Charita slavila celý den

16. 10. 2015

IMG 9077Zařízení Oblastní charity Žďár nad Sázavou slavila svátek sv. Vincence z Paula, patrona charitních zařízení.

Svým pestrým programem obdarovali uživatelé i pracovníci širokou veřejnost na Žďársku, Bystřicku a Velkomeziříčsku.

Oslavy Dne charity byly zahájeny na náměstí Republiky ve Žďáře nad Sázavou. Po celý den zde probíhal zábavný program pro kolemjdoucí. Malé děti si s Kopretinou – centrem pro rodiče s dětmi mohly vyzkoušet své dovednosti v přeskakování, balancování, skládání puzzle, malování nebo si mohly za pomoci pracovnic vyrobit lucerničku. Ta symbolizovala motto celé akce „Buďte s námi světlem pro druhé". Zajímavostí byl pro mnohé také stánek Ponorky – nízkoprahového zařízení pro děti a mládež, který přesunul svoji běžnou činnost právě na náměstí a představoval tak přítomný, jak to na klubu probíhá. Kromě vyrábění, zdobení sádrových odlitků a malování na obličej si mládež s pracovnicemi Klubu mohla jen tak popovídat. Ostatní kolemjdoucí byli obdarováni knoflíkem či kamínkem pro štěstí od charitních uživatelů a měli možnost seznámit se s činností Oblastní charity Žďár nad Sázavou.

Svoji činnost a prostory přiblížil téměř 250 příchozím také denní stacionář Nesa a Osobní asistence ve Velkém Meziříčí v rámci Dne otevřených dveří. Prohlídka jednotlivých místností byla pro návštěvníky velmi poučná. Kromě prohlédnutí výrobků ze dřeva, korálků, hedvábí, keramiky si návštěvníci mohli vyzkoušet elektrický vozík, motomed a řadu dalších pomůcek sloužících k rozvoji a samostatnosti uživatelů. Velmi zajímavou místností byl snoezelen, který slouží k relaxaci, ale také k aktivizaci a rozvoji smyslového vnímání osob s postižením. V prostorech Osobní asistence vítala návštěvníky sociální pracovnice. S ní bylo možné prodiskutovat nabídku této terénní služby a prohlédnou si několik pomůcek, které ke své práci asistenti používají. „Příchozí zájemci ocenili především možnost si naši službu objednat na večerní hodiny nebo na víkend. Také se zajímali o kompenzační pomůcky, které nabízíme v naší půjčovně." Uvedla Jaroslava Pavlíčková, vedoucí Osobní asistence. Dny otevřených dveří navštívili také studenti místních škol, kteří se zde seznámili s oběma sociálními službami, ale také jim byl přiblížen život osob s postižením. V závěru dne proběhl koncert skupiny Žalozpěv. Krásné počasí inspirovalo ke spontánnímu přesunu koncertu na venkovní terasu stacionáře, což se setkalo s velkým úspěchem.

O zakončení oslav Dne charity se postarali uživatelé Rosy – denního stacionáře a Včely – centra aktivizačních služeb pro seniory v Bystřici nad Pernštejnem. Tito uživatelé vystavují výrobky zpracované Axmanovou technikou v Městském muzeu. Axmanova technika je způsob práce s keramickou hlínou, při níž se procvičují dlaně a prsty bez použití keramických pomůcek a vody. Zahájení výstavy se zúčastnil sám zakladatel techniky Štěpán Axman s manželkou a také starosta města Ing. Karel Pačiska. K milé atmosféře svým vystoupením přispěl i komorní soubor Alter Ego pod vedením Mgr. Lenky Macháčkové. Výrobky uživatelů charitních služeb budou v městském muzeu ke zhlédnutí během celého měsíce října.

Děkujeme všem, kteří služby Oblastní charity Žďár nad Sázavou podporují pomocí, skutkem, darem i modlitbou.

Autor tiskové zprávy: Veronika Dobrovolná, asistentka propagace

Nahoru