3. 5. 2019 Uctění památky padlých

VMtitulkaNa řadě míst v České republice si lidé v prvních květnových dnech připomínají 74. výročí konce druhé světové války v Evropě, tedy osvobození vlasti od německé okupace. Jinak tomu není ani ve Velkém Meziříčí.

Pamětníci, členové rodin pozůstalých, studenti, skauti, vojáci z Krajského vojenského velitelství Jihlava, zástupci vedení města a politických klubů včetně starosty Josefa Komínka se v pátek 3. 5. 2019 v 17 hodin zúčastnili pietního aktu na hřbitově na Karlově ve Velkém Meziříčí u památníku padlých.

Položením věnců, kytic a zapálením svíček desítky lidí uctili nejen účastníky povstání, kteří byli na břehu Balinky a Oslavy popraveni 7. května 1945. Tento den se zapsal do dějin národa jako Velkomeziříčská tragédie. Spousta dalších obětí zahynula i ve dnech následujících při bombardování města.

Starosta města ve svém projevu uvedl: „Hodně lze odpustit, nic však nelze zapomenout. Ti, kdo ignorují dějiny, jsou odsouzeni k tomu, aby je prožili znovu. A proto nezapomínejme na hrůzy druhé světové války a nezapomínejme ani na její oběti. Čest jejich památce."
Verše Jana Zahradníčka a Jana Skácela přednesly studentky velkomeziříčského gymnázia.

Tradiční uctění památky stovky velkomeziříčských občanů padlých na sklonku druhé světové války, uspořádalo město ve spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu, za které promluvila Jitka Rousová. „Zůstali nám ve vzpomínkách a v našich srdcích mají svoje místo," uvedla na závěr.
Pietní vzpomínku u hrobů a památníku obětí zakončila státní hymna.

 

Michaela Hudková, tisková mluvčí

 

 

 

 

 

 

Nahoru