Starostové Žďárska jednali o poplatcích i odpadech

IMG 1825Problém s dlouhodobými dlužníky, výše nájemného v městských bytech, poplatky za likvidaci odpadu, stavba spalovny anebo rozpočtové určení daní.

To byla hlavní témata setkání starostů měst Žďárska ve Velkém Meziříčí.

Starostové Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačiska, Velké Bíteše Milan Vlček a starostka Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinová přijeli do Velkého Meziříčí na pozvání tamního starosty Radovana Necida, aby diskutovali o svých zkušenostech s aktuálními problémy, které města řeší.

"Každý z nás se potýká s dlužníky, kteří dlouhodobě neplatí například za svoz odpadů, či nájemné v městských bytech a nebytových prostorách. Český právní řád paradoxně na jednu stranu dává obrovský prostor nejrůznějším obskurním exekutorským praktikám, které právem plní stránky novin, na druhou stranu městům a obcím svazuje ruce při pokusech o normální vypořádání s neplatiči. Velmi cenná pro nás byla například zkušenost z Bystřice, kdy si tamní radnice velmi hlídá, aby dlouhodobým dlužníkům například neposkytovala příspěvky při vítání občánků, nebyla příliš vstřícná při přidělování městských bytů a podobně. To ovšem předpokládá pečlivě vedený registr dlužníků," řekl Radovan Necid.

Města také dostala možnost stoprocentně zvýšit poplatky za svoz a likvidaci odpadů. Dosud byl strop pět set korun na obyvatele, nová legislativa umožňuje tento poplatek zvýšit až na tisíc korun. Reaguje tak na zvyšující se ceny za skládkování a další likvidaci Například ve Velkém Meziříčí dnes občané platí pět set korun, skutečná cena ale vychází na 850 korun. "Nejsem příznivec zvyšování jakýchkoliv daní a poplatků, uznávám ovšem argumenty, že likvidace odpadů není daň ani poplatek, ale úhrada za službu. Starostové se shodují na tom, že je třeba tuto úhradu přiblížit skutečné ceně. Osobně se domnívám, že jde o realistické řešení, na rozdíl od zvýšení třeba daně z nemovitosti. To jsem odmítnul ihned," popsal debatu starosta Necid.

S tím souvisí i plánovaná výstavba centrální spalovny odpadů s výrobou tepla v Jihlavě. Starostové se shodli, že centrální spalovna pro Vysočinu je nutnost a jediná cesta do budoucna, protože není dále možné likvidovat přírodu skládkováním. Navíc skládky na Žďársku přestávají objemu domovního odpadu jednoduše stačit. "Čistá likvidace a využití odpadu k výrobě tepla je propracovanou technologií, která má budoucnost," shrnul Radovan Necid.

Vládní návrh zákona na zvýšení daňových příjmů pro obce a menší města považují starostové ze Žďárska za přijatelný kompromis. "Všichni cítíme, že rozdíl mezi příjmy obcí a velkých měst v přepočtu na obyvatele byl dosud skutečně diskriminující pro venkov. Proto jsme změnu přivítali," uzavřel Necid.

IMG 1828IMG 1830IMG 1838IMG 1840

Nahoru