Město začalo s distribucí dezinfekce

titV průběhu minulého týdne město obdrželo od Kraje Vysočina 1000 litrů dezinfekce Anti-COVID, kterou zaměstnanci městského úřadu předávali zástupcům všech obcí z velkomeziříčského správního obvodu a místních částí. Zároveň se městu podařilo objednat dalších 1000 litrů dezinfekčního prostředku, který od středy 8. dubna začne ve spolupráci se sociálními službami a dobrovolníky distribuovat zdarma všem občanům.

Strážníci městské policie během uplynulého týdne a víkendu prováděli pravidelnou kontrolu dodržování vládních opatření souvisejících s vyhlášeným nouzovým stavem. Veškerá porušení týkající se osob, které se na veřejnosti pohybovaly bez nasazené roušky, řešili policisté na místě domluvou. Těchto případů však bylo minimum. Pravidelně hlídky městské policie dohlíží na dodržování bezpečnostních opatření u obchodních řetězců, včetně kontroly respektování vymezeného času k nákupu seniorům.

Technické služby nadále pokračující s dezinfekcí všech autobusových zastávek ve městě. Po ukončení blokového čistění ulic, které probíhá dle stanoveného plánu, začnou pracovníci technických služeb také s dezinfekcí kontejnerů a míst sběru tříděného odpadu.

Sociální služby města jsou v současné době plně zásobeny ochrannými i dezinfekčními prostředky. Dále zajišťují distribuci roušek a ochranných štítů i do okolních zdravotnických zařízení.
V minulém týdnu dodaly 200 kusů roušek do jihlavské nemocnice, 170 kusů do Nemocnice sv. Zdislavy v Mostištích a 30 kusů do Domova pro seniory Velké Meziříčí. Naopak jejich zásoby roušek doplňují švadlenky ze Záblatí, Horní Libochové, Rudy a dobrovolní hasiči. Jen za minulý týden sociální služby vybraly okolo 3 000 roušek.
„Denně ze sběrného boxu na Obecníku nebo osobně dostáváme stovky doma ušitých roušek. Je až neuvěřitelné, kolik lidí je ochotno nám stále pomáhat. V současné době evidujeme více jak 70 dobrovolníků a zájemci se nám stále ozývají. Je to pro nás ohromná pomoc, které si opravdu moc vážím," dodává s poděkováním Jana Jurková, ředitelka sociálních služeb.

Závěrem dnešního zasedání stálé pracovní skupiny Krizového štábu Velkého Meziříčí starosta města Alexandros Kaminaras upozornil na blížící se velikonoční svátky, během kterých, vzhledem k příznivému počasí, vyrazí mnoho občanů za sportem či odpočinkem do přírody. „Zkuste si jako cíl vašich velikonočních výletů vybrat místa, která tradičně nepatří mezi nejvyhledávanější v našem okolí a nezapomínejte dodržovat základní hygienická pravidla. Věřím, že rouška už je pro nás všechny samozřejmostí," dodal starosta.

Michaela Hudková, tisková mluvčí

Nahoru