37. Gastroden

gastroden 2014Ve středu 15. října 2014 přivítali zaměstnanci a žáci Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel Velké Meziříčí návštěvníky tradiční gastronomické výstavy – 37. GASTRODNE.

A co mohli naši hosté zhlédnout?

Především to byla gastronomická výstava slavnostních mís, výrobků studené kuchyně, cukrářských výrobků a odbytových středisek, jež připravují v rámci maturitní zkoušky žáci 4. ročníku a žáci odborných kurzů pod vedením mistrů svého oboru.

Program GASTRODNE dále tvořila řada soutěží:

  • mezinárodní cukrářská soutěž v kategorii Junior "UKAŽ, CO UMÍŠ"
  • mezinárodní soutěž slavnostních tabulí "POSAĎTE SE, PROSÍM"
  • mezinárodní sommelierská soutěž kategorie Talent "TROPHÉE BOHEMIA SEKT SOMMELIER ČR"
  • soutěž ve vyřezávání ozdob z ovoce a zeleniny "LIVE CARVING"
  • soutěž pro žáky základních škol "POZNEJ, CO JÍŠ"

Zajímavým zpestřením letošního programu se stalo společné zdobení dortu "ZdobíM, zdobíŠ, zdobíme", při kterém každý z návštěvníků mohl „přiložit ruku k dílu".

Hosté letošní gastronomické výstavy se mohli ale také dozvědět mnoho nového.

V programu GASTRODNE byla zařazena řada přednášek a prezentací z oblasti gastronomie pod společným názvem KULINÁŘSKÁ AKADEMIE:

  • přednáška o ošetřování a broušení nožů OSTRÝ NŮŽ,
  • řízená degustace vína SOMMELIEREM PROFESIONÁLNĚ I V SOUKROMÍ,
  • prezentace turistického regionu a italské kuchyně SAN BENEDETTO DEL TRONTO,
  • prezentace turistického regionu Vysočina,
  • příprava a degustace menu Jana Kubelky,
  • prezentace a přednášky o PIVU,
  • free style – barmanská show.

Součástí letošního GASTRODNE se stal také DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ.

Zájemci o studium na Hotelové škole Světlá a Střední odborné škole řemesel Velké Meziříčí si mohli vyzkoušet PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY NANEČISTO, seznámit se s vybavením školy a se studijními možnostmi, které škola nabízí, včetně informací o zahraničních odborných praxích a stážích.

Restaurace a kavárna, degustace a ochutnávky jistě také zpříjemnily návštěvníkům pobyt na 37. GASTRODNU HOTELOVÉ ŠKOLY SVĚTLÁ.

Letošní 37. GASTRODEN potvrdil novou koncepci výstavy.

Nový říjnový termín výstavy umožňuje v rámci maturitní zkoušky zapojit žáky 4. ročníku, což by v původním květnovém termínu nebylo možné. A na vyšší kvalitě výrobků to bylo i tentokrát znát. Dalším cílem bylo představit hostům formou přednášek a prezentací nové poznatky, trendy v oboru gastronomie.

Letošní ročník byl první velkou akcí, kterou se veřejnosti představila „Nová Světlá". Škola, která vzniká v letošním roce sloučením dvou místních středních škol a navazuje tak na staletou tradici vzdělávání ve Velkém Meziříčí.

Říjnový termín GASTRODNE neumožňuje sice zařadit do programu venkovní soutěže,ale tradiční PODZIMNÍ VÝSTAVA OVOCE A ZELENINY v tělocvičně školy se oprávněně setkala s velkým zájmem veřejnosti.

O tradiční venkovní akce – barmanské soutěže, gastroštafetu – nebudou hosté ale ani v příštím roce ochuzeni. V tradičním květnovém termínu pořádáme stejně jako letos DEN GASTRONOMICKÝCH SOUTĚŽÍ.

Zaměstnanci a žáci Hotelové školy Světlá a Střední odborné škole řemesel Velké Meziříčí děkují všem hostům za návštěvu a těší se na všechny přátele SVĚTLÉ ve čtvrtek 4. prosince 2014, kdy pořádáme tradiční MIKULÁŠSKÝ DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ.

A za rok na 38. GASTRODNU na shledanou!


Autor: Mgr. Stanislav Svoboda, zástupce ředitelky školy

Fotogalerie: zde


Nahoru