Krizový štáb znovu zasedal

P1250848V pořadí čtvrté zasedání Krizového štábu ORP Velké Meziříčí proběhlo v pondělí 26. října. Hlavním bodem jednání bylo zhodnocení epidemiologické situace ve Velkém Meziříčí a jeho přilehlých obcích. K pondělku bylo aktuálně na celém území ORP Velké Meziříčí 788 pozitivních případů s onemocněním Covid-19, z čehož je 353 pozitivně testovaných z Velkého Meziříčí. Za poslední týden ve městě také přibylo značné množství nemocných seniorů.

Sociální služby města stále nabízejí bezplatnou pomoc seniorům a nemocným lidem.

Jaké služby jsou k dispozici?
Nákupy s donáškou a dovážkou do bytu (domu), vyzvednutí léků a receptů, dovozy a odvozy k lékařům.

Kam lze volat, když si chcete některou ze služeb objednat?
603 967 714 – Jana Jurková
737 189 688 – Petra Mejzlíková
773 285 082 – Jana Doležalová
„Vážení občané, pokud víte o někom osamoceném, informujte ho o nabízených službách a dejte mu naše kontakty nebo se přímo obraťte na nás," dodává Jana Jurková, ředitelka Sociálních služeb města Velké Meziříčí.

Nošení roušek
Od 21. října do odvolání platí povinnost nosit roušky i venku na území obcí, pokud je člověk blíže než dva metry k jinému (s výjimkou lidí z jedné domácnosti). Povinné jsou roušky i v autě, pokud v něm člověk nejede sám nebo se členy domácnosti. Od 1. září platila povinnost zakrývání nosu a úst na úřadech, ve zdravotnických zařízeních, v zařízeních sociálních služeb a prostředcích veřejné dopravy. Od 10. září přibyla povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorách budov, od 13. října byly povinné i na zastávkách veřejné dopravy.

Provoz na Městském úřadě Velké Meziříčí
V současné době jsou stanoveny úřední hodiny pro veřejnost na Městském úřadě Velké Meziříčí takto:
Pondělí 8:00 – 13:00 hod.
Středa 12:00 – 17:00 hod.

Prodloužení platnosti řidičských průkazů
Dále informujeme občany o prodloužení platnosti řidičských průkazů a dalších dokladů (řidičský průkaz, průkaz profesní způsobilosti apod.), o 7 měsíců od data ukončení platnosti školení či platnosti daného dokladu (tj. například u dokladu, jemuž skončila časová platnost 31. 8. 2020, se jeho platnost prodlužuje až do 31. 3. 2021). Rovněž tak v případě dokladů jimž uplynula platnost v době trvání nouzového stavu, vyhlášeného usnesením vlády ze dne 8. 10. 2020, se tyto doklady nadále považují za platné.

Na základě těchto skutečností a při vědomí současné epidemiologické situace v našem městě žádáme občany, kterých se případná výměna řidičského průkazu či jiného dokladu z důvodu uplynutí jeho časové platnosti týká, aby odložili návštěvu úřadu za účelem výměny těchto dokladů do doby po skončení nouzového stavu.

Jaká opatření začnou platit od 28. října?

  • Omezení pohybu

Od středy 28. října zatím do konce nouzového stavu 3. listopadu bude platit zákaz nočního vycházení. Vláda rozhodla, že lidé musí zůstávat doma mezi 21:00 a 04:59. Výjimky platí mimo jiné pro cesty do zaměstnání, výkon povolání, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku, ale také pro venčení psů ve vzdálenosti do 500 metrů od bydliště.

  • Zavedení práce z domova (pokud je to možné)
  • Další omezení maloobchodního prodeje

Nově je zakázán maloobchodní prodej v neděli. Ve všední dny a soboty pak mezi 20.00 a 5.00. Výjimku mají čerpací stanice, lékárny, prodejny na frekventovaných místech, obchody ve zdravotnických zařízeních a restaurace, které fungují ve formě roznáškového servisu.

  • Omezení farmářských trhů - výjimku mají pojízdné prodejny i stánkaři prodávající čerstvé i zpracované ovoce a zeleninu, maso a masné výrobky, vejce, pekařské výrobky či med
  • Omezení lázeňské péče - péče bude fungovat pouze pro lidi, jejichž pobyt je alespoň částečně hrazený z veřejného zdravotního pojištění

Stále platná opatření

  • Omezení úředních hodin Městského úřadu VM: PONDĚLÍ 8.00 - 13.00, STŘEDA 12.00 - 17.00
  • Nošení roušek - do odvolání platí povinnost nosit roušky i venku na území obcí, pokud je člověk blíže než dva metry k jinému (s výjimkou lidí z jedné domácnosti). Povinné jsou roušky i v autě, pokud v něm člověk nejede sám nebo se členy domácnosti.
  • Uzavření provozoven stravovacích služeb, zákaz pití alkoholu na veřejně přístupných místech
  • Uzavření kulturních a sportovních zařízení, fitness center, divadel, kin, muzeí či ZOO
  • Uzavření škol

Navýšení kapacit odběrových míst
V minulém týdnu navýšily nemocnice zřizované Krajem Vysočina kapacitu odběrových míst o téměř 190 odběrů, aktuálně tedy v průměru denně odeberou 1 252 vzorků. I přes postupné navyšování kapacit odběrových míst je průměrná čekací doba na COVID test 4 – 7 dnů. Odběrová místa čtyř krajských nemocnic a ústavní laboratoře budou v provozu také během státního svátku 28. 10. 2020.

Michaela Hudková, tisková mluvčí

 

 

Nahoru