Město zvažuje otevření mateřských školek

PANO 20200410_145427Jedním z témat zasedání stálé pracovní skupiny Krizového štábu Velkého Meziříčí dne 20. dubna bylo uvolňování mimořádných omezení podnikatelských činností i škol, které vláda České republiky představila 14. dubna. Harmonogram postupného uvolňování opatření začíná dnešním dnem, kdy obnoví činnost řemeslníci s vlastní provozovnou, farmářské trhy, autobazary a autosalony. Další průběh rozvolňování je však závislý na vývoji epidemie a může být kdykoli pozměněn.

Od 25. května začnou v omezeném provozu fungovat základní školy. Žáci prvního stupně mohou v patnáctičlenných skupinách docházet do škol. Od 11. května by Základní umělecká škola Velké Meziříčí mohla obnovit prozatím pouze individuální výuku za osobní přítomnosti žáků.
Mateřské školy ve Velkém Meziříčí mají po dohodě se zřizovatelem stále přerušený provoz. „Co se týká otevření školek, budeme reagovat na aktuální poptávku ze stran rodičů. V průběhu tohoto týdne paní učitelky zjistí, jaký je reálný zájem rodičů školky využívat, a poté zvážíme možnost jejich otevření," doplnil místostarosta města František Smažil.

Od pondělí 20. dubna městský úřad obnovuje otevírací hodiny pro veřejnost. „I nadále platí pro občany, aby ve svém zájmu úřad navštěvovali jen v neodkladných záležitostech, pokud je to možné, aby platby řešili bezhotovostně a pokud potřebují konzultaci, aby v ideálním případě využili telefonní spojení," vyzývá občany tajemník velkomeziříčského městského úřadu Marek Švaříček.

Od 20. dubna mohou znovu probíhat svatby, v omezeném počtu do 10 osob, včetně oddávajícího a matrikářky. Vítání občánků zatím do odvolání probíhat ve Velkém Meziříčí nebude.

Městská autobusová doprava prozatím jezdí v prázdninovém režimu. Poplatek za vjezd na náměstí nebude město do ukončení nouzového stavu vybírat.

Od úterý 14. dubna technické služby obnovily provoz sběrného dvora dle původní otevírací doby i pro fyzické osoby (po – pá 7:00 – 17:45, so 8:00 – 16:45). Návštěvníci jsou povinni dodržovat hygienická a epidemiologická nařízení, včetně dodržování maximální kapacity osob v prostorách sběrného dvora. Zároveň pracovníci technických služeb v pátek 17. dubna zahájili plošnou dezinfekci kontejnerových stání ve městě a jeho místních částech.

Sociální služby stále nabízejí možnost distribuce dezinfekce Anti-COVID občanům zdarma. Po vydání přibližně poloviny dezinfekčního přípravku dobrovolníky, bude nadále předávání probíhat prostřednictvím stálých zaměstnanců po telefonickém kontaktu na čísle 736 240 211 u vchodu do budovy sociálních služeb v ulici Zdenky Vorlové. „V dalších službách zřízených v reakci na aktuální epidemiologickou situaci, jako jsou nákupy seniorům, povídání po telefonu, předávání obrázků, pokračujeme stále. Jsou pro naše klienty povzbuzením a velmi se nám osvědčily," dodává Jana Jurková, ředitelka sociálních služeb.

Strážníci městské policie nemuseli v uplynulých dnech sankcionovat nedodržování vládních opatření. Dle vyjádření vedoucího strážníka Jana Klikara jsou lidé ve většině případů ukáznění a opatření respektují. Přesto policisté zvýšili množství kontrol na místech, na kterých by potencionálně mohlo docházet ke shlukování občanů a porušování nařízení.

„Je velmi pozitivní sledovat, že počty osob nakažených novým koronavirem nenarůstají a současně se s každým dnem lidé uzdravují. Zároveň i vládní uvolňování nám dávají naději, že to nejhorší je již za námi. Přesto bych rád vyzval občany, aby v dodržování opatření nepolevovali a byli opatrní. Stále platí nouzový stav, během kterého bychom měli čas trávit hlavně doma a vyhýbat se místům se zvýšenou koncentrací cizích osob," apeluje na občany starosta města Alexandros Kaminaras.

Michaela Hudková, tisková mluvčí

Nahoru