36. Gastroden

gastroden 36Ve středu 16. října Hotelová škola Světlá a Obchodní akademie ve Velkém Meziříčí pořádala v prostorách školy již šestatřicátý ročník gastrodne. Letos poprvé o pět měsíců později, tedy ne v květnu, ale v říjnu.

Říjnový termín konání Gastrodne umožnil vůbec poprvé studentům 4. ročníků prezentovat zkušenosti a dovednosti ze své odboru nabyté během studia, ty pak mohou začlenit do své maturitní práce. Stěžejní částí Gastrodne byla i letos výstava kulinářského umění studentů. Ta zahrnuje cukrářské výrobky, vyřezané ovoce a výrobky studené kuchyně v soutěži Ukaž, co umíš. Na své si přišli milovníci prostírání, na různých místech si hosté prohlíželi šest nádherně prostřených tematických slavnostních tabulí, ty soutěžily v sekci Posaďte se, prosím. Letošní soutěže dostaly přívlastek mezinárodní, protože se jich účastnilo početné družstvo ze slovenské odborné stredné školy Šurany. Vítěze v několika kategoriích vybrala odborná porota, diváci a zástupce mediální partnera Hitrádia Vysočina.

Součástí každého gastrodne jsou doprovodné akce. Ty tradiční jako jsou běh číšníků Gastroštafeta, barmanská Martini&Bacardi cup a soutěž baristů proběhly již v květnu. To neznamená, že v doprovodném programu nic neukázalo, naopak. Trpělivé cukrářky předvedly svůj um při zdobení perníků a výrobě dekorací z mandlové hmoty (Pastiláž). O patro výše jejich neméně trpěliví kolegové strávili den vyřezáváním ozdob do ovoce a zeleiny (Live carving). V kuchařské show své mistrovství předvedl šéfkuchař Jan Kubelka. Ten před hosty připravil například husí játra nebo krevety. Pro žáky základních škol tu byly přijímací zkoušky na nečisto a soutěž Poznej, co jíš. Společnost Bidvest prezentovala přípravu zvěřiny a steaků. Ve stejné místnosti hosté mohli ochutnat švýcarské sýry nebo shlédnout prezentaci o ošetřování a broušení nožů. Dobré jídlo je dobré zapít kvalitním pitím, proto ve škole nechyběla přednáška o míchaných nápojích, barmanská show Free style, vystoupení baristky a řízená degustace kvalitních vín od mistra someliéra. V prostorách školy se dalo i nakoupit a to buď fairtradeové protraviny, gastroliteratura nebo krásné broušené sklo. Již tradičně se prezentoval italský region San Benedetto del Tronto.

Gastronomická událost letošního roku, tradiční Gastroden na Světlé, se povedla a hosté odcházeli spokojení!

Video a foto zde.

Foto: Josef Kašpar

Text: redakce NovinyVM
Nahoru