Stát ruší akce nad sto lidí a uzavírá školy

TiskovkaVláda od úterního večera zakazuje všechny sportovní, kulturní, náboženské i umělecké akce s účastí nad 100 osob. Zároveň uzavřela základní a střední školy a zavřené budou i univerzity. Opatření platí až do odvolání, za porušení hrozí pokuta až tři miliony korun, stejně jako za porušení dvoutýdenní karantény. Stát zatím neuvažuje o uzavření restaurací či nákupních center.

„Vzhledem k vývoji epidemie v Evropě jsme se rozhodli k dalším mimořádným opatřením. S účinností od 10. března od 18 hodin se zakazují divadelní, hudební, filmová představení a sportovní, náboženské akce a umělecká představení přesahující účast 100 osob," prohlásil na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš. Sportovní akce, jako jsou například hokejové a fotbalové ligy, se tedy mohou konat bez diváků. Opatření bude platit do odvolání. Zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů, řekl Babiš. 

Od středy 11. 3. 2020 se minimálně na dva týdny ruší výuka základních, středních a vyšších odborných škol. Stejné opatření postihne i vysoké školy. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se však netýká mateřských škol. Ministr to odůvodnil tím, že jde o poměrně malé kolektivy. Rodiče si budou moci vzít na hlídání malých dětí ošetřovné, protože jde o mimořádné opatření. Podle něj je nutné být aktivní hned na začátku epidemie. V Česku v úterý testy prokázaly koronavirus u člověka, u kterého se neví, kde se nakazil.
„Uvědomujeme si, že jsou tato opatření velmi restriktivní, ale analyzovali jsme situaci v Evropě a sledovali jednotlivé přírůstky případů, které jsou v některých zemích explozivní a nedochází k jejich poklesu. Pokud nezamezíme těsnému kontaktu mezi lidmi, nejsme schopni onemocnění zabránit. Rozhodnutí, které by přišlo o týden nebo 14 dnů později, má na vývoj situace velký vliv," uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Michaela Hudková, tisková mluvčí 

Nahoru