Vlčnovský pohár v disciplínách CTIF

Pokud se zeptáte sportovce, na co se v dalším roce těší, odpoví Vám většina, že na začátek sezóny. Velkomeziříčtí hasiči se konečně také dočkali. V neděli 15. dubna se v brzkých ranních hodinách vydala dvě družstva hasičů k Uherskému Brodu do města Vlčnov na soutěž v klasických disciplínách CTIF. Nervozita panovala už od začátku. Družstvo žen běhá klasické disciplíny CTIF už 5. rokem, takže jisté zkušenosti už mají a na závody se pečlivě připravily.

Naopak mužské družstvo se dalo dohromady teprve letošní zimu. Trénovali opravdu poctivě, ale závody jsou určitě jiná záležitost, než tréninky na sále hasičské zbrojnice. Po příjezdu na místo závodů se všichni museli tepleji obléci. Počasí strašilo celý den deštěm. Po zahájení poháru bylo stanoveno pořadí a začaly tréninky všech družstev. Bohužel, klukům ani holkám se moc nedařilo. Nikdo však nesměl dát najevo nervozitu, „nechceme být přeci pro ostatní za lehkého soupeře." K smůle družstev z Velkého Meziříčí zrušili pořadatelé štafetu 9x50 m, přičemž na štafetu si obě družstva dost věřila.

Začaly první pokusy a všichni se dívali na konkurenční družstva a sledovali chyby, aby se už neopakovaly. Ženské družstvo startovalo jako 6. v pořadí. Následovala příprava materiálů (smotání hadic, nachystání savic a zkontrolování stroje) a pak samotný útok. Rychlé nohy, klidná hlava a kvalitní práce vynesla ženám zatím nejlepší čistý čas 48:17. Bohužel dostaly 10 trestných bodů za špatné postavení jedné členky při spojování savic. Celkový čas 58:17 je ale pořád držel na první příčce, protože ostatní ženská družstva nasbírala více trestných bodů. Následovalo družstvo mužů, které bylo vyhlášeno nováčkem závodů. Všem ale pěkně vytřelo zrak. Čas 42:69 a 5 trestných bodů za špatně rozhozenou hadici je držel na krásném bronzovém místě. Obrovská radost všem zajistila sníženou nervozitu a dodala sílu udělat ještě lepší časy než v prvních pokusech a vyvarovat se trestným bodům.

Vlčnovské ženy si při druhém pokusu připsaly lepší čas a méně trestných bodů. Držely se na prvním místě. Družstvo z Pískové Lhoty po vyměnění velitelky si sice zhoršilo svůj předchozí čas, ale pro překvapení všech, nezískalo žádné trestné body. A tak se družstvo žen z Velkého Meziříčí posunulo na třetí místo. Druhý pokus byl tedy buď, a nebo. Neuvěřitelný čas 45:86 je dlouho na vrcholku neudržel, protože byly opět připsány trestné body a celkový čas nestačil ani na druhé místo. Velkomeziříčtí muži už věděli, že si odvezou bronzový pohár, protože šli jako poslední z družstev a nikomu se nepovedlo je překonat. Nakonec si svůj předešlý čas ještě vylepšili na 40:15, ale také se neobešli bez trestných bodů.

Obě družstva skončila na krásných bronzových místech a odvezli si krásné poháry a cenné zkušenosti do dalších závodů. Mají všichni ještě co vylepšovat. Letošní sezóna podle mezinárodních pravidel bude pro všechny velice důležitá. Na kvalifikační soutěži v září se rozhodne, které z družstev České Republiky bude reprezentovat na olympiádě ve Francii. Proto držme našim hasičům palce, ať jsou další závody lepší a lepší.

Složení mužů: Stanislav Kratochvíl st., Dominik Plašil, Tomáš Raba, Marek Chlubna, Pavel Rajm, Radek Švihálek, Stanislav Kratochvíl ml., Tomáš Mikišek a Ondřej Zima.

Složení žen: Monika Bernatová, Radka Křikavová, Markéta Domanská, Petra Žejšková, Lucie Sedláková, Monika Konečná, Jana Kratochvílová, Šárka Lázničková a Michaela Bernatová.

Trenér obou družstev: Stanislav Kratochvíl st.

DSC07187

DSC07153

DSC07238

DSC07188

DSC07324

DSC07330

 

Nahoru