Starosta poděkoval záchranářům, varoval před snižováním jejich počtu

IMG 2631Jakékoliv snižování počtu hasičů, policistů a zdravotnických záchranářů kvůli státnímu šetření znamená přímé ohrožení životů a majetku obyvatel obcí a měst.

Na slavnostním setkání složek IZS Vysočiny ve Velkém Meziříčí to uvedl starosta Radovan Necid.

"V Praze to tak zřejmě nevypadá, ale každá koruna je v rozpočtu našich záchranářů znát. Proto hlasitě varuji ministra financí Kalouska před pokusy sahat na peníze záchranářů v regionech. Je třeba šetřit na ministerských úřednících, platech v pražských kancelářích a podobně. Květnová nehoda u Vlkova má slova jasně potvrzuje," řekl velkomeziříčský starosta Radovan Necid.

Představitelé IZS a krajské bezpečnostní komise totiž do Velkého Meziříčí přijeli na starostovo pozvání, aby slavnostně poděkovali policistům, zdravotníkům a hasičům za mimořádnou profesionalitu při zásahu u vážné dopravní nehody, která se stala 3. května u Vlkova. Na plně obsazené osobní auto se po hustém dešti převrátil náklaďák se štěrkem. Na místě zasahovali velkobítešští hasiči, jejich kolegové s technikou ze Žďáru a Meziříčí, několik policejních hlídek, sanitky a vrtulník z Jihlavy. "Neuvěřitelně složitý zásah zvládli záchranáři bravurně. Ukazuje se však, že by jich v případě potřeby jejich přítomnosti u souběžného většího zásahu bylo jednoduše málo. Proto není možné počty lidí v IZS nijak redukovat," zopakoval starosta.

Kromě něj záchranářům ve Velkém Meziříčí poděkoval ještě předseda krajské bezpečnostní komise Jan Slámečka, ředitel krajských hasičů Miroslav Šimon, vedoucí územního odboru Policie ČR Bohumil Šlapák a ředitelka Zdravotní záchranné služby kraje Vysočina Vladislava Filová. Ocenili nejen profesionální, ale i lidské nasazení všech, kteří se na zásahu podíleli.

Součástí slavnostního setkání byla také "výměna stráží" na velkomeziříčském obvodním oddělení Policie ČR. Účastníci se rozloučili s dlouholetým velitelem Jaroslavem Navrátilem, který odchází ze služby a přivítali jeho nástupce Přemysla Bdinku.

IMG 2637

IMG 2601IMG 2609IMG 2611IMG 2624IMG 2640IMG 2642IMG 2646

Nahoru