Změna stálost v evropském kontextu

Datum
23.června 2007

Čas
16:35

Typ akce
Přednáška

Název a případně podtitul
Změna  stálost v evropském kontextu

Přednášející
Petr Bližkovský

Pozice
Generální sekretariát rady Evropské unie
ředitel pro ekonomiku a regionální politiku

Resumé, Profil autora
Kategorie jako změna a stálost mohou být předmětem úvah o fungování různorodých systémů. Evropská historie je pravděpodobně modelovou ukázkou v oblasti sociálních systémů. Faktory geografické, ekonomické, kulturní a politické diversity v průběhu posledního tisíciletí vytvářely situace relativní stability, které byly pravidelně střídány dynamickými změnami.
Ve srovnání s dalšími vyznanými civilizacemi, jako je Čína nebo Indie, se Evropsky politický a jurisdikční půdorys zdá byt více dynamický. Napětí mezi změnou a stálostí vytvářelo, mezi jiným, příznivější prostředí pro rychlý rozvoj.
Volný pohyb myšlenek a nejlepších praktik byly součástí tohoto procesu. Takové prostředí zaručovalo předpoklady pro užitečnou zpětnou vazbu (politickou, administrativní a technologickou), která byla přenositelná mezi regiony Evropy.
V této souvislosti můžeme provést srovnání s vývojem ekosystémů. V první časti minulého tisíciletí sledovala Evropská společnost strategii podobnou biologické populaci v situaci krátkodobého stresu, takzvanou Ruderální Strategii (R-Strategii). Populace v takového situaci krátkodobého a pravidelně se opakujícího stresu využívá období stability k dynamickému rozvoji a rychlé akceleraci. Častá změna byla charakteristická pro toto období. Války, pravidelné změny jurisdikcí a dynamika interní stratifikaci společnosti mohou být považovány za kritické parametry.
V Evropském kontextu však existovalo dlouhodobé úsilí o mírovou eliminaci negativní části faktoru změny (válečný konflikt). V případě, že by tato utopická tendence byla implementována, posunula by Evropu z R-Strategie ke Kompetitivní strategii (C- Strategie, tedy bez přítomnosti stresu). To by zvýšilo konkurenční schopnost Evropy.
V poslední době bylo popsáno 26 konkrétních historických iniciativ v období osmi století. Jednalo se o návrhy na politickou a legislativní spolupráci v Evropě, které předcházely vytvoření Evropské Unie. Se vznikem EU byly některé z nich uvedeny do života.
Zůstává otevřená otázka, zda-li zdravé napětí a rovnováha mezi změnou a stálostí, které mohly rozhodujícím způsobem přispět k historickému úspěchu Evropy, je nadále přítomno. Otevřenost k pozitivní časti faktoru změny, jakou je mobilita myšlenek nebo inovace existujících systémů, je klíčová k uchování Evropského modelu společnosti.

Petr Blížkovský (*1963 Brno).
Po studiu na Zemědělské univerzitě získává titul PhD. z ekonomie. Pracoval v kabinetu vícepremiéra jako jeho emisar v průběhu přístupového období České republiky do Evropské unie. Později pracoval jako ředitel odboru na Ministerstvu zahraničních věcí. Od roku 2004 pracuje jako ředitel odboru pro ekonomiku a regionálnípolitiku na Generálním sekretariátu rady Evropské unie. Zabývá se studiem filozofie.


Místo
Nádvoří zámku
Nahoru