Krizový štáb opět zasedal. Město plánuje podpořit lékaře i rodiny v nouzi

covid-19-5080953 1920Během pravidelného pondělního zasedání členové Krizového štábu ORP zhodnotili vývoj situace a události minulého týdne. K pondělku (23. listopadu) je na celém území ORP Velké Meziříčí 327 pozitivních případů s onemocněním covid-19, z čehož je 67 pozitivně testovaných z Velkého Meziříčí. Oproti minulému týdnu se jedná znovu o výrazný pokles počtu nakažených na našem území. Zároveň se od pondělí 23. listopadu zmírňují některá omezení, která vláda zavedla proti šíření koronaviru.

 

  • Prodloužení nouzového stavu do 12. prosince 2020
  • Zmírnění protiepidemických opatření od 23. listopadu

- povoleno je venku i uvnitř shromažďování až šesti lidí
- zákaz vycházení začíná od 23:00

  • Distribuce dezinfekce, pomoc seniorům - bezplatná služba sociálních služeb stále v provozu (tel.: 603 967 714 – Jana Jurková)
  • Prodloužení omezení úředních hodiny městského úřadu do 12. 12. 2020 (Po 8.00 - 13.00, St 12.00 - 17.00)

Více ze zasedání krizového štábu
--------------------------------------------------------

Pomoc lékařům a rodinám v nouzi
Město Velké Meziříčí se kromě podpory zdravotnických zařízení a sociálních služeb formou darování potravinových balíčků připravuje také pomoci rodinám, které se vlivem současných událostí ocitly v ekonomické nouzi. Finančními dary město plánuje podpořit organizace, které na území ORP Velké Meziříčí poskytují pomoc a podporu lidem v nouzi.

Na Velkomeziříčsku se konkrétně jedná o organizace Ječmínek, o.p.s., Charitní záchrannou síť Oblastní charity Žďár nad Sázavou a sbor Apoštolské církve Velké Meziříčí.

Nástup dětí do škol
Ve středu 25. listopadu se do škol vrátí závěrečné ročníky středních škol, obnoví se v nich také praktická výuka ve skupinách do 20 studentů. Zbylé třídy prvního stupně a žáci devátých ročníků se vrátí ke klasické výuce 30. listopadu. Další třídy druhého stupně se budou střídat po týdnu.

Omezení úředních hodin městského úřadu do 12. 12. 2020
Úřední hodiny se stanovují v období od 23. listopadu do 12. prosince 2020 v rozsahu pondělí od 8.00 do 13.00 hodin a středa od 12.00 do 17.00 hodin.

Knihovna zavádí opět okénkový provoz
Knihovna se přizpůsobila současné situaci a zavedla opět okénkový provoz, na jehož základě vám může bezpečnějším způsobem půjčit předem objednanou knihu, časopis i CD až do výše šesti kusů. Čtenáři si po předchozím objednání mohou knihy vypůjčit od pondělí 23. listopadu, výdej bude probíhat každý den od 8 do 12 hodin a od 12:30 do 18 hodin.
Objednávky uskutečněte pomocí emailu ( Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. ) nebo telefonicky (tel.: 566 781 903).

Zaplněnost mateřských škol
Již v průběhu minulého týdne zaznamenaly mateřské školy zřizované městem výrazný nárůst počtu přítomných dětí. K dnešnímu dni jsou školky již ze 75 % zaplněné.

Zmírnění opatření
Podle protiepidemického systému PES ode dneška pro Česko platí čtvrtý stupeň namísto nejtvrdšího pátého. Povoleno tak je venku i uvnitř shromažďování až šesti lidí namísto dosavadních dvou, zákaz vycházení začíná od 23:00 místo současných 21:00. Do 23:00 se může prodloužit také otevírací doba obchodů a výdejních okének restaurací, nadále je ale zakázáno pití alkoholu na veřejně přístupných místech.

Přehled zmírněných opatření naleznete v článku:
Jaká pravidla se od pondělí mění? Zmírňují se opatření pro obchody i shromažďování

Michaela Hudková, tisková mluvčí

Nahoru