3. 5. 2013 Uctění památky padlých

2013Květiny a věnce, hořící svíce, verše, živá hudba a lidé, kteří přišli uctít památku spoluobčanů – obětí Velkomeziříčské tragédie. To se opakuje na hřbitově na Karlově ve Velkém Meziříčí u hrobů padlých každoročně v prvních květnových dnech, kdy si celá Česká republika připomíná osvobození od německé okupace.

Tentokrát město Velké Meziříčí pietní vzpomínku organizovalo v pátek 3. května v 17 hodin za spolupráce Českého svazu bojovníků za svobodu.

Atmosféra u památníku padlých s sebou vždy nese vzpomínku na životy lidí zmařené v samém konci druhé světové války, na prahu svobody a míru. Že svoboda není samozřejmostí ani v dnešní době, zdůraznil i starosta Radovan Necid ve svém úvodním projevu. „Její získání stojí životy a lidskou krev. Tak jako se to stalo v našem městě v roce 1945," připomněl Necid. Jinde v republice po osmém květnu slavili, plánovali obnovu válkou zničených měst, zatímco ve Velkém Meziříčí připravovali na 13. května hromadný pohřeb obětí – ať již šedesáti popravených německými vojáky či dalších téměř čtyř desítek zabitých občanů při bombardování města sovětskými letouny. Takový byl výsledek tragédie, která ovlivnila osudy spousty obyvatel Velkého Meziříčí.

Památku spoluobčanů uctili kladením kytic a věnců k pomníku padlých vedle zástupců vedení města také představitelé Kraje Vysočina, zástupci zdejších středních škol či politických klubů, zúčastnili se také členové rodin pozůstalých, ale i skauti a veřejnost. Za nemocnou předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslavu Němcovou položil k pomníku kytici jeden z představitelů Armády ČR, kteří při pietní vzpomínce nikdy nechybí.

Verše Jana Skácela a Jaroslava Seiferta přednesli studenti velkomeziříčského gymnázia Zuzana Žiláková a Adam Strnad. Poté radní Kraje Vysočina Petr Krčál, velkomeziříčský rodák, vystoupil s projevem, v němž vznesl otázku, jak se mohlo stát, že hrstce manipulátorů se podařilo ovládnout národ Kanta, Goetheho a Mozarta a způsobit nejděsivější tragédii 20. století. Nalézt odpověď je podle něj těžké. Lidé velmi rychle zapomínají na to, co bylo. I dnes se můžeme snadno dostat do stejné situace. „Mám na mysli posilování extremistických tendencí v naší společnosti, mám na mysli naši lhostejnost k tradicím, z nichž vzešel náš stát," podotkl mimo jiné Petr Krčál. Po něm promluvila ještě zástupkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Jitka Rousová. Pietní akci zakončila státní hymna.

Martina Strnadová

Fotogalerie

Nahoru