Od pondělí 12. dubna končí nouzový stav. Otevírají se některé maloobchody a část dětí se vrací do škol

P1260425O pondělí 12. dubna už nebude platit nouzový stav, kontrolu nad restrikcemi převezme Ministerstvo zdravotnictví ČR prostřednictvím pandemického zákona. Od uvedeného data dojde k řadě změn, a to zejména v oblasti školství a maloobchodu. Do tříd se budou moci vrátit děti v přípravných třídách, žáci 1. stupně základních škol a žáci praktických jednoletých a dvouletých škol. Školy, které mají na prvním stupni nanejvýš 75 žáků a mají pro ně samostatnou budovu včetně školní jídelny, mohou fungovat klasicky, kdežto při počtu více žáků bude povinná rotace po polovinách tříd. To znamená, že se děti budou střídat po týdnu.

Od pondělí 12. dubna budou také smět otevřít prodejny dětského oblečení a obuvi, papírnictví, autoopravny, prádelny a čistírny či zámečnictví. Zároveň se dovolují farmářské trhy za dodržení přísných hygienických podmínek. Stánky a mobilní provozovny trhovců budou moci prodávat ovoce a zeleninu, rostliny a květiny, osiva, mléčné výrobky, maso a masné výrobky, ryby, vejce, med a jiné. Noční zákaz prodeje se nově posouvá až na 22. hodinu.

Lidé budou smět navštívit exteriéry zoologických a botanických zahrad v omezeném počtu osob (pětina kapacity areálu). Svateb a pohřbů se může účastnit až 15 osob. Více informací o protiepidemických opatřeních platných od pondělí 12. dubna se dočtete na stránkách Vlády ČR.

Zuzana Najtová

Nahoru