Jak se chovat po 11. květnu v muzeu, restauraci nebo kadeřnictví?

corona-5071837 1920Od pondělí 11. května bude opět možné navštívit obchodní centra, venkovní zahrádky restaurací nebo vyrazit za kulturou. Povoleny budou také hromadné akce do 100 osob, včetně svateb a bohoslužeb. Pro návštěvníky se budou moci otevřít také galerie, muzea či výstavní síně. Navýšena bude také kapacita studijních skupin. Z poskytovaných služeb mohou od 11. května opět začít fungovat holičství a kadeřnictví, masérské služby či manikúry a pedikúry. To vše ale pouze za dodržení přísných hygienických pravidel. Stále platí povinná ochrana nosu a úst, dodržování bezpečných odstupů a pravidelné mytí rukou vodou a mýdlem.

 

Kadeřnictví, manikúra

Povoluje se_obrProvozovatelé kadeřnictví budou muset mít zdvojenou ochranu dýchacích cest, tedy kromě roušky i ochranný štít. Zákazníci musí dodržovat mezi sebou rozestup dva metry. Po skončení služby si vždy holič musí dezinfikovat ruce. Pokud používá rukavice, musí si je vyměnit.

Podobná pravidla platí u manikúry a pedikúry. Provozovatelé musí pracovat v roušce, ochranném štítu a v rukavicích.
Dále jsou provozovatelé povinni po skončení poskytovaných služeb provést dezinfekci rukou, nástrojů, židle či lůžka.

 

 

Muzea, galerie, kina

Kultura obrV divadlech bude možné obsadit jen každou druhou řadu. V kinech by měli sedět maximálně dva lidé vedle sebe, od dalších je musí oddělit volné sedadlo.
Muzea, stejně jako kina a divadla, může navštívit v jeden okamžik maximálně 100 lidí. Muzea a galerie budou muset zajistit u vstupu možnost dezinfekce rukou a vyčlenit každému návštěvníkovi alespoň 10 m2 plochy tak, aby bylo zaručeno dodržování bezpečných rozestupů.
Konzumace nápojů ani potravin nebo jejich prodej zatím nebude možný.

 

 

 

Restaurace

restauraceV pondělí 11. května mohou otevřít také restaurace s venkovní zahrádkou. Lidé sedící na zahrádce budou muset dodržovat odstup nejméně 1,5 metru. Provozovatelé musí dezinfikovat židle a stoly před každým novým klientem. Nošení ochrany dýchacích cest je stále povinné, s výjimkou konzumace jídla a nápojů.
V rámci jednoho stolu mohou sedět i větší skupiny osob. Platí, že ani v restauračních provozech nesmí docházet ke shromažďování osob a při vstupu do vnitřních prostor musí být pro návštěvníky umístěna dezinfekce. Vnitřní prostory restaurací však budou moci být ze strany zákazníků využity pouze za účelem toalety.

 

 

 Obchodní centra

Obchodní centraProvozovatelé obchodních centrech zajistí dezinfekci a rozestup lidí 2 metry a řízené fronty. Na dodržování opatření musí dohlížet alespoň jedna odpovědná osoba. V centrech budou k dispozici informační tabule, letáky a pokyny k dodržování rozestupů minimálně 2 metry.
Od 11. května si lidé budou moci také zkoušet oděvy. Oblečení pak bude muset být odloženo na 24 hodin, aby si jej po tu dobu nikdo další nemohl vyzkoušet.
Dětské koutky v nákupních centrech se zatím neotevřou.

 

 

 

 Školy a školky

školyOd 11. května mohou fungovat dobrovolné patnáctičlenné studijní skupiny sloužící k přípravě k přijímacím zkouškám, maturitám i absolutoriím.
Základní školy musí zajistit, aby se žáci při příchodu do školy neshlukovali na jednom místě. Žáci nebudou muset nosit roušky, pokud ve třídě budou mezi nimi dostatečné rozestupy, nasadit je budou muset při společných úkolech či při pohybu po škole. Žáci si budou muset očistit ruce po přezutí, při dalším pohybu po budově pak dodržovat dostatečné rozestupy.
Děti v mateřských školách mít roušky nemusí a měly by se pohybovat co nejvíce venku.

Sportoviště

SportovisteV tuto chvíli platí, že na venkovních sportovištích mohou společně sportovat skupiny do 10 osob, uvnitř maximálně 8 osob v rámci cvičení ve fitness centrech a posilovnách.
Od 11. května vláda umožní sportování až 100 lidí současně včetně závodů a tréninků, avšak stále bez možnosti využití zázemí s výjimkou toalet.
Sportující nebudou muset mít roušky. Profesionální sportovci se mohou připravovat jen ve skupinách a za dodržení přísných hygienických opatření.

 

Michaela Hudková, tisková mluvčí

 

 

 

 

Nahoru