Rozhledna nad městem může vyrůst už příští rok

rozhlednaPokud se podaří získat evropskou dotaci, nestojí stavbě rozhledny na Fajtově kopci nad Velkým Meziříčím nic v cestě.

První návštěvníky a turisty by mohla přivítat už příští rok.

Zastupitelé totiž schválili, že se město stane investorem stavby namísto sportovního Ski klubu. "Město má zejména kvůli své finanční síle a stabilitě podstatně vyšší šanci, že uspěje se žádostí o evropské peníze," zdůvodnil starosta Radovan Necid rozhodnutí zastupitelstva.

Plánovaná rozhledna na Fajtově kopci má originální tvar šroubovice a pro své stejně originální osvětlení bude výraznou dominantou města i v noci. Stavbu dlouhodobě plánoval Ski klub, který na kopci provozuje oblíbenou sjezdovku se zázemím. Získal dokonce už i stavební povolení.

Město se mělo na celé akci původně podílet finančním příspěvkem, objevila se ale možnost požádat o bruselskou dotaci. "Podle pravidel je možné získat až 85 procentní příspěvek a to by znamenalo, že se celý proces stavby velmi výrazně urychlí. Zastupitelé proto neváhali převzít investorství," řekl starosta Necid.

Město dnes připravuje žádost a už na podzim by se měla radnice dozvědět, zda má se záměrem šanci. "Na jaře se rozhodne definitivně a pokud uspějeme, půjde to ráz na ráz," těší se starosta.

Nahoru