Novoroční projev starosty

Vážení spoluobčané.

Ukrajujeme již první dny roku 2008 - pro naše město roku významného a jubilejního. Vstoupili jsme do něj společně smnohými zVás na velkomeziříčském náměstí za zvuku všech zvonů na kostelní věži a vzápětí i podívanou na slavnostní ohňostroj.

Ohlédneme se nyní ještě krátce za uplynulým rokem 2007, neboť i ten byl pro město Velké Meziříčí velmi významný.

Více jak půl roku trvající uzavírka hlavní průjezdné komunikace městem vulici Novosady znamenala výrazný zásah do dopravy ve městě. Nechci se teď vracet kdiskuzím, které během uzavírky probíhaly, chci však ještě jednou poděkovat všem, kteří na této nejsledovanější stavbě ve městě pracovali a také za trpělivost těm, kteří byli během stavby nějak omezováni či jinak zatěžováni. Krátkodobým uzavírkám silnic se však nevyhneme ani vletošním roce, neboť budou pokračovat souvislé opravy povrchu krajských komunikací na různých místech vkraji Vysočina. Konkrétně u nás ve Velkém Meziříčí to bude silnice II/602 vúseku od světelné křižovatky Vrchovecká – Novosady / od Zámeckých schodů/ směrem na Jihlavu – tedy ulice Hornoměstská a Jihlavská.

Zcela mimořádnou událostí loňského roku byla pro město Velké Meziříčí zářijová návštěva prezidenta ČR Václava Klause a paní Livie Klausové. Jistě si mnozí rádi vzpomenou na úžasnou a neopakovatelnou atmosféru při setkání pana prezidenta a jeho choti sobyvateli našeho města na náměstí.

Rádi bychom i vletošním roce u nás přivítali hlavu našeho státu vrámci oslav jubilea – 600 let od získání plných městských práv.

Před 600 lety bylo získání plných městských práv pro město vysoce prestižní záležitostí, neboť znamenalo zařazení našeho města mezi tehdejší významná sídla Moravy. A vletošním roce si chceme toto výročí důstojným způsobem připomenout. Řada akcí je již připravena, další se připravují. Jednotlivě o nich budeme včas informovat. Velmi si vážím toho, že mnohé firmy změsta i okolí projevily ochotu na připravovaných oslavách města se spolupodílet. A nejenom firmy. I řada jiných organizací, spolků a jednotlivců. Cením si zájmu všech a věřím, že všechny aktivity proběhnou úspěšně a výročí města tak bude důstojně připomenuto ať už na úrovni společenské, duchovní, kulturní i sportovní.

Důležitým příspěvkem kvýročí města bylo vydání knihy „Velké Meziříčí vzrcadle dějin“. Rozebrání všech výtisků určených kprodeji vzávěru minulého roku svědčí o zájmu lidí o město a jeho historii vzdálenou i nedávnou. Je připravován dotisk této knihy tak, aby se dostalo na všechny zájemce.

Nejenom oslavami bude naplněn letošní rok. Většina dní bude stejně jako vletech minulých všední a pracovní. I všední den však můžeme rozzářit úsměvem. Nenechme si tedy vnutit špatnou náladu.

Vážení spoluobčané.

Před několika lety připomínal dnes již zemřelý papež Jan Pavel II., že „ jubileum je časem Hospodinovy přízně“. Přejme si tedy, aby časem této přízně byl pro každého znás celý nastávající rok 2008.

 

 

Ing. František Bradáč, starosta města

Nahoru