35. Gastroden

gastroden 35Sváteční den a vše, co k velkým událostem patří. Přípravy, plánování programu jako mozaiky z pestrých kamínků, očekávání rozmarů počasí, zdravé napětí, každý na svém místě – a můžeme začít! 16. května 2012 pořádala Hotelová škola Světlá 35. Gastroden.

Největšímu zájmu veřejnosti se tradičně těšila výstava cukrářských výrobků, studené kuchyně a slavnostních tabulí. Na letošním ročníku žáci třetích tříd hotelové školy přestavili celkem 58 různých výrobků: čajové pečivo, petit four (malé francouzské zákusky), perníkové výrobky, slavnostní masové mísy a kompozice finger food (malé slané zákusky, které lze jíst bez příboru). Dále prostřeli pět ukázkových slavnostních tabulí s různou tematikou. Každý z žáků jistě pocítil tíhu odpovědnosti či trému. Vždyť výrobky a tabule byly celý den vystaveny a zhlédlo je kromě odborných hodnotitelů mnoho jiných kritických očí. Věříme, že je to pro každého žáka cenná životní zkušenost.

Zejména mladé návštěvníky zajímala soutěžní klání. Oslovujeme odborné školy z celé republiky a organizujeme v průběhu dne čtyři soutěže. Barmani baví veřejnost výrobou pestrých drinků, obratností a vytříbenou technikou práce. Na Gastro štafetě si družstva číšníků poměřují rychlost a obratnost při obsluze hostů a divák si uvědomí, jaké sportovní a profesní výkony obsluha hostů vyžaduje. Jemnost, preciznost a cit pro volbu surovin předvádějí cukráři v soutěži Ukaž, co umíš. Celkem se do těchto celostátních soutěží zapojilo 67 účastníků a v každé z nich byly výkony hodnoceny odbornými porotami.

Třešničkou na pomyslném dortu letošnho ročníku byla vystoupení profesionálů. V hodinových cyklech vystupovali před veřejností osobnosti z gastronomie. Šéfkuchař Jan Kubelka předváděl kuchyňskou přípravu ryb a mořských plodů, zeleninových směsí, tiramisu a čajů s čerstvým ovocem. Majitelka firmy Snailex Plus seznámila posluchače s chovem šneků, předvedla úpravu šneků zapékaných v ulitách a nabídla je k ochutnávce stejně jako čerstvý šnečí kaviár. Mediálně známá cukrářka paní Pavlína Berzsiová předváděla zdobení dortů pomocí nových cukrářských surovin. Sommelieři připravili pro návštěvníky řízenou degustaci vín spojenou s poznáváním vzorků. Kdo nezaváhal a přišel v tento den k nám, určitě se přiučil.

S potěšením přijímáme roli hostitelů pro naše partnerské školy. Letos k nám přicestovali z Itálie a ze Slovenska.

Pozvali jsme také žáky základních škol. V programu Poznej, co jíš jsme pro ně skloubili poznání, osvětu i zábavu.

Pro návštěvníky a přiznivce Gastrodne měníme prostředí školních učeben v místa vhodná pro přátelská setkání a pro posezení. Tentokrát jsme zřídili restauraci s italskými specialitami, kde jsme mohli předvést zkušenosti z mnohaleté družby s hotelovou školou v San Benedettu del Tronto. Dále jsme nabízeli kávu a sladké pohoštění v cukrárně a ochutnávku grilovaných specialit a flambovaných palačinek.

Pestrý program 35. Gastrodne nám byl příležitostí pozvat rodiče, přátele a veřejnost k návštěvě školy. Zájem návštěvníků nás velmi potěšil. Velké poděkování za podporu směřujeme touto cestou ke všem sponzorům a k rodičům našich žáků. Těší nás, že můžeme pokračovat v dobrých tradicích Světlé a že naši žáci mohou prakticky předvést, čemu se ve škole věnují.

Text: MVDr. Růžena Marková

Nahoru