Ministr Hladík navštívil Velké Meziříčí

28. 2. 2024

P1180544Do Velkého Meziříčí zavítal ministr životního prostředí Petr Hladík. S vedením města probral odpadové hospodářství, program Místní Agenda 21 i odkanalizování malých obcí.

Ministra životního prostředí Petra Hladíka dnes odpoledne na radnici přivítal starosta Alexandros Kaminaras s místostarostou Martinem Kamanem, radními Andreou Vašíčkovou, Josefem Prokopem a starostou Oslavice Pavlem Janouškem.

„Velké Meziříčí mi nemusíte představovat, protože je velmi dobře znám,“ řekl starostovi Kaminarasovi hned úvodem Petr Hladík, který pochází z Osové Bítýšky. Což obratem dokázal i otázkou na rekonstrukci náměstí. „V současnosti projektujeme a příští rok zjara bychom měli začít se stavebními pracemi,“ odpověděl starosta.

Během pracovní schůzky pak radní s ministrem probrali budoucnost Místní Agendy 21 a nechali si blíže vysvětlit zálohový systém PET lahví. „Naším cílem je podporovat reálnou recyklaci, což se dnes neděje,“ řekl Petr Hladík a popsal, jak by měl systém fungovat, jeho výhody, nevýhody, náklady. „Doufáme, že se to podaří a dojde k vyrovnání příjmů a nákladů, protože současné náklady města na odpadové hospodářství jsou veliké,“ řekl na to starosta Kaminaras. Závěrem setkání přišla řeč také na odkanalizování malých obcí, v případě Velkého Meziříčí konkrétně místní části Olší nad Oslavou, a potřebnou metodiku ministerstva.

Poté se ministr s radními rozloučil a za doprovodu starosty se přesunul do nové budovy městského úřadu na odbor životního prostředí. „Musím pozdravit ještě vaši zaměstnankyni, paní Žákovou,“ vysvětlil Petr Hladík. Marcela Žáková ho totiž k návštěvě Velkého Meziříčí v podstatě vybídla. „Petra Hladíka znám z Osové Bítýšky a sleduji ho na facebooku. K jednomu jeho příspěvku, že se chystá do Telče, jsem mu napsala komentář, proč nepřijede i do Velkého Meziříčí,“ popsala Žáková a dodala: „No, a pan ministr mě vzal za slovo.“ Závěrem návštěvy Velkého Meziříčí tak Petr Hladík ještě stihl s pracovnicí městského úřadu probrat i problematiku zemědělských pozemků.

Martina Strnadová

Nahoru