Jaká opatření provází nouzový stav? Omezený pohyb, služby, úřady i zavřené restaurace a školy

corona-5002332Kabinet se shodl na vyhlášení nouzového stavu od pondělí 5. října do úterý 3. listopadu a ihned začala platit některá nařízení. Postupem času se krizová opatření vyvíjela podle epidemiologické situace, poslední usnesení vláda schválila od 22. října. Pro všechna opatření prozatím platí stejný termín ukončení, a to právě 3. listopadu.

Od 22. října je omezený volný pohyb, maloobchodní prodej i služby
Omezení pohybu a kontaktu s jinými lidmi umožňuje výjimky, těmi jsou cesty do práce, na nákup, k lékaři nebo za rodinou. Vláda nařizuje omezení pohybu na veřejně přístupných místech na dobu nezbytně nutnou a možnost setkání se na veřejnosti nanejvýš dvěma osobám s výjimkou členů domácnosti nebo spolupracovníků.
Zákaz maloobchodního prodeje se nevztahuje na prodejce potravin, paliv a pohonných hmot, automechaniky, odtahové služby, na prodejny drogistického a hygienické zboží, lékárny, krmiva a potřeby pro zvířata, domácí potřeby, železářství a další výjimky, které se dočtete v usnesení vlády.

Úřední hodiny na Městském úřadě Velké Meziříčí zůstávají, tak jak byly stanovené dosud, tedy v pondělí od 8 do 13 hodin a ve středu od 12 do 17 hodin. Žádáme klienty, aby respektovali krizové opatření vlády, které také obsahuje omezení odkladných návštěv úřadu a upřednostnění telefonického a emailového kontaktu.

Od 21. října rozšířila vláda povinnost nosit roušky na další místa
Podle odborníků včetně Světové zdravotnické organizace (WHO) snižují ochranné prostředky dýchacích cest (roušky, respirátory aj.) riziko přenosu onemocnění COVID-19, a to více než pětinásobně.
Od středy 21. října musíte použít ochranu dýchacích cest ve vnitřních prostorech staveb (mimo bydliště), v prostředcích veřejné dopravy, stejně jako na nástupištích, v motorových vozidlech, pokud s vámi cestují osoby, které nejsou z vaší společné domácnosti a na všech veřejně přístupných místech v zastavěném území obce, kde nelze dodržet dvoumetrový rozestup.

Od 19. října omezuje kabinet počet účastníků na svatbách a pohřbech
Podle vládních restrikcí může být od 19. října maximálně 30 účastníků na svatbě či pohřbu. Opatření se dotýká také svatebních oslav a smutečních hostin, které mohou proběhnout v jinak veřejnosti uzavřeném stravovacím zařízení, avšak nanejvýš do půlnoci.

Od 14. října se zavřely školy i restaurace
Zásadní vlna opatření vešla v platnost ve středu 14. října, kdy vláda uzavřela školy s výjimkou mateřských, restaurace, bary a kluby. Žáci přešli na distanční výuku, restaurace začaly prodávat jídlo pouze z výdejních okének. Zákaz ze zmíněného data se vztahuje také na konzumaci alkoholu na veřejnosti.

9. a 12. října se omezovala kultura, sport i úřední hodiny
Dle nařízení vlády se uzavřela všechna vnitřní sportoviště, bazény, umělá koupaliště, wellness, sauny i zoologické zahrady. Zrušené jsou všechny koncerty, divadla, kina, cirkusy, poutě, kongresy či veletrhy. Není možné navštívit ani muzea, galerie, hrady a zámky, výstavní prostory. Omezený je také provoz úřadů a institucí, a to na dva dny v týdnu po pěti hodinách.

Zuzana Najtová

 

Nahoru