných členů, a to celkem sto.

V samotném závěru bychom rádi řekli to nejdůležitější. Za přípravou a realizací XV. valného sněmu Junáka – českého skauta stojí tisíce dobrovolnických hodin velkomeziříčských skautů, to vše pod vedením Petra Šéfy Marka. Samotná realizace by však nebyla možná bez pomoci skautů z Třebíče, Moravských Budějovic, Kamenice u Jihlavy, Kyjova, Prahy a Polné. Vřelé díky, bratři a sestry.
Naše obrovské díky patří také vedení našeho města, Jupiter Clubu, velkomeziříčské farnosti a jmenovitě řediteli ZŠ Sokolovská p. Mgr. Petru Hladíkovi, ředitelce Hotelové školy p. Mgr. Marii Paĺovové, vedoucí školní jídelny na ul. Poštovní p. Marii Hladíkové, katolickému knězi Vladimíru Šagi Záleskému a evangelické farářce Markétě Slámové, vedoucímu správního odboru Městského úřadu VM p. Ing. Bc. Švecovi a mnoha dalším. Děkujeme, máte to u nás!

Skauti a skautky z Velkého Meziříčí

6P8A0349 6P8A0039 6P8A0353

 

Nahoru