Očkovat se mohou čtyřicátníci, otevírají se zahrádky restaurací i fitness centra

zahrádka restauracíOd pondělí 17. května se můžou hlásit k vakcinaci osoby starší 40 let. Za vymezených podmínek se zpřístupňují zahrádky restaurací, otevírají se posilovny a fitness centra. Nově se za dodržení určitých předpokladů povoluje konání koncertů a divadel ve venkovním prostoru.

  • První stupeň základních škol se v celé zemi vrací k normálnímu režimu výuky bez rotací.
  • Otevírají se zahrádky restaurací, a to v čase od 6:00 do 21:59 hodin. Lidé mohou využít toalet ve vnitřních prostorách provozoven. Návštěva provozovny je na vlastní zodpovědnost. Doklad o negativním testu na covid-19, certifikát o očkování nebo doklad o prodělání tohoto onemocnění v posledních 90 dnech budou muset předložit případné kontrole ze strany policie či hygieniků.
  • Fungovat mohou i hotelové restaurace, a to v rámci stravování ubytovaných osob pouze v čase od 6:00 do 21:59 hodin.
  • Povoleny jsou návštěvy venkovních koncertů a divadel s maximální účastí 700 diváků. Maximální počet přítomných diváků nemůže být vyšší než 50 % celkové kapacity míst k sezení. Tato podmínka platí i pro konání sportovních akcí. Konzumace potravin a nápojů v hledišti je zakázána.
  • Zoologické a botanické zahrady může nyní navštívit větší počet lidí. Povolená kapacita se zvýšila z 20 % na 50 %. Vnitřní pavilony zůstávají pro veřejnost nadále uzavřené.
  • Zprovoznila se fitness centra, posilovny a další vnitřní sportoviště. Podmínkou je limit jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních plochy. Ve skupině smí být maximálně 2 osoby a na sportovišti maximálně 10 lidí. Podmínkou je prokázání negativního testu na covid-19, certifikát o očkování nebo doklad o prodělání onemocnění. Návštěvníci nesmí využívat prostory šaten ani sprchy.
  • Za dodržení přísných hygienických pravidel jsou povoleny návštěvy v nemocnicích a sociálních zařízeních.

Lucie Málková

Nahoru