Vysočina zavádí roušky povinně ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách

rouškaS účinností od středy 29. července 2020 až do odvolání platí na území Kraje Vysočina mimořádná opatření krajské hygieny. Zákaz pohybu a pobytu všech osob bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa) jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének, ve všech zdravotnických zařízeních a ve všech zařízeních sociálních služeb ( tj. zahrnuty jsou i ambulance praktických lékařů, odborných lékařů a nelékařů, stomatologů, lůžková zařízení, lékárny a výdejny zdravotního materiálu a všechna pracoviště poskytovatelů sociálních služeb) včetně návštěv dětských domovů a výchovných ústavů pro mládež.

Vzhledem k tomu, že Vysočina patří aktuálně mezi kraje s vysokým výskytem nákazy korovirem, rozhodla krajská hygienická stanice o zpřísnění hygienických opatření směrem ke zdravotnickým a sociálním službám. Roušky budou opět povinné zatím jen v nemocnicích, lékárnách, sociálních zařízeních nebo některých úřadech.

„Pokud jde o doporučení Bezpečnostní rady kraje, doporučujeme dobrovolné nošení roušek i ve všech uzavřených prostorech například v obchodech, ve veřejných dopravních prostředcích nebo na úřadech. Děkuji i touto cestou všem spoluobčanům za zodpovědný přístup i ohleduplnost," uvedl hejtman Jiří Běhounek. Nošení roušek v obchodech, na úřadech, vozech MHD či u kadeřnice platí na Jihlavsku již od 13. července.

pdfNařízení mimořádného opatření Krajské hygienické stanice kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě (28. 7. 2020)

Michaela Hudková, tisková mluvčí

Nahoru