9. 5. 2014 Uctění památky padlých

pieta2014Osvobození naší vlasti od německé okupace a památku posledních obětí druhé světové války si tradičně připomněli lidé i ve Velkém Meziříčí.

V pátek 9. května položili věnce u památníku padlých na hřbitově na Karlově. Zúčastnili se zástupci vedení města, kraje, obou komor Parlamentu ČR, Armády ČR, Českého svazu bojovníků za svobodu, studenti a veřejnost.

Historii si připomínáme hlavně proto, abychom se z ní poučili. Aby i ti, kteří žádnou válečnou hrůzu sami nezažili, věděli a nezapomněli. O to víc je to aktuální v současné době, kdy jen pár stovek kilometrů na východ od České republiky hrozí další vojenský konflikt. Historie se stále opakuje i s podstatou mocenských ambicí na straně jedné a právem na svobodu na té druhé.

Ve svých proslovech na současnou situaci upozornili i řečníci. „Uplynul rok a svět je zase o něco horším místem, hrozí občanské střety a válečné běsnění na různých kontinentech. Hrozí stále blíž k naší zemi," řekl starosta Radovan Necid a zdůraznil, „lidé a události, na které dnes vzpomínáme, jsou pro nás důkazem a připomínkou toho, že sebehorší mír je lepší než jakákoliv hrdinná válka." Paralelu mezi vznikem druhé světové války a současnou situací připomněla i senátorka Dagmar Zvěřinová. Poslanec Karel Černý zase zmínil historická fakta Velkomeziříčské tragédie. „V pondělí 7. května mezi 16. a 18. hodinou došlo k hrůznému činu, který se dá srovnat snad jen s nacistickým běsněním v Lidicích a Ležákách. Ve Velkém Meziříčí bylo několik hodin před blížící se svobodou zastřeleno 56 nevinných lidí. Na břehu řeky Oslavy pod Škodovým mlýnem a na břehu Balinky nad Beranovým jezem byly provedeny hromadné popravy a kolem 19. hodiny na náměstí byl na stožáru pouličního osvětlení oběšen Jindřich Nováček, 57. oběť německého teroru."

Pietní vzpomínku u hrobů a památníku obětí popravených nacisty, či padlých při bombardování zakončila státní hymna.

Martina Strnadová

Nahoru