Změna a stálost

Datum
22. června 2007

Čas
14:00

Typ akce
Diskusní fórum a autorské čtení

Název a případně podtitul
Změna a stálost v architektuře a krajině

Přednášející
Ivar Otruba
Vladimír Milunič
Zdeňek Trefil
Lubomír Rychtár
Václav Babka
David Prudík
Petr Velička

Resumé, profil autora
Během diskuse s obecenstvem budou představeny názory hostů, významných postav současné české architektury, jejich přístupy k vlastní tvorbě, jejich inspirace a filozofické podněty tvůrčí profese architekta v kontextu změny a stálosti v architektuře a krajině.

Ivar Otruba
(*18.8.1933 v Kyjově)
Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, zahradnický obor.
Působil v ústavu zahradní a krajinářské architektury – Zahradnické fakulty (ZF) v Brně. Vytváří architektonickou koncepci a z velké části i fyzickou realizaci Botanické zahrady a arboreta (BZA) MZLU vBrně, které dnes bezpochyby náleží k těm nejlepším evropským zahradně architektonickým realizacím svého druhu.
V r. 1989 je znovu povolán na VŠZ (MZLU) v Brně, habilituje se na docenta a posléze na profesora oboru.
Dominanta Otrubovy činnosti je však v projektech a jejich realizacích a to v širokém spektru zahradní i krajinářské tvorby.
Navrhl a realizoval: parky lázeňské (Karlova Sudánka, Piešťany, Bardejov), obnovu historických zahrad a parků, botanických zahrad či arboret (Botanická zahrada a arboretum MZLU v Brně, Botanická zahrada UPKŠ v Košicích, Botanická zahrada města Prostějov, expozice botanické zahrady AV v Průhonicích, originální Botanická zahrada ve Štramberku). Intenzivně se zabývá expozicemi zahradnického výstavnictví. Za své dílo získal mnohá prestižní domácí i zahraniční ocenění např. Cenu města Brna za architekturu a urbanismus za r.1999.

Vladimír Milunič
(*3.3.1941, Zagreb, Jugoslávie)
Jeho rodiče po dvouleté stáži v Americe uvázli v roce 1948 v Praze jako političtí emigranti. Za rodiči odjíždí se třemi sestrami po desetileté odluce.
V Praze dokončuje střední školu na tzv. francouzském gymnasiu. V letech 1960-66 studuje Fakultu architektury na ČVUT. Po ukončení studia odjíždí na tři roky do Paříže, kde pracuje asi v deseti různých architektonických kancelářích.
V roce 1969 se vrací do Prahy a nastupuje do ateliéru Karla Pragera, kde vzniká s architektem Janem Línkem začátek jeho specializace na sociální stavby (domovy důchodců, zařízení pro postižené děti, domovy mládeže atd.). Známé jsou jejich realizace v Praze-Bohnicích, Malešicích, Chodově a Hájích a stacionář v Českých Budějovicích.
V roce 1990 po sametové revoluci a po 21-leté spolupráci s Janem Línkem zakládá vlastní kancelář Studio VM (Volné myšlenky).
V souvislosti s tím, že již vroce 1986 navrhoval úpravy v bytě souseda Václava Havla, získává jeho prostřednictvím zakázku na sousední parcele, která vyústila v realizaci pod názvem Tančící dům s americkým architektem Frankem Gehrym. Tento projekt získal vroce 1996 prestižní cenu časopisu Time.
Současně s projektem Tančícího domu se začal věnovat závažnému problému přeměny panelových sídlišť (areál Hvězda Petřiny, Centrum sídliště Malešice, Dům dětí a mládeže v Modřanech).
Náročnou byla rekonstrukce domu U Prstenu v areálu Ungelt pro potřeby Galerie hl. m.Prahy. Mimo hlavní zaměření na sociální stavby realizoval a realizuje řadu rodinných domů nebo také českou čtvrť v Šanghaji a věž radaru pro ruzyňské letiště. Nicméně od revoluce nasbíral už asi dvacet nerealizovaných projektů.

Lubomír Rychtar
(*1.10.1959)
Studoval VŠZ v Brně na fakultě agronomické, obor zahradní krajinná architektura. Od roku 1993 působí jako autorizovaný architekt v oboru zahradní a krajinná tvorba s odborným zaměřením přírodně krajinářské parky 19. století. Jako architekt pracoval také na zámeckých parcích – Hradec nad Moravicí, Šilheřovice, Raduň, Kravaře dále také na lázeňských parcích (Jáské Koupele, Karlova Studánka), městských parcích a rekreačních areálech.

Petr Velička
autorizovaný architekt pro obor zahradní a krajinářská tvorba. V roce 2000 absolvoval Fakultu zahradnickou obor Zahradní a krajinářská architektura v Lednici na Moravě. Po ukončení odborné praxe v projekci a realizaci staveb pracuje od roku 2004 v rámci svého Ateliéru Wellgard. Atelier se zabývá zpracováním rozvojových studií a následných projektů veřejných prostranství, náměstí, dětských hřišť, nábřeží, parků apod. Od roku 2004 do konce roku 2006 se podílel jako jeden z hlavních organizátorů a zároveň autor dílčích částí na přípravě a průběhu mezinárodní Krajinné výstavy Marktredwitz - Cheb. V roce 2006 se stal tvůrcem a organizátorem mezinárodního odborného symposia „Architektonické dědictví krajiny“. V současnosti odborně spolupracuje na vzniku dokumentu „Aleje jako fenomén krajiny“ pro Českou televizi a Ministerstvo životního prostředí. Od roku 2007 je činný v orgánech České Komory architektů jako člen dozorčí rady.

Markéta Veličková
je absolventkou Fakulty zahradnické oboru Zahradní a krajinářské architektury v Lednici na Moravě. Po stáži na Technische Universität Dresden a úspěšném ukončení studií pracovala na několika projektech veřejných prostranství. Od roku 2004 je spoluzakladatelkou Ateliéru Wellgard, kde se podílí na vedení a tvorbě projektů, které Atelier zpracovává. V roce 2006 byla tvůrcem výstavy „Vývoj zahradního umění v Evropě“ v rámci mezinárodní Krajinné výstavy Marktredwitz - Cheb. V současnosti odborně spolupracuje na vzniku dokumentu Aleje jako fenomén krajiny pro Českou televizi a Ministerstvo životního prostředí.

David Prudík
(*12.5.1968 v Brně)
Vystudoval střední průmyslovou školu stavební v Brně, obor pozemní stavitelství. Dále pokračoval ve studiu na VUT v Brně na fakultě architektury, kterou ukončil v roce 1992. V roce 1994 působil v atelieru P.A.W. u arch. Jindřicha Škrabala a v roce 1995 v atelieru TIŠNOVKA u arch. Vladimíra Čuhela. Od roku 1996 pracuje jako soukromý projektant. Realizuje práce různého zaměření. Rekonstrukce památek (výtahy Pražského Hradu, Liechtensteinská hrobka ve Vranově u Brna, Muellerův dům v Tišnově…), novostavby (rodinné domy v Přílukách ve Zlíně, Lelekovicích, Holešíně…), rekonstrukce (Dominikánské nám. 10 – Brno,Roubalova 3 – Brno…), zahradní a krajinná tvorba (zámecký park ve Ctěnicích u Prahy, park pod Vlašškým Dvorem v Kutné Hoře…), urbanismus a územní plánování.
Za rekonstrukci zámeckého parku ve Ctěnicích u Prahy obdržel cenu Grand Prix architektů 2007 v kategorii zahradní a krajinná tvorba.

Václav Babka
(*12.5.1958)
Vystudoval Gymnázium v Olomouci – Hejčín. Poté vystudoval Vysokou školu MZLU v Lednici na Moravě, obor zahradní a krajinářská tvorba.
Jeho působení: Zahradnický a sadovnický podnik města Košic, Technické služby Nové Zámky, Městský úřad Nové Zámky. Od roku 1993 zahájil samostatnou živnost – projektování ve stavbě. Byl členem a působil ve funkcích v odborových společnostech a spol. organizacích Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Sokol Starý Lískovec.
Získal cenu Města Litomyšle za kulturní počin roku 2000. Dále získal čestné uznání Grand Prix Obce architektů – Litomyšl – Klášterní zahrady 2001, Grand Prix OA – Denisovy sady v Brně 2003.

 

Zdeněk Trefil
(*1967 Valašské Meziříčí)
Po studiu na Střední průmyslové škole stavební ve Valašském Meziříčí (1985) pokračoval ve studiu na Fakultě architektury VUT v Brně (1991). Poté postgraduálně studoval na ETH Curych ve Švýcarsku a současně zde v ateliéru docenta Oplatka v Basileji získával odbornou praxi. V roce 1998 založil vlastní ateliér ve Valašském Meziříčí. Je autorem projektů staveb domů v České republice a Švýcarsku. Je držitelem několika ocenění za realizované projekty (Grand Prix Obce architektů, ..)

Místo
Luteránské gymnázium, Komenského ulice

Nahoru